سازمان «عدالت برای ایران» با تسلیم یک شکایت، از پلیس ضدتروریسم بریتانیا خواست تا عطاالله مهاجرانی، وزیر ارشاد پیشین جمهوری اسلامی را که اکنون در لندن زندگی میکند، به دلیل «تشویق به تروریسم» و «توزیع محتوای تروریستی» تحت تعقیب کیفری قرار دهد.
به گزارش شبکه تلویزیونی «ایران اینترنشنال»، پنجشنبه 3 شهریور، وکلای عدالت برای ایران، خواستار تحقیق پلیس بریتانیا شدهاند که «آیا سندی وجود دارد که ارتباط مستقیمی میان حمله به سلمان رشدی و مهاجرانی برقرار کند.»
بنا به این گزارش در این شکایتنامه بخشهایی از کتاب مهاجرانی با عنوان «توطئه آیات شیطانی» که در آن فتوای روحالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی در «واجبالقتل بودن سلمان رشدی» تأیید و قتل او تجویز میشود، در اختیار پلیس بریتانیا قرار داده شده است.
یک روز پس از سوءقصد به جان سلمان رشدی، مهاجرانی که در لندن زندگی میکند، در توییتی از نوشتن این کتاب دفاع کرده و نوشته بود، حق التألیف این کتاب برای او «حلال و شیرین و گوارا» است.
او در توییتی که بعدا آن را پاک کرد نوشت: «امروزه نیز بعد از حادثه مجروح شدن رشدى، همان نغمه کتاب من و فتواى امام نو شده است. من محاکمه در دادگاه لندن را، درخشانتر از استیضاح مىدانم، آمادهام تا از این فرصت طلایى بهرهمند شوم. جدى باشید.»
در آخرین واکنش به این تحولات، مهاجرانی در توییتی خبر داد که تیمی از پلیس متروپلیتن لندن، چهارشنبه 26 مرداد به خانه او رفته و از او درباره برخی موضوعات پرسشهایی داشتهاند.
در این شکایتنامه بخشهایی از کتاب مهاجرانی با عنوان «توطئه آیات شیطانی» که در آن فتوای روحالله خمینی، بنیانگذار و رهبر سابق جمهوری اسلامی در «واجبالقتل بودن سلمان رشدی» تأیید و قتل او تجویز میشود، در اختیار پلیس بریتانیا قرار داده شده است.
همچنین در این شکایتنامه، نوشتههای مهاجرانی در حمایت از اقدام به ترور عزیز نسین، نویسنده معروف ترکیه و مترجم کتاب رشدی به زبان ترکی و همچنین ترجمه توئیتهای اخیر او به انگلیسی آمده است.
نسخهای از این شکایت در اختیار وزارت کشور بریتانیا قرار داده شده است.
مهاجرانی، از چهرههای موسوم به اصلاحطلب، پس از سوءقصد به جان سلمان رشدی از سوی هادی مطر، جوان ۲۴ ساله لبنانیالاصل، در رشته توئیتی بر موضع قبلی خود مبنی بر حمایت از فتوای خمینی برای قتل رشدی تأکید کرد.
مهاجرانی نوشت: «در جلسه راى اعتماد دولت جناب آقاى خاتمى، در مرداد ١٣٧۶، مرحوم زادسر از من پرسید: آقاى مهاجرانى! به من جواب بدهید، اگر رشدى را ببینید او را میکشید!” گفتم: نه برادر! من نویسندهام و کارم تبیین فتواى امام و نقد رمان بوده است، آن کار دیگر را شما که به خلوت مىروید، انجام دهید!»
او در توئیتهای دیگری ضمن اشاره به کتاب خود درباره رمان «آیات شیطانی» نوشت حقالتألیف این کتاب که ۳۰ بار تجدید چاپ شده، «شیرین و گوارا» بود.
وزیر پیشین ارشاد جمهوری اسلامی همچنین نوشت: «امروزه نیز بعد از حادثه مجروح شدن رشدى، همان نغمه کتاب من و فتواى امام نو شده است. من محاکمه در دادگاه لندن را، درخشانتر از استیضاح مىدانم، آمادهام تا از این فرصت طلایى بهرهمند شوم. جدى باشید.»
مهاجرانی با این حال در توییت دیگری افزوده که حمله به رشدی را تایید نمیکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مستعفی در دولت اول محمد خاتمی، موسوم به دولت اصلاحات، همچنین در توئیتی کار خود را به عنوان نویسنده، «تبیین فتوای امام» خواند.
مهاجرانی پس از صدور فتوای قتل سلمان رشدی، در ۴۰ روز کتاب «توطئه آیات شیطانی» را در دفاع از این فتوا نوشت. در این کتاب آمده است که «کعب بن اشرف»، درباره زنان مسلمانان شعرهایی عشقی و جنسی میسرود و یکی از مسلمانان از پیامبر اسلام اجازه میگیرد با دروغ او را فریب دهد و به قتل برساند.
مهاجرانی نوشته است: «سلمان رشدی با توجه به اقرار آشکارش در کتاب “لبخند یوزپلنگ” که خود را کافر خوانده است و با توجه به اهانت و استهزا باورهای مسلمانان … مرتد و سآب رسولالله است؛ یعنی سبکننده و دشنامگویی نسبت به پیامبر اسلام و قرآن و … است … اهانتها و استهزا و هتاکی او از روی قصد و اختیار صورت گرفته … و او مرتد فطری است.»
حمله به سلمان رشدی که ۳۴ سال پیش و با انتشار رمان «آیههای شیطانی» با فتوای خمینی، واجبالقتل شد، بار دیگر ماجرای این فتوا و موضعگیریها درباره آن را زنده کرده است. برخی افراد که در آن زمان از این فتوا دفاع کردند و در سالهای بعد تغییر موضع دادند، اکنون ساکت ماندهاند.
خمینی در تاریخ ۲۵ بهمن سال ۱۳۶۷ فتوای قتل سلمان رشدی را صادر کرد. بنیاد ۱۵ خرداد هم در سال ۱۳۹۱ با اضافه کردن مبلغ ۵۰۰ هزار دلار به جایزه اجرای فتوای خمینی برای قتل سلمان رشدی، مبلغ این جایزه را به سه میلیون و ۳۰۰ هزار دلار رساند.
با این حال بعدها مقامهای جمهوری اسلامی گفتند که به طور مستقل طرحی برای کشتن سلمان رشدی ندارند اما علی خامنهای، رهبر کنونی جمهوری اسلامی، در سال ۱۳۸۳ فتوای فقهی روحالله خمینی را غیرقابل تغییر خواند.