یکی از مسئولان سازمان «اتحاد علیه ایران اتمی» به العربیه.نت روز دوشنبه 15 ماه مه 2017 گفت که چهار شرکت بزرگ بینالمللی که دفاتری در آمریکا دارند، خود را برای ایجاد روابط تجاری و اقتصادی با ایران آماده میکنند. این شرکتها پیش از این اعلام کرده بودند، که قصد دارند، تعداد موقعیتهای شغلی خود را کاهش دهند و شماری از کارمندان خود در بازار آمریکا اخراج کنند.
سازمان غیرانتفاعی و غیرحزبی «اتحاد علیه ایران اتمی» که برای جلوگیری از تحقق برنامههای اتمی ایران فعالیت میکند، از شرکتهای هانیویل، ولوو، فولکس واگن و شلمبرژر به عنوان شرکتهایی که قصد فعالیت در ایران را دارند، نام برد. این سازمان به کاخ سفید هشدار داد، این شرکتهای همزمان با کاهش فرصتهای شغلی در آمریکا، در تلاش برای همکاری با ایران هستند.
دیوید ابسن، رئیس سازمان اتحاد علیه ایران اتمی، گفت: «این اطلاعات کشف شده، باید مدیران شرکتهای سرتاسر جهان و برای آمریکاییهای که انتظار فرصتهای شغلی بیشتری در آمریکا دارند، نگرانکننده باشد.»
ابسن افزود: « ما از طریق نظرسنجیها میدانیم که اکثریت غالب رایدهندگان آمریکایی، خواهان شفافیت روابط مالی شرکتهای بینالمللی با ایران هستند و باور دارند که این شرکتها در تاریکی فعالیت میکنند و با اینگونه اقدامات ریسک از دست دادن سرمایهگذاران و مشتریان اصلی خود را به جان میخرند. رایدهندگان آمریکایی در این زمینه حق دارند.»
موضع کاخ سفید
به گفته مسئولان سازمان اتحاد علیه ایران اتمی، شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید، هفته گذشته درباره اطلاعاتی که این سازمان کشف کرده، گفت: «به نظرم این موضوع به خودی خود روشن است. موضع دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده در قبال توافق اتمی با ایران کاملا روشن است و شرکتها موظف به رعایت قانون هستند.»
شرکت کامیونسازی ولوو قصد دارد سه مدل از کامیونهای جدید خود را در ایران تولید کند. این شرکت با شرکت سایپا دیزل، دومین تولید کننده بزرگ خودرو در ایران همکاری میکند. ولوو سال گذشته تعداد موقعیتهای شغلی خود در بازار آمریکا بارها کاهش داد. مجموع فرصتهای شغلی که ولوو تنها در سال 2016 در بازار آمریکا کاهش داد به 1200 فرصت شغلی میرسد.
مایکل میلارد، نائب رئیس شرکت هانیول، پیش از توافق اتمی با ایران گفته بود: «اگر فرصت فعالیت در ایران فراهم شود، گزینههای زیادی پیش رو خواهد بود. ما آمادهسازی برنامههای فوری متعددی برای بسیج توانمان در زمینه بازاریابی و فروش در صورت وجود فرصت را آغاز کردهایم.»
در اکتبر 2016، شرکت هانیول ایروسپیس که یکی از زیرشاخههای شرکت بینالمللی هانیول است و مقر آن در ایالت آریزونا قرار دارد، سومین مرحله از اخراج کارگران در همان سال را اعلام کرد.
شرکت شلمبرژر نیز در نوامبر گذشته از امضای توافقنامه درباره توسعه سه میدان نفتی در ایران خبر داد. گفته میشود شلمبرژر از سال 2015 تا کنون بیش از 30 هزار نفر از کارکنان خود را اخراج کرده است. تعداد نامشخصی از این فرصتهای شغلی از بین رفته، در ایالت هیوستن آمریکا بودهاند.
درخواست از ترامپ برای رویاویی با تروریسم ایران
دیوید ابس در مصاحبه اختصاصی با العربیه.نت، از دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا خواست با اقدامات تروریستی ایران در منطقه و جهان مقابله کند و گفت: «آمریکا باید به همپیمانان سنتی ما در منطقه، درباره مقابله با خطر ایران، به شکل دیپلماتیک و نظامی اطمینان دهد.»
ابسن که پیش از این به عنوان نماینده وزارت امور خارجه آمریکا در سازمان ملل متحد و همچنین به عنوان مشاور صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف) فعالیت میکرد، از اقدامات شورای حقوق بشر درباره اقدامات تهران انتقاد کرد و افزود: «شرکای ما و به ویژه در اتحادیه اروپا باید برای تغییر رفتار ایران در زمینه حقوق بشر، بر این کشور فشار بیاورند.»
ابسن که فارغالتحصیل سیاست امنیت بینالمللی از دانشکده امور بینالملل دانشگاه کلمبیا و همچنین فارع از تحصیل ادبیات انگلیسی از دانشکده هنتر نیویورک است، ابراز امیدواری کرد که دونالد ترامپ از پیشنهادات جدید درباره تحریم شرکتهای تحت کنترل سپاهپاسداران و نهادهای مرتبط با فعالیتهای موشکی بالستیک ایران، حمایت کند.
روابط شرکتهای بریتانیایی با تهران
در همین زمینه، سازمان اتحاد علیه ایران اتمی، به شرکتهایی در لندن، درباره برقراری روابط با ایران، همزمان با افزایش نگرانیها درباره برنامه اتمی این کشور، هشدار داده بود.
این سازمان از طریق یک آگهی که یک صفحه کامل روزنامه لندنی تلگراف را به خود اختصاص داده بود، همزمان با نشست GTR 2017 درباره روابط تجاری با ایران که در لندن برگزار شد، به شرکتهای بریتانیایی هشدار داده و 10 خطر اصلی درباره برقراری روابط تجاری با تهران را شرح داده بود.
به گفته این سازمان، مهمترین خطری که شرکتها را تهدید میکند، معامله و همکاری با شرکتهایی تحت کنترل سپاه پاسداران و نقص تحریمهای بینالمللی و قوانین مروبط به پولشویی است. این سازمان همچنین به شرکتهای بریتانیایی درباره آزارهای احتمالی از جمله ربوده شدن کارمندان این شرکتها در ایران و همکاری ناخواسته این شرکتها با روند سرکوبهای داخلی در ایران هشدار جدی داده بود.
«رژیم ایران حامی تروریست و بیثباتی»
مارک والاس، مدیر اجرایی سازمان اتحاد علیه ایران اتمی نیز گفته بود: «باید شرکتکنندگان در نشست GTR 2017 را درباره اقدامات خصمانه ایران که ثبات را متزلزل کرده آگاه کرد و به آنها درباره هرگونه معامله با ایران هشدار داد.»
او افزود: «از زمان اجرای توافق اتمی، ایران حمایت خود از دیکتاتورهای شرور مانند بشار اسد در سوریه را ادامه داده و ایران کماکان بزرگترین حامی حامی تروریسم در جهان است. با وجود قدرت مطلق در دستان رهبر ایران -و نه در دستان رئیسجمهوری- مدیران شرکتها باید بدنامی که همکاری با یک شریک بدنام مانند ایران، برای شرکتهایشان به بار خواهد آورد را در نظر بگیرند.»