اقدامات چین در سینکیانگ میتواند به مثابه جنایت علیه بشریت باشد
سازمان ملل متحد در گزارشی درباره ادعاهای بدرفتاری با اقلیت مسلمان در استان سینکیانگ چین، دولت این کشور را به «نقض جدی حقوق بشر» متهم کرده است.
چین سازمان ملل را ترغیب کرده بود از انتشار این گزارش، که آن را «نمایش ساختگی» قدرتهای غربی میخواند، خودداری کند.
این گزارش ادعاها درباره بدرفتاری با مسلمانان اویغور و سایر اقلیتهای قومی را ارزیابی میکند. چین این اتهامات را رد کرده است. اما محققان گفتند که موفق به کشف جریانی از بازداشتها و «شواهد موثق» از اعمال شکنجه شدهاند.
این گزارش، که به سفارش دفتر کمسیر عالی حقوق بشر سازمان ملل تهیه شده، گفت که زندانیان در معرض «بدرفتاری» از جمله «مواردی از خشونت جنسی و جنسیتی» قرار گرفتهاند.
براساس این گزارش، دیگران در معرض معالجات اجباری پزشکی و «اجرای تبعیضآمیز برنامه تنظیم خانواده و سیاستهای کنترل جمعیت» قرار گرفتهاند.
سازمان ملل توصیه کرد که چین فورا گامهایی برای آزادی «همه افرادی که به طور خودسرانه از آزادی خود محروم شدهاند» بردارد و اشاره کرد که برخی از اقدامات پکن میتواند معادل «جنایت علیه بشریت» باشد.
چندین کشور قبلا اقدامات چین در سین کیانگ را نسلکشی توصیف کردهاند.
این گزارش در آخرین روز کاری میشل باشله کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل منتشر شد. او برای چهار سال در این پست بود.
دفتر خانم باشله بیش از یک سال قبل اشاره کرد که تحقیق درباره ادعاهای نسل کشی در سینکیانگ در جریان است.
اما انتشار این گزارش چندین بار عقب افتاد که باعث شد برخی گروههای حقوق بشر غربی این اتهام را مطرح کنند که پکن خانم باشله را ترغیب کرده یافتههای پرهزینه این گزارش را مدفون کند.
تا ساعاتی قبل از انتشار گزارش، چین مشغول اعمال فشار بر خانم باشله برای عدم انتشار آن بود.
کمیسر حقوق بشر سازمان ملل پنجشنبه گذشته در کنفرانسی خبری اذعان کرد که «تحت فشار فوقالعاده ای برای انتشار یا عدم انتشار» گزارش قرار دارد.
مدیر بخش چین در دیده بان حقوق بشر، گفت که یافتههای گزارش نشان میدهد که «چرا دولت چین با چنگ و دندان برای جلوگیری از انتشار آن میجنگید.»
سفیر بریتانیا در شورای حقوق بشر، گفت «ضروری است که هیچ کشوری از بررسی بیطرفانه کارنامه حقوق بشر معاف نشود، و هیچ کشوری اجازه پیدا کند صدای مستقل کمیسر عالی حقوق بشر را ساکت کند.»
حدود ۱۲ میلیون اویغور که اکثرا مسلمان هستند در سین کیانگ زندگی میکنند. سازمان ملل گفت که اعضای غیرمسلمان این گروه هم ممکن است در معرض بدرفتاریهای مطرح شده در گزارش قرار گرفته باشند.
بیبیسی پیشتر در سال جاری به اسنادی دست یافت که یک نظام سازمان یافته از تجاوز جمعی، آزار جنسی و شکنجه مسلمانان اویغور در شبکهای از اردوگاهها را آشکار میکند.
آن اسناد که به «فایلهای پلیس سینکیانگ» معروف است، توسط برخی منابع به دست بیبیسی رسید و نشان داد که جامعه اویغورها براساس دستورهایی که از بالا از شخص شی جینپینگ رهبر چین صادر می شود هدف قرار میگیرند.