با گذشت نزدیک ۱۰ روز از کشته شدن مهسا امینی در بازداشتِ گشت ارشاد و تداوم اعتراضهای گسترده مردم در سراسر ایران، حمایت جامعه هنری، سیاسی و اجتماعی ترکیه از این دختر ۲۲ ساله و خیزش مردم ایران ادامه دارد. مقامهای رسمی اما همچنان واکنشی نشان ندادهاند.
تشدید حملههای اسلامگرایان در ترکیه به زنان و هنرمندان و آنچه شهروندان این کشور به عنوان شباهت میان ترکیه کنونی و سالهای شکل گرفتن انقلاب در ایران شناسایی میکنند، سبب شده است تا شهروندان، مبارزه زنان ایرانی برای دستیابی به حقوقشان را نه صرفا موضوعی مربوط به کشور همسایه، بلکه بخشی از مساله خود بدانند و در تجمعهای اعتراضی علیه جمهوری اسلامی شرکت کنند.
این اعتراضها در روزهای گذشته نیز تداوم یافته است به طوری که در میان فعالان سیاسی، شاخه زنان حزب جمهوری خلق در آنکارا اعلام کرده است ساعت ۱۸روز چهارشنبه ۲۸ سپتامبر (شش مهر) تجمعی را برای مهسا و در حمایت از زنان ایران برگزار خواهد کرد.
دوشنبه شب اما «ملک موسو»، هنرمند و خواننده مشهور ترک هم در حین اجرای کنسرت، موهای خود را در حمایت از زنان ایران قیچی کرد.
او گفت: «کنسرت امشب را برای زنان همه جای زنان اجرا میکنم. هیچ کس نمیتواند آزادی ما را از دستمان بگیرد.»
«گونجا ووسلاتری»، بازیگر و «شانیشر»، خواننده رپ اهل ترکیه نیز در توییتر از این اقدام ملک موسو حمایت کردند.
در روزهای گذشته نیز برخی احزاب در ترکیه از اعتراضهای زنان در ایران حمایت کردهاند.
سوم مهر ماه در ائتلاف «اتحاد کار و آزادی» که با شرکت شش حزب ترکیه در استانبول برگزار شد، ارکومنت آکدنیز، رییس حزب کارگر در سخنرانی خود به «مقاومت در ایران» به زبان فارسی سلام کرد.
او با در دست داشتن عکس مهسا امینی، به فارسی گفت: «به مبارزه آزادی خواهان زنان و مردم در ایران درود میفرستیم. زندهباد همبستگی بینالمللی با ایران.»
پروین بولدان، رییس مشترک حزب دموکراتیک خلقها (HPD) نیز در سخنرانی خود از مهسا امینی یاد کرد و گفت: «ما برای آینده، آینده مهسا امینی ایرانی که به خاطر ظاهر شدن موهایش به قتل رسید و جوانان آن کشور میآییم …. میآییم رژیم را در گورستان کودتاها دفن کنیم. روزهای دموکراسی، صلح و عدالت نزدیک و راهمان روشن است.»
سخنان هر دو نفر، با شعارهای «زن، زندگی، آزادی» حاضران در این نشست مورد تایید قرار گرفت.
روز دوشنبه نیز صدها زن سوری در اعتراض به کشتهشدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در نوار مرزی سوریه و ترکیه گرد آمده و با سوزاندان روسریها و بریدن موهایشان با اعتراضات مردم ایران همراهی کردند.
جمیله باکلاجی، سخنگوی سازمان «همبستگی بنفش»، یکی از گروههای مستقل زنان فمینیست که فراخوان تجمع زنان فمینیست را در روز ۳۰ شهریور در مقابل کنسولگری ایران صادر کرده بود، درباره خیزش سراسری ایران گفته است: «ایران از ما دور نیست. شورش زنان در ایران و قتل مهسا امینی، شباهت زیادی به چیزی دارد که در اینجا در جریان است. عصبانیت ما هم.»
در بیانیه «گروه زنان در کنار هم پر تواناند» در مقابل کنسولگری استانبول هم آمده است: «این روزها برداشتن حجاب از امری فردی به امر جمعی بدل شده است. این روزها صدای آشنایی از خیابانهای تهران به گوش میرسد: زن، زندگی، آزادی!»
در روزهای گذشته اعتراضهای گسترده مردم ایران و دیگر تحولات مربوط به مرگ مهسا امینی در رسانههای ترکیه بازتاب گستردهای داشته است و بسیاری از هنرمندان و فعالان سیاسی و اجتماعی نسبت به آن واکنش نشان دادهاند. واکنشهایی که با تداوم خیزش سراسری مردم ایران، روز به روز در حال افزایش است.
در این مدت، احزاب «خلقهای دموکراتیک»، «حزب چپ»، «حزب کار ترکیه»، «حزب داوا»، «حزب سبز» و … در مورد مرگ مهسا (ژینا) امینی بیانیه صادر کردند.
روز ۳۱ شهریور نیز پلتفرم زنان آنکارا درباره مهسا امینی تجمعی برگزار کرد که زینپ اولگر، به نمایندگی از این تریبون با بیان این که یک زن دیگر در ایران به دلیل مخالفت با مرزهای تحمیلی بر اثر خشونت دولتی کشته شده است، گفت: «ما صدای زنان ایرانی را از ترکیه بلند میکنیم. قاتل مهسا امینی رژیم ملاهای ایران است. قاتل مهسا، سیستم مردسالار است. مبارزه مهسا و زنان ایرانی مبارزه همه ماست.»
علاوه بر آنکارا، در ازمیر، وان، حکاری، دیاربکر و استانبول هم زنان با بیانیههای مطبوعاتی و راهپیمایی، به کشته شدن مهسا به دست نیروهای گشت ارشاد اعتراض کرده و خشونتهای بیپایان جمهوری اسلامی را نسبت به زنان محکوم کردند.
پیش از این، صلاحالدین دمیرتاش، دبیر کل سابق حزب دموکراتیک خلقها که در زندان به سر میبرد، در حمایت از مهسا موهای خود را تراشید و احزاب و تشکلهای مدافع زنان در ترکیه، قتل این دختر ۲۲ ساله ایرانی را محکوم کردند.
برخی از فعالان حقوق زنان ترکیه هم همراه با زنان ایرانی دست به تجمع اعتراضی در شهرهای مختلف زدند.
شمار زیادی از بازیگران، خوانندهها و فعالان حقوق زنان در ترکیه نیز در یک هفته گذشته، به مرگ مهسا امینی و نادیده گرفته شدن حقوق زنان در ایران واکنش نشان دادند.
از جمله، الیف شافاک، نویسنده، ماهسون، ابرو گوندش و حدیثه، خواننده، هولیا ازدمیر، نقاش و بازیگرانی چون پینار دنیز، ادا اجه، نورگل یشیلچای، دمت اوزدمیر، گوکان آلکان، بورجو بیریجیک، بیرجه آکالای، بوراک دنیز، نسیلهان یلدان، صدا باکان، داملا سونمز، طوبا بویوکاوستون، آکین آکینوزو، جمره باسیل، آیتاچ شاشماز، کرم بورسین، چاعلار ارطغرل، ابرو شاهین، آسلیهان مالبورا، هانده ارچل و ….
این واکنشها در حالی است که هنوز هیچیک از مقامهای رسمی ترکیه نسبت به قتل مهسا امینی و تظاهرات گسترده در ایران واکنشی نشان ندادهاند.