آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده در اظهاراتی، با دفاع از حق مردم ایران برای برگزاری تظاهرات علیه جمهوری اسلامی، اعلام کرد آمریکا به دنبال ایجاد راههایی برای تسهیل دسترسی تظاهرکنندگان ایرانی به اینترنت است.
به گزارش خبرگزاری «سیانان»، بلینکن روز سهشنبه در جلسهای مطبوعاتی گفت در بحبوحه قطع گسترده اینترنت توسط حکومت ایران برای جلوگیری از درز اخبار تظاهرات ضدحکومتی، دولت بایدن بهطور جدی به دنبال راههایی برای آسان کردن استفاده مردم ایران از خدمات فناوری اینترنتی است.
وزارت خزانهداری ایالات متحده هفته گذشته مجوزی کلی صادر کرد که به شرکتهای تولید فناوریهای اینترنتی، شامل اینترنت ماهوارهای «استارلینک» متعلق به ایلان ماسک، اجازه میداد بدون هراس از تحریمهای آمریکا علیه رژیم ایران، خدمات دسترسی به اینترنت به ایرانیان ارائه دهند.
بلینکن طی کنفرانس مطبوعاتی روز سهشنبه در این باره تصریح کرد که مجوز عمومی جدید به شرکتها اجازه میدهد تا برای ارتباط بهتر میان مردم ایران با هممیهنانشان و همچنین با سایر نقاط جهان، مواردی مانند «خدمات ابری، فناوری حفظ حریم خصوصی، فناوری امنیتی، سختافزار و نرمافزار» به آنها ارائه دهند.
علاوه بر صدور این مجوز عمومی خدمات فناوری اینترنتی، دولت بایدن هفته گذشته به دلیل آنچه «رفتار زشت و خشونتآمیز» رژیم علیه زنان ایران و «نقض حقوق معترضان مسالمتآمیز» نامید، «گشت ارشاد» و برخی نهادهای سرکوبگر دیگر جمهوری اسلامی را تحریم کرد.
وزیرخارجه آمریکا در پایان سخنان خود در جلسه مطبوعاتی روز سهشنبه تاکید کرد که مهسا امینی امروز باید زنده میبود، اگر یک «رژیم جنایتکار» که میخواست برای نوع پوشش وی تصمیم بگیرد، او را به قتل نرسانده بود.
به گفته بلینکن: «زنان در ایران حق دارند هرآنچه که میخواهند بپوشند. آنها حق دارند مورد خشونت قرار نگیرند. آنها حق دارند آزار و اذیت نشوند. این در همه جای دنیا صادق است، و باید در ایران هم صادق باشد.»آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در یک نشست خبری گفت: «قطعا برای تسهیل دسترسی مردم ایران به خدمات فناوری، به دنبال یافتن راههای مختلف هستیم.»
او افزود: «مجوز جدید ایالات متحده به شرکتها برای ارائه خدمات کلاود، فناوریهای خصوصی و امنیتی و سختافزار و نرمافزار، مردم ایران را قادر میکند با یکدیگر و با بقیه جهان امکان ارتباط بهتری داشته باشند.»
از سوی دیگر، دولت استرالیا در بیانیهای سرکوب خشونت آمیز اعتراضات در ایران و استفاده مرگبار و نامتناسب از زور علیه معترضان را محکوم کرد.
در این بیانیه که سفارت استرالیا در ایران نیز نسخه فارسی آن را منتشر کرده آمده است: «از گزارشها درباره کشتهشدن دهها تن و زخمیشدن بسیاری دیگر، از جمله نوجوانان، بر اثر اقدامات خشن مقامات ایرانی برای سرکوب اعتراضات جاری نگران و ناراحت شدهایم. گزارشها مبنی بر محدودیتهای اینترنت نشان از تلاش برای سرکوب آزادی بیان دارند.»
از سوی دیگر، ریک اسکات، سناتور جمهوریخواه آمریکا، در مصاحبه با ایران اینترنشنال احیای برجام را «یک اشتباه» خواند و گفت: «اگر دولت بایدن به برجام بازگردد، به رژیم منفور آیتالله کمک میکند تا اعتراضات مسالمتآمیز ایران را سرکوب کند و به ایران منابع میدهد تا به دامن زدن ترور در جهان ادامه دهد.»
بن کاردین، سناتور دموکرات آمریکا، نیز کشته شدن مهسا امینی را «به شدت» محکوم کرد و گفت: «در کنار زنان شجاع ایرانی معترض به رژیم ایران ایستادهام. ایران باید به آزار سیستماتیک خود علیه زنان پایان دهد و اجازه آزادی بیان بدهد.»
برایان استیل، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، گفت: «در حالی که معترضان در ایران توسط نیروهای امنیتی مورد حمله قرار میگیرند، دولت آمریکا همچنان به تلاش برای احیای توافق معیوب هستهای که میلیاردها دلار به رژیم ایران داده، ادامه میدهد.»
مارشا بلکبرن، سناتور جمهوریخواه، نوشت: «زنان ایرانی حق دارند نوع پوشش خود را انتخاب کنند، بدون اینکه به خاطر این حق انتخاب به قتل برسند.»
دیک دوربین، سناتور ارشد دمکرات، نیز در توییتی نوشت: «جمهوری اسلامی مانند رژیمهای روسیه و کوبا از گروههای تبهکار برای سرکوب اعتراضات داخلی استفاده میکند.»
در همین حال، موج حمایت مردم جهان و چهرههای شاخص بینالمللی از اعتراضات مردم ایران با محوریت زنان ادامه دارد.
شهرداری آمستردام، پایتخت هلند، با انتشار تصاویری از به نمایش درآمدن تصویر مهسا امینی بر روی ساختمان موزه فیلم به نام «چشم» در این شهر نوشت: «شهر ما در همبستگی با زنان ایران و سایر زنانی که برای آزادی و حقوق برابر خود میجنگند، ایستاده است.»
پنهلوپه کروز، بازیگر اسپانیایی، در صفحه اینستاگرام خود با انتشار هشتگ مهسا امینی و بازنشر ویدیو و متن سخنان اصغر فرهادی درباره اعتراضات ایران، از جنبش مردم ایران حمایت کرد.
لیراز، خواننده ایرانی-اسرائیلی با انتشار ویدیویی درباره کشته شدن مهسا امینی و اعتراضات در ایران، گفت: «بزرگترین انقلاب زنان در ایران در حال وقوع است». او از مردم سراسر جهان خواست تا با استفاده از رسانههای اجتماعی خود به این وضعیت کمک کنند و صدای زنان در ایران باشند.
ریکی مارتین، خواننده و بازیگر اهل پورتوریکو، با انتشار تصویری از مهسا امینی در اینستاگرام خود نوشت: «نامش را بگویید.»
گوتیه کپوسن، نوازنده معروف فرانسوی، با اشاره به کشته شدن مهسا امینی نوشت: «بیایید صدای آنها باشیم، صدای این زنان استثنایی. چه میشود اگر ما موسیقیدانان، خوانندهها، آماتورها یا حرفهای خود را با ترانه آنها، برای حمایتشان متحد کنیم؟ برای آن زنان و مردان و برای فرزندانمان.»
در همین حال، گروه هکرهای انانیموس که طی هفته اخیر در حمایت از معترضان ایران بسیاری از سایتهای وابسته به جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران را هک کرده، اعلام کرد مدارکی از بانک ملی ایران به دست آورده که نشان میدهد جمهوری اسلامی مقادیر هنگفتی را از طریق «اشخاصی فاسد» در اروپا پولشویی کرده است.
انانیموس گفت این مدارک را به زودی پس از ارائه به نهادهای مقابله با پولشویی منتشر خواهد کرد.