اسپانیا سفیر جمهوری اسلامی را به دلیل سرکوب اعتراضات ایران احضار کرد

وزارت خارجه اسپانیا، چهارشنبه 6 مهر، حسن قشقاوی، سفیر جمهوری اسلامی در مادرید را در اعتراض به سرکوب گسترده اعتراضات و نقض حقوق زنان احضار کرد.

دولت اسپانیا با انتشار بیانیه‌ای «خشونت علیه تظاهرات مسالمت‌آمیز» در ایران را به شدت محکوم کرد و از تهران خواست که به بازداشت‌های خودسرانه روزنامه‌نگاران و سایر شهروندان پایان دهد.

این بیانیه همچنین خواهان تحقیقات مستقل، شفاف و بی‌طرف درباره جان‌باختن مهسا (ژینا) امینی شد.

دولت استرالیا نیز سه‌شنبه 5 مهر بکارگیری شدید و نامتناسب زور نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی علیه معترضان در ایران را محکوم کرد.

استرالیا با ابراز نگرانی از گزارش‌ها در مورد کشته‌شدن ده‌ها نفر و زخمی‌شدن شمار زیادی از مردم، از جمله نوجوانان، بر اثر اقدامات خشونت‌آمیز نیروهای امنیتی برای سرکوب اعتراضات جاری، گفته است که از حق مردم ایران برای اعتراضات صلح‌آمیز حمایت کرده و خواستار آن شده که مقامات ایرانی در برابر تظاهرات جاری خویشتنداری به خرج دهند.مادرید همچنین از جمهوری اسلامی خواست به دستگیری‌ روزنامه‌نگاران و سایر شهروندان پایان دهد.

آلمان نیز روز دوشنبه چهارم مهر سفیر جمهوری اسلامی در برلین را در رابطه با سرکوب اعتراضات در ایران احضار کرده بود.

در همین حال سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای اعلام کرد این سازمان به طور فزاینده‌ای از گزارش‌ها درباره افزایش شمار جان‌باختگان اعتراضات از جمله زنان و کودکان نگران است و بر انجام تحقیقات سریع، بی‌طرفانه و موثر در مورد مرگ مهسا امینی از سوی یک مرجع مستقل تاکید دارد.

در این اطلاعیه اعلام شده است که دبیر کل سازمان ملل به دقت اعتراضات ایران را دنبال می‌کند و در دیدار با ابراهیم رئیسی بر ضرورت احترام به حقوق بشر، از جمله آزادی بیان و تجمع مسالمت‌آمیز تاکید کرده است.

در همین حال نهاد زنان سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای ضمن حمایت از مطالبات زنان ایرانی از جمله حق انتخاب پوشش، خواستار آزادی زنان دستگیر شده و انجام تحقیقات مستقل، بی‌طرفانه و فوری در مورد مرگ مهسا امینی شد.

این نهاد تاکید کرد در کنار زنان ایران برای آزادی در زمینه داشتن اختیار بدن‌ خود از جمله انتخاب نوع پوشش می‌ایستد.

در روزهای گذشته سازمان‌های حقوق بشری و سخنگوی کمیسر عالی حقوق بشر از سرکوب‌ اعتراضات از سوی نیروهای امنیتی و محدودیت‌های اعمال شده برای استفاده از خطوط ارتباطی، اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در ایران ابراز نگرانی کرده‌اند.با این حال حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در گفت‌وگو با رادیو ملی آمریکا، خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی را «کودتا یا انقلاب رنگین» توصیف و معترضان را نیز به «ایجاد اخلال و آشوبگری» متهم کرد.

او مدعی شد: «در ایران به مطالبات مردم توجه می‌کنیم اما با کسانی که بخواهند آشوب کنند و تحت تاثیر خارج از کشور باشند، طبق قوانین برخورد می‌کنیم.»

تعدادی از نمایندگان مجلس نیز در بیانیه‌ای خواستار برخورد نهادهای امنیتی با معترضان شدند.

دیگر مقام‌های جمهوری اسلامی نیز همچنان به تهدید معترضان ادامه می‌دهند. از جمله فرماندهی انتظامی کشور اعلام کرد: «”تا آخرین لحظه” در برابر توطئه‌های معاندان و ضد انقلاب ایستادگی کرده و با بر هم زنندگان نظم و امنیت قاطعانه برخورد می‌کنیم.»

با وجود این تهدیدها، خیزش سراسری و اعتراضات مردم در ایران ادامه دارد.

روز چهارشنبه ششم مهر، دانشجویان معترض در شیراز در دانشگاه علوم پزشکی این شهر شعار «زن زندگی آزادی، مرد میهن آبادی» سر دادند.اعتراضات ضد‌حکومتی جاری در ایران با کشته‌شدن مهسا امینی توسط گشت ارشاد در روز جمعه 25 شهریور آغاز شد و سریعا به سراسر ایران گسترش یافت.

اعتراضات گسترده در ایران چند روز اخیر با واکنش‌های بین‌المللی روبرو شده است.

سازمان حقوق بشر ایران گزارش داده است که صدها نفر در اعتراضات جاری بازداشت و یا مجروح شده‌اند. این سازمان همچنین کشته‌شدن دست‌کم 76 نفر در اعتراض‌های جاری را تایید کرده است.