تهدیدی که برادران لاریجانی برای برنامههای خامنهای به منظور رئیسجمهور کردن رئیسی ایجاد کرده بودند، باعث شد تا به حاشیه رانده شوند
روزنامه بریتانیایی «گاردین» میگوید با نظر به شواهد، مقابله خشونتآمیز دستگاه امنیتی ایران با اعتراضات ضدحکومتی که در واکنش به قتل مهسا امینی آغاز شد، در میان رهبران جمهوری اسلامی «شکاف» انداخته است.
به گفته این روزنامه، علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس ایران یکی از مقامات سابقی بوده که تلاش کرده در این باره موضعی «معتدل» پیش بگیرد، و اذعان کرده اعتراضات مردم «ریشههای عمیق سیاسی» دارد، و لزوما نتیجه «تحریک آمریکا و اسرائیل» نیست.
لاریجانی که پس از مدتها سکوت با مطبوعات ایران مصاحبه کرده است، به گفته «گاردین» مواضعی اتخاذ کرده که با موضع «سازشناپذیر» رهبر ایران، مجلس و نیروهای امنیتی در قبا ل اعتراضات مردمی تفاوت دارد.
به گفته رئیس پیشین مجلس ایران: «افراط در اجرای آداب اجتماعی، منجر به واکنشهای افراطی می شود. حجاب راه حل فرهنگی دارد؛ فتوا و رفراندوم ندارد. من از خدمات نیروی انتظامی و بسیج قدردانی میکنم، اما مسئولیت اجرای حجاب نباید به دوش آنها گذاشته شود.»
لاریجانی افزوده: «شک نکنید هنگامی که یک پدیده فرهنگی همهگیر میشود، واکنش سخت به آن، چاره کار نیست. مردم و جوانانی که به خیابان میآیند، فرزندان خودمان هستند. اگر فرزندی در خانوادهای مرتکب جرمی شود، سعی میکنند او را به راه راست هدایت کنند. جامعه به تحمل بیشتری نیاز دارد».
به گفته «گاردین»، لاریجانی که به مدت چند دهه از شخصیتهای طراز اول جمهوری اسلامی بود، در سالهای اخیر به تدریج به حاشیه رانده شده است. شورای نگهبان پارسال وی را برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری ایران «فاقد صلاحیت» تشخیص داد.
برادر بانفوذش، صادق لاریجانی نیز چند سال پیش از ریاست قوه قضاییه برکنار شد. به باور «گاردین»، رقابت درون رژیم و تهدیدی که برادران لاریجانی برای برنامههای خامنهای به منظور رئیسجمهور کردن ابراهیم رئیسی ایجاد کرده بودند، باعث شد تا آنها به حاشیه رانده شوند.
علی لاریجانی در پایان صحبتهایش درباره واکنش جمهوری اسلامی به اعتراضات مردمی گفت: «این کار مثل این است که یک نفر میگرن دارد، ولی برایش نسخه درمان بیماری قلبی بنویسیم. در بحث حجاب ما در این شرایط هستیم.»