ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین اعلام کرد که ادعای ایران در این خصوص که تعداد محدودی از پهپادها را به روسیه ارسال کرده، دروغ است.
زلنسکی شنبه 14 آبان افزود: «ارتش اوکراین روزانه دستکم 10 پهپاد ایرانی را سرنگون میکند».
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز شنبه اعلام کرد که ایران تنها در تابستان امسال دهها پهپاد به روسیه ارسال کرده است.به گفته او اظهارات وزیر خارجه ایران، مبنی بر ارسال تعداد محدودی از پهپادها به روسیه نادرست است.
مالی در توییتی نوشت که نظامیان ایرانی در مناطق اوکراینی تحت کنترل روسیه مستقر شده و به مسکو در استفاده از این پهپادها برای حمله به غیرنظامیان اوکراینی کمک میکنند.
مالی همچنین افزود: «ایران در رویارویی با شواهدی که ما در ارتباط با نقش داشتن آن در جنگ اوکراین داریم به رویکرد سیاسی جدید نیاز دارد و نه دروغپردازی».
در پی اتهام تهران به پشتیبانی تسلیحاتی از مسکو طی هفتههای اخیر از سوی اوکراین و کشورهای غربی، وبسایت «سپروتیو» (Sprotyv) متعلق به نیروهای عملیات ویژه اوکراین پنجشنبه گذشته با نشر گزارشی راههای مورد استفاده ایران در انتقال پهپاد به روسیه را مورد شرح قرار داد و در این رابطه علاوه بر ذکر وسایل حمل و نقل دریایی متعلق به شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران ایران به نقش 4 شرکت هواپیمایی ایرانی و از جمله آن 3 تا تحت مالکیت دولت این کشور و یکی وابسته به آن اشاره کرد.
در این گزارش از شرکتهای هواپیمایی ایرانی «ایرانایر» در مالکیت دولت ایران، «خطوط هوایی ساها» تحت مالکیت نیروی هوایی و «پویاایر» و «ماهانایر» تحت مالکیت سپاه نام برده شده که در این میان شرکت ماهان پیش از این مورد تحریم وزارتخزانهداری آمریکا قرار گرفته است.
تبعات همدستی با مسکو
اولگ نکولنکو، سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین در «فیسبوک» نوشت: «تهران باید بداند که عواقب همدستی در جنایات ناشی از تجاوز نظامی جمهوری فدراتیو روسیه به اوکراین، بیشتر از منافعی است که ایران از حمایت از روسیه به دست خواهد آورد».
اذعان تهران در مورد تحویل پهپاد به مسکو، نشان از آغاز همگرایی روسیه و ایران در ماههای اخیر و در پی تهاجم به اوکراین دارد که از حمایت ایالات متحده و اتحادیه اروپا برخوردار است، آنهم در حالی که چین از جانبداری مستقیم هر یک از طرفهای جنگ، خودداری میکند.
تحویل موشک به مسکو
روزنامه «واشنگتن پست» در 16 اکتبر گذشته گزارش داده بود که ایران در حال آماده شدن برای ارسال موشک به روسیه است.
اتحادیه اروپا و بریتانیا نیز در واکنش خود، سه ژنرال ایرانی و یک شرکت تسلیحاتی را که متهم به تحویل پهپاد به روسیه هستند، تحریم کردند.
شایان ذکر است که کییف در ماه سپتامبر، به همین دلیل تصمیم گرفت، روابط دیپلماتیک خود با تهران را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.