خانه / اخبار مهم روز / آلمان تمامی برنامه‌های توسعه تجارت و سرمایه‌گذاری با ایران را تعلیق کرد

آلمان تمامی برنامه‌های توسعه تجارت و سرمایه‌گذاری با ایران را تعلیق کرد

دولت آلمان، به‌عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری جمهوری اسلامی ایران در اروپا، تمامی گفت‌وگوهای اقتصادی، ارائه ضمانت‌های مالی و پیشبرد طرح‌های سرمایه‌گذاری در ایران را به حالت تعلیق در آورد.

این اقدام دولت آلمان، در واکنش به سرکوب گسترده و خشونت‌بار اعتراض‌های سراسری در ایران صورت گرفت.وزارت اقتصاد آلمان اعلام کرد این کشور تمامی برنامه‌هایی که برای گسترش تجارت و سرمایه‌گذاری با ایران تدوین کرده بود را به‌دلیل «شرایط وخیم» و اعتراضات مردمی جاری که توسط رژیم جمهوری اسلامی سرکوب شده است، به حالت تعلیق درمی‌آورد.

خبرگزاری «رویترز» در گزارشی به این موضوع پرداخته و به نقل از این وزارتخانه در روز جمعه، دوم دی‌ماه نوشته است که تعلیق‌های مورد بحث، بر اعتبارات صادراتی و تضمین‌های سرمایه‌گذاری و همچنین آموزش مدیران و برنامه‌های نمایشگاه تجاری آلمان در ایران، تاثیر خواهد گذاشت.

دولت آلمان در این‌باره توضیح داد که این سازوکارها برای تسهیل پروژه‌های در ایران ایجاد شده که برای دهه‌ها معلق مانده و در پی حصول توافق برجام، در مقطع کوتاهی از سال 2016 رفع تعلیق شده بود.

خبرگزاری آسوشیتدپرس، شامگاه جمعه ۲۳ دسامبر (دوم دی‌ماه) به‌نقل از مقام‌های وزارت اقتصاد آلمان نوشت: با توجه به «وضعیت بسیار جدی در ایران» علاوه بر توقف ارائه اعتبارنامه‌های مالی، سایر گفت‌وگوهای تجاری، از جمله در حوزه انرژی نیز با جمهوری اسلامی تعلیق شده است. نیازهای بشردوستانه از محدودیت‌های تجاری آلمان با ایران مستثنی شده است.بنا به اعلام این وزارتخانه، در آن برهه برای تعداد معدودی از پروژه‌ها، ضمانت‌های اعتبار اعطا یا تمدید شده، اما از سال 2019 هیچ ضمانت اعتباری جدیدی برای صادرات با فعالیت اقتصادی با ایران برای شرکت‌های آلمانی اعطا نشده است.

در بیانیه وزارت اقتصاد آلمان همچنین آمده است که دولت آلمان، اکنون تصمیم گرفته تا تمام ضمانت‌ها را «به طور کامل» تعلیق کند و معافیت‌ها تنها در صورت وجود دلایل «بشردوستانهِ مستند»، قابل اعطا خواهند بود.

ضمانت‌نامه‌های اعتبار صادراتی، شرکت‌های آلمانی را در برابر ضرر و زیان ناشی از عدم پرداخت پول کالاهای صادر شده در شرکت مبدا، بیمه می‌کند.

ضمانت‌های سرمایه‌گذاری نیز از سرمایه‌گذاری‌های مستقیم شرکت‌های آلمانی در مقابل مخاطرات سیاسی در کشورهایی که سرمایه‌گذاری در آن‌ها انجام شده، محافظت می‌کنند.

تجارت آلمان و ایران در سال 2021 بالغ بر 1.76 میلیارد یورو (1.87 میلیارد دلار) بوده است.

حجم مبادلات تجاری ایران و آلمان، در سه ماه نخست سال جاری میلادی، حدود ۱.۴۹ میلیارد یورو ارزیابی شده است.

بر پایه داده‌های اقتصادی، ایران و آلمان در سال ۲۰۲۱ نزدیک به دو میلیارد دلار آمریکا مبادلات تجاری داشته‌اند.

همزمان، ده‌ها تن از نمایندگان سوسیال دموکرات پارلمان آلمان روز جمعه خواهان قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی شدند.از زمان شروع خیزش سراسری ایرانیان علیه نظام جمهوری اسلامی، نمایندگان پارلمان و مقام‌های مختلف دولت آلمان، از جمله اولاف شولتس، صدراعظم و آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان بارها در اعتراض به سرکوب تظاهرات‌های مسالمت‌آمیز و صدور و اجرای احکام اعدام در ایران موضع‌گیری کرده‌اند.

روز چهارشنبه این هفته نیز فرانک والتر اشتانمایر، رئیس‌جمهوری آلمان، با انتشار عکس مشترکی از خود و علی کریمی، ستاره پیشین فوتبال ایران، در شبکه اجتماعی اینستاگرام نوشت: ما نباید از اعلام خشونت‌های وحشیانه رژیم ایران دست بکشیم. رئیس‌جمهوری آلمان، در پیام روز چهارشنبه‌اش حکومت جمهوری اسلامی را متهم کرد در قبال معترضان در ایران، دست به اقدامات و خشونت وحشیانه‌ای زده است.

بسیاری از مخالفان جمهوری اسلامی، پیشتر از دولت آلمان و سایر کشورهای اروپایی خواسته بودند روابط تجاری خودشان را با حکومت ایران قطع یا کاهش دهند و در برابر آن فشارهای دیپلماتیک‌ و رسانه‌ای علیه جمهوری اسلامی‌ را افزایش دهند.