عفو‌ بین‌الملل : ادامه «قتل‌های حکومتی» نفرت‌انگیز است

عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه‌ای نسبت به «خطر جدی» اعدام قریب‌الوقوع محمد قبادلو در زندان رجایی‌شهر کرج هشدار داد و از جمهوری اسلامی ایران خواست فوراً اعدام‌های مرتبط با اعتراضات سراسری را متوقف کند.

عفو بین‌الملل در بیانیه روز چهارشنبه خود اعدام محمد مهدی کرمی و محمد حسینی، دو معترضی که شنبه این هفته به دار آویخته شدند، را محکوم کرده و در مورد محمد قبادلو گفته است او پس از برگزاری دادگاهی نمایشی، مجبور شد که تحت شکنجه اعتراف کند که نیروهای سرکوبگر را با خودرو زیر گرفته است.

محمد قبادلو به دلیل شرکت در اعتراضات ایران بازداشت شد و هفتم آبان در دادگاهی به ریاست ابوالقاسم صلواتی متهم به قتل یک مأمور پلیس و مجروح کردن پنج مأمور دیگر شد. دادگاه برای او حکم اعدام صادر کرده است.

دایانا الطحاوی، معاون مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بین‌الملل در این بیانیه گفته است: «مقام‌های ایرانی تلاش می‌کنند با رعب و وحشت قدرت را حفظ کنند، و به قتل‌های حکومتی ادامه می‌دهند. چنین اقدامی نفرت‌انگیز است.»

به گفته الطحاوی، «بسیار مهم است که جامعه بین المللی نه تنها در کنار مردم ایران بایستد، بلکه اقدامات فوری برای پاسخگویی مقامات ایرانی انجام دهد.»

ابراز نگرانی از احتمال اعدام محمد قبادلو در شرایطی است که حساب کاربری ۱۵۰۰ تصویر که اعتراضات در ایران را پوشش می‌دهد از استقرار یگان‌های ویژه در اطراف زندان رجایی‌شهر کرج در بامداد پنجشنبه خبر داد.

جمهوری اسلامی تاکنون چهار نفر از معترضان را اعدام کرده است. محمد حسینی ،‌ محمد مهدی کرمی، محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد چهار تن از جوانانی هستند که تا تاریخ ۲۱ دی به اتهام حضور در اعتراضات اعدام شده‌اند.در همین زمینه، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز روز گذشته هشدار داد که انبوه احکام اعدام در ایران علیه معترضان به منزله «قتل با مجوز حکومت» است.

فولکر تورک ضمن محکوم کردن اعدام معترضان در ایران گفت: «اعدام‌ها برای ایجاد ترس در مردم و سرکوب مخالفان مورد استفاده قرار می‌گیرد.»

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی تاکنون چهار معترض جوان اعتراضات سراسری اخیر را پس از محاکمه‌هایی که از سوی نهادهای حقوق بشری ناعادلانه و بدون رعایت آیین دادرسی ارزیابی شده، اعدام کرده است.

پانصد چهره دانشگاهی، فعال سیاسی و مدنی و همچنین روزنامه‌نگار روز چهارشنبه از جمهوری اسلامی خواستند که به «خشونت سیستماتیک» و «صدور و اجرای احکام اعدام» پایان دهد.

برآوردهای سازمان حقوق بشر ایران حاکی از آن است که دست‌کم ۱۰۹ معترض در خطر صدور یا اجرای احکام اعدام قرار دارند.

قوه قضائیه جمهوری اسلامی این معترضان بازداشت شده را به «محاربه» و «افساد فی‌الارض» متهم کرده و برای تعدادی از آن‌ها حکم اعدام صادر شده است.

پیش از آن که اولین معترض اعتراضات اخیر اعدام شود، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در زمینه نقض حقوق بشر در ایران، از تشدید سرکوب اعتراضات ابراز نگرانی کرد و گفت که مقام‌های جمهوری اسلامی «کارزار» صدور حکم اعدام برای معترضان به راه انداخته‌اند.