عبدالحمید اسماعیلزهی در نماز جمعه روز ۳۰ دی با انتقاد از تشدید جو امنیتی زاهدان در روزهای گذشته و مسدود کردن راههای ورودی به این شهر، از افزایش تعداد ایستهای بازرسی به ۱۵ مورد خبر داد. او همچنین گفت سالخوردهای که برای ۸۰ سال قبل است، نمیتواند برای جوان امروز تصمیم بگیرد.
امام جمعه اهل سنت زاهدان همچنین با اشاره به «جو شدیدا امنیتی که بر این شهر حاکم شده است» چنین فضایی را «ضد توسعه» خواند و گفت: «هر کجا جو امنیتی باشد، نمیشود در آن سرمایهگذاری کرد اما در دولتهای مختلف، با وجود خواسته مردم در انتخابات نه تنها این فضای امنیتی [از سیستان و بلوچستان] حذف نشد که تشدید هم شد.»
او همچنین برقراری زندگی روزمره و عادی مردم را در گروی این دانست که جو امنیتی از شهر برداشته شود و تاکید کرد: «سختگیریهای زیادی در دروازههای ورودی به شهر زاهدان وجود دارد که انشالله اینها را بردارند.»
با وجود جو امنیتی حاکم بر زاهدان که از روزهای گذشته در این شهر برقرار شده، جمعیت زیادی در نماز جمعه امروز به امامت مولوی عبدالحمید شرکت کردند.
روزهای چهارشنبه و پنجشنبه، بر اساس گزارشهای شهروندی، دستگاههای قضایی و نظامی برای جلوگیری از برپایی اعتراضات جمعهها در زاهدان، ایست بازرسیهایی برقرار و راههای ورودی به شهر را مسدود کردند.
برخی منابع همچنین از محاصره مسجد مکی این شهر برای جلوگیری از تجمع پس از نماز جمعه امروز خبر دادند.
مولوی عبدالحمید: مردم ۸۰ سال قبل نمیتوانند برای جوان امروز تصمیم بگیرند
امام جمعه اهل سنت زاهدان در بخشی دیگر از خطبههای خود گفت: «یک جوان و بچه با سالخوردهای که برای ۸۰ سال قبل است، فرق دارد. مردم ۸۰ سال قبل نمیتوانند برای جوانان امروز تصمیم بگیرند؛ مگر این که از انتظارات آن جوان اطلاع داشته باشند.»
سخنان عبدالحمید اسماعیلزهی مشابه صحبتهای روحالله خمینی در ۱۲ بهمن سال ۵۷ است که برای زیر سوال بردن مشروعیت حکومت محمدرضا شاه، در اولین سخنرانی خود بعد از برگشت به ایران گفت: «فرض میکنیم یک ملتی همه رای دادند که یک نفر سلطان باشد، بسیار خوب … رای آنها برای آنها قابل عمل است لکن اگر ملتی رای دادند، ولو تمامشان، به چه حقی ملت ۵۰ سال پیش سرنوشت ملت بعد را تعیین میکند؟… مگر پدرهای ما، ولی ما هستند که در ۸۰ یا ۱۰۰ سال پیش از این سرنوشت ما را تعیین کنند؟»
مولوی عبدالحمید نیز با تاکید بر این که یک سالخورده ۸۰ ساله نمیتواند برای جوان امروز تصمیم بگیرد، گفت: «در قوانین دنیا مدام تجدیدنظر میشود چون شرایط دنیا تغییر میکند اما جای تاسف دارد که قانون اساسی ما ۴۴ سال است بیتغییر مانده. این قانون باید تغییر کند و به روز و مطابق با شرایط و زمانه شود. مسوولان امر و تصمیمگیرندگان و مجلس باید شرایط جدید را در نظر بگیرند.»
سخنان عبدالحمید اسماعیلزهی در نقد تصمیمگیری ۸۰ سالهها برای ایران در حالی است که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، اکنون ۸۳ سال دارد.
او اما در ادامه گفت: «آنانی که میگویند ما دین و اسلام را جاری میکنیم، بدانند که اگر شرایط روز را در نظر نگیرند موفق نخواهند شد؛ باید نیازهای زمان را در نظر بگیرند و به روز حرکت کنند.»
تاکید بر توقف اعدامها و آزادی و بازگشت به تحصیل دانشجویان
عبدالحمید اسماعیلزهی بار دیگر بر نفی شکنجه، اعدام و بازداشت معترضان تاکید کرد و گفت: «امروز عصر پیشرفت است و جوانان انتظار و توقع دارند و حکومتها هم باید شرایط روز را در نظر بگیرند. توصیه ما این است که به جوانان ترحم شود تا سرخورده نشوند. جوان سرشار از آرزوی زندگی است و برای آینده خود اعتراض میکند. باید او را قانع و خواستهاش را برآورده کرد. نباید جوان را به زندان انداخت. به بچهها باید ترحم و با آنان صحبت کرد. نباید اینها را شکنجه و اعدام کرد.»
او در ادامه گفت: «اقتدار هر نظام و حکومتی، آزادی قلم و بیان مردم است و بهترین امنیت، اجرای عدالت و برابری بین همه آحاد ملت است؛ اینها خواستههای ملت ایران هستند. این که هر کسی در مذهب و اعتقاداتش آزاد باشد و مزاحمتی برای دیگری ایجاد نکند و به روش خودش بتواند آزادانه عبادت کند. این آزادیها حیاتی است.»
امام جمعه اهل سنت زاهدان خاطرنشان کرد: «توصیه من آزادی دانشجویان زندانی است و اگر دانشجویی تعلیق شده، تعلیق را بردارید و بگذارید به تحصیلش ادامه دهد.»
او بار دیگر بر برابری و تساوی حقوق زن و مرد تاکید کرد و گفت حکومتها وظیفه دارند برای زنان هم مانند مردان زمینه تعلیم را فراهم و هزینه کنند: «بر هیچ حکومت و نظامی شایسته نیست که جلوی تعلیم زن یا مرد را بگیرد. اینها جزو واجبات زمان است.»
مولوی عبدالحمید همچنین از ازدواج تحمیلی برای دختران، ظلم به کودکان، گروگانگیری و فروش و بیرحمی نسبت به بچهها در جهان انتقاد کرد و گفت: «ما در عصر ارتباطات زندگی میکنیم. امروز همه اخبار در یک لحظه مخابره میشود و تمام دنیا نه یک دهکده (جهانی) که دیگر شبیه یک خانه است.»
امام جمعه اهل سنت زاهدان همچنین از درگذشت «شهید هرمزی»، از مجروحان جمعه خونین زاهدان در روزهای گذشته یاد کرد و گفت: «هنوز هم از مجروحان زاهدان و خاش کسانی فوت میکنند. امیدوارم این شهدایی که مظلومانه زده شدند درجهشان عالی و بلند باشد و آمران و عاملان همگی مجازات شوند.»
منصور هرمزی، جوان ۲۴ ساله معترضی بود که یک روز پس از جمعه خونین زاهدان، در اثر تیراندازی نیروهای حکومتی مجروح شد و حدود چهار ماه در اثر شدت جراحات وارده در کما بود.
بر اساس گزارشها، از روز چهارشنبه ۲۸ دی، نیروهای نظامی سپاه و ماموران انتظامی در راستای جو امنیتی شدید در تمام ورودی و خروجیهای شهر زاهدان اقدام به ایجاد ایست بازرسی با استفاده از موانع بتنی کردند.
نیروهای امنیتی همچنین مولوی محمدحسین گرگیج را در خانهاش در گالیکش حصر کردهاند و اجازه ندادهاند او از خانه خارج شود.
حامیان محمدحسین گرگیج روزهای متوالی است که در گالیکش، شهرستان محل سکونت امام جمعه سابق آزادشهر، تجمع کردهاند.
از سوی دیگر جمهوری اسلامی در هفتههای گذشته با هدف پایان دادن به جمعههای اعتراضی، دهها شهروند سیستان و بلوچستان را تهدید و بازداشت و جوی امنیتی در زاهدان برقرار کرده است.
عبدالحمید اسماعیلزهی هم در خطبههای نماز جمعه خود پس از هشتم مهر، بارها علی خامنهای را مسوول کشتار مردم در جمعه خونین زاهدان خوانده، خواهان برخورد با آمران و عاملان این جنایت و نیز خواهان تغییر قانون اساسی و برگزاری رفراندوم شده است.
بر اساس گزارشها او برای پایان دادن به خطبههای انتقادی تحت فشارهای امنیتی قرار دارد.