خانه / اخبار مهم روز / جعفر پناهی به‌طور موقت از زندان آزاد شد؛ تحریم جشنواره‌های حکومتی فجر ادامه دارد

جعفر پناهی به‌طور موقت از زندان آزاد شد؛ تحریم جشنواره‌های حکومتی فجر ادامه دارد

جعفر پناهی، کارگردان سینما، عصر ۱۴ بهمن و در سومین روز از اعتصاب غذا آزاد شد. سخنگوی خانه سینما از احتمال آزادی او و مژگان اینانلو تا دو روز آینده خبر داده بود. از سوی دیگر در ادامه موج تحریم «جشنواره‌ فجر»، دانش‌آموختگان موسیقی برگزاری آن را دهن‌کجی به ملت داغدار ایران خواندند.

عصر امروز (جمعه) جعفر پناهی، فیلمساز زندانی، با قید وثیقه و به‌طور موقت از زندان آزاد شد.

ساعاتی پیش رسول صدرعاملی، سخنگوی خانه سینما در نشست خبری فیلم «جنگ پرتقال» در جشنواره فجر ابراز امیدواری کرده بود که او و مژگان اینانلو (مستندساز) طی «فردا یا پس‌فردا در خانه‌های خودشان باشند».

او با اشاره به پیگیری‌های هیات مدیره خانه سینما برای آزادی دستگیرشدگان سینما و «آرزوی آزادی یکی دو نفر از زندانیان» گفت اخیرا از طریق هیات مدیره خانه سینما جلسه‌ای با دادستانی داشته که «خیلی لطف کردند و با کم کردن وثیقه‌ها خیلی‌ها را آزاد کردند».

خانه سینما روز گذشته، پنج‌شنبه ۱۳ بهمن نیز با انتشار بیانیه‌ای درباره وضعیت سلامت جسمی جعفر پناهی و مژگان ایلانلو، فیلم‌سازان زندانی، ابراز نگرانی کرد.

این بیانیه با تاکید بر این که حکم محکومیت جعفر پناهی از تاریخ ۲۳ مهر ماه در دیوان عالی کشور نقض شده، یادآوری کرد: «طبق قانون باید اجرای حکم ایشان متوقف و ایشان آزاد شوند …. با توجه به سن و وضعیت جسمانی نامناسب او، هر لحظه ممکن است اتفاق ناگواری رخ دهد.»

خانه سینما همچنین با اشاره به این که حکم مژگان اینانلو هنوز قطعی نشده و او می‌تواند با قرار وثیقه آزاد شود، در بیانیه خود یادآور شد: «مژگان ایلانلو با پای شکسته در زندان با یکی از تحقیرآمیزترین و شدیدترین احکام یعنی ۱۰ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق روبه‌روست.»

جعفر پناهی که از اوایل تابستان امسال در زندان اوین محبوس است، ۱۲ بهمن با انتشار یادداشتی در اعتراض به عدم رسیدگی به پرونده قضایی خود، از آغاز اعتصاب غذای خشک خبر داد و گفت آن‌قدر در این وضعیت باقی می‌ماند تا شاید جسم بی‌جانش از زندان رهایی یابد.

از سوی دیگر امروز (جمعه) فخری محتشمی‌پور به نقل از‌ همسر زندانی‌اش مصطفی تاج‌زاده خبر داد که جعفر پناهی اکنون در سومین روز اعتصاب غذای خود است.

در یادداشت محتشمی‌پور به نقل از همسرش آمده است: «با توجه به بیماری‌های آقای پناهی، او در معرض مخاطرات جدی است و هم‌بندانش نگرانش هستند.»

تداوم بازداشت فیلمسازان و هنرمندان در زندان‌های جمهوری اسلامی در حالی است که هنرمندان ایرانی و خارجی، کارزار تحریم گسترده «جشنواره‌های حکومتی فجر» را ادامه می‌دهند.

تاکنون پنج فیلم خارجی از حضور در بخش «جشنواره جشنواره‌های» فجر انصراف داده و در هم‌بستگی با اعتراضات مردم ایران، خواستار خروج از این رویداد حکومتی شده‌اند.

برادران داردن (لوک و ژان پی‌یر داردن) جزو نخستین فیلمسازانی بودند که با صدور بیانیه‌ای از حضور فیلم «توری و لوکیتا» در جشنواره فجر اظهار بی‌خبری کرده و گفتند نمی‌خواهند در رویدادی که نمایشگر دیکتاتوری و خونریزی است حاضر باشند.

کامیلا اندینی، فیلمساز اندونزیایی و سازنده فیلم «قبل، اکنون و بعد»، کریستین مونجیو، فیلمساز رومانیایی برنده نخل طلای کن و کارگردان «آر.ام.ان»، آلیس دیوپ فرانسوی و کارگردان «سَنت عمر» و عادل العربی و بلال فلاح، سازندگان فیلم «شورشی» محصول بلژیک و لوکزامبورگ نیز در بیانیه‌هایی جداگانه از نمایش فیلم خود در جشنواره فجر اظهار بی‌اطلاعی کردند.

آن‌ها ضمن اعلام همبستگی با مردم معترض ایران و با اشاره به فشارهای حکومتی بر مردم و هنرمندان ایرانی، گفتند در جشنواره فیلمی که جمهوری اسلامی برگزار می‌کند حاضر نخواهند شد.

علاوه بر جشنواره فیلم فجر، جشنواره موسیقی نیز با تحریم گسترده هنرمندان روبه‌رو شده است.

روز جمعه جمعی از دانشجویان و دانش‌آموختگان موسیقی سراسر کشور با انتشار بیانیه‌ای، شرکت در جشنواره حکومتی فجر را غیر‌قابل توجیه خوانده و آن را تحریم کردند.

در بخشی از این بیانیه آمده است: «امسال نیز در پی سرکوب گسترده جنبش “زن، زندگی، آزادی”، کشتار حداقل ۵۰۰ نفر از هم‌میهنان و اجرای حکم ارتجاعی اعدام برای تعدادی از جوانان آزادی‌خواه وطن، برگزاری این جشنواره توسط حکومت، دهن‌کجی به ملت داغدار ایران است.»