«یوسف نوری»، وزیر آموزشوپرورش که مدارس را بهدلیل دلتنگی پسرش برای مدرسه باز کرده بود میگوید، به کمک پسرش کشف کرده مسمومیتهای دانشآموزان چیزی نیست، آنها تحت تاثیر بوی توالت هستند.
مسمومیت سریالی دانشآموزان، هرچقدر برای خانوادهها نگرانیهای جدی و عصبیکننده داشته است و موجب عصبانیت مردم شده و تا حدی که آتش زیر خاکستر اعتراضات را دوباره برافروخته است، اما ظاهرا برای مقامات دولت جمهوری اسلامی، یک امر فکاهی است!
یوسف نوری، وزیر آموزشوپرورش دولت «ابراهیم رئیسی» در آخرین توجیه مسمومیتهای زنجیرهای در مدارس، به اتفاقی که در مدرسه پسرانهای که فرزندش تحصیل میکند، استناد کرد: «صدرا گفت بویی آمد، بچهها ناراحت شدند، رفتیم در دستشویی را بستیم، اما دو تا از بچهها بهخاطر بوی بعد خوابشان برده است.»
یوسف نوری همان وزیری است که سال گذشته و پس از رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی، بهخاطر دلتنگی پسرش برای مدرسه، بدون توجه به شیوع کرونا، مدارس را باز کرد. او همان وزیری است که با تعطیلی مدارس بهدلیل آلودگی هوا مخالفت میکرد، و این اصرارش آنقدر ادامه پیدا کرد که «احمد وحیدی»، وزیر کشور، از تغییر استانداردهای آلودگی هوا در ایران خبر داد.
او همانیاست که به رییسجمهور دستور داد که «این تعطیلیهای اخیر تکرار نشود!» و البته در سفری که به قزوین داشت، خطاب به معلمان غیرانتفاعی که از او ۲ دقیقه وقت خواستند تا مشکلات خود را با او مطرح کنند، گفت: «وقت ندارم.»
نوری همان وزیری است که دانشآموزان معترض را به مراکز روانشناسی فرستاد تا به گفته او، «ضداجتماع نشوند» و سپس ادعا کرد که «ما از گل نازکتر به دانشآموزانمان نمیگوییم.»
در اظهاراتی بیسابقه هم گفته بیش از یک میلیون یورو برای آموزشهای صلحآمیز هستهای در مدارس اختصاص داده است.
وزیری که سر کلاس نرفته و تاجر است
یوسف نوری احتمالا یکی از نامعلمترین وزرای آموزشوپرورش در همه ۱۳ دولت گذشته جمهوری اسلامی باشد. بیش از ۳۰ سال از آخرین سابقه تدریس او در کلاس درس میگذرد. نوری را دانشآموزان دهه ۶۰ متولد ایلام، احتمالا میشناسند.
در سوابق او نشانه پررنگی از معلمی دیده نمیشود، نوری در ۳۰ سالگی و در اوج جوانی، در دهه ۷۰ معاون پرورشی در آموزشوپرورش ایلام بوده، سپس مدیر هسته گزینش در همین استان میشود، در ادامه، مسوولیت پرورشی مدارس جمهوری اسلامی در کشورهای قطر و بحرین را به او میسپارند.
خط و ربط سیاسی یوسف نوری از دولت «محمود احمدینژاد» شروع میشود، او در دوسال اول دولت احمدینژاد، مدیرکل سازمان آموزشوپرورش استان ایلام میشود، سپس به تهران میآید و ابتدا در آموزشوپرورش تهران به پست معاونت میرسد، و سپس در تا سال ۱۳۹۲، سمتهای مختلفی در وزارت آموزشوپرورش دارد؛ مدیرکل برنامه و بودجه، رییس مرکز آمار و فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت آموزشوپرورش.
فعالیتهای اقتصادی نوری در دهه ۹۰ بیش از فعالیتهای فرهنگیاش بوده است. عضویت در پتروشیمی جهرم و شرکت «مهد امید آرین»، از سوابق اقتصادی اعلام شده نوری است. او سوابق پررنگی هم در هیاتمدیره شرکتهای واردکننده دارد؛ از واردات لوازم پزشکی تا مصالح ساختمانی. او دکتری گردشگری هم دارد. به همین دلیل است که معلمان در زمان معرفی نوری، او را تاجر معرفی می کردند تا معلم یا مدیر فرهنگی.»
نوری در بهمن، و به حکم دیوان عدالت اداری، منفصل از خدمت شد، اما این حکم اجرا نشد.
آخوندها کمک کنند «لایه باور دانشآموزان را تغییر دهیم»
احتمالا دولت ابراهیم رئیسی در همه ۴۴ سال گذشته، بیعملترین دولت جمهوری اسلامی در اعتراضات مردمی بوده است. اگر «انسیه خزعلی»، معاون امور زنان و خانواده رییسجمهور هیچ تلاشی برای درک زنانهترین اعتراضات سراسری نکرد و در عوض کنگره زنان تاثیرگذار برگزار کرد، یوسف نوری، وزیر آموزشوپرورش، اولین وگستردهترین اعتراضات دانشآموزی در جمهوری اسلامی را، به کرونا و فضای مجازی ربط داد.
او که بارها بازداشت دانشآموزان را کتمان کرد، در آبان سال جاری در تحلیل اعتراضات در مدارس، خانهنشینی دانشآموزان در دوران کرونا را مقصر دانست: «بچههای ما بیدفاع بدون هیچگونه دیوارهای در فضای مجازی رها بودند. فیلترشکن در اختیار همه به راحتی هست. پس دقت کنید در اتفاقات اخیر، باید انتظار چنین رفتارهایی را از بچههایمان میداشتیم.»
هرچند که گفته بود: «برخی دانشآموزان بازداشتی برای اصلاح و تربیت به مراکز روان شناسی ارجاع داده شدهاند تا مانع از تبدیل آنها به شخصیتهای ضداجتماعی شوند.»
نوری که برنامه استخدام چند هزار طلبه در آموزشوپرورش را بهجای معلمان در دستورکار دارد، در همان میانه اعتراضات، از حوزه علمیه خواست «کمک کند تا لایه باور دانشآموزان را تغییر دهیم.»
او گفت: «باید بچه ها را طوری تربیت کنیم که هر جا یک روحانی میبینند، سوال بپرسند و مشکلات دینی و مسائل خود را بیان کنند.»
غیر از این او در شهریور امسال که گفته بود «آموزشوپرورش با جامعه مداحان تفاهمنامه امضا میکند» تا «این عزیزان در کل کشور نیرو تربیت کنند»، در انتقاد به مدیریت سازماندهی شده گفته: «میگویند فلانی مدیریتش هیاتی است که فرزندمان را هیات نفرستیم، اما بدانید که این افراد، پیاده نظامهای لیبرال دموکراسی غربی هستند.»
دانشآموزان فریبخورده بودند
در جریان اعتراضات دانشآموزی پس از شهریور ۱۴۰۱، نوری نه تنها گزارشها درباره مرگ دانشآموزان را لاپوشانی، که حتی در پاسخ به حمله ماموران به دانشآموزان و ضربوجرح آنها گفت: «ما از گل نازکتر با دانشآموزان حرف نمیزنیم. مورد برخورد با دانشآموزان را هم ندیدهام؛ بر اساس آنچه از مسوولان مربوطه کسب اطلاع کردم، دانشآموز بازداشتی و دستگیر شده نداریم. ممکن است در درون مدرسه، برخی دانشآموزان، ابهامات، سوالات یا انتقاداتی داشته باشند، که با عوامل مدرسه گفتوگو میکنند.»
وزیر آموزشوپرورش اعتراضات در مدارس را به برنامهریزی دشمنان ربط داد که «با تلاش برای تعطیلی مراکز آموزشی، میخواهند ایران به قلههای علمی نرسد.» او گفته بود «دانشآموزان فریب فضاسازی رسانهای دشمن را خوردند.»
نوری گفته بود دانشآموزان بازداشتی در اعتراضات، «برای اصلاح و تربیت به مراکز روان شناسی ارجاع داده شده اند تا مانع از تبدیل آنها به شخصیتهای ضداجتماعی شوند.» موضوعی که با واکنشهای بسیاری همراه شد. از جمله سازمان حقوقبشر ایران: «مسوولین نیاز به اصلاح و تربیت دارند.»
به همین دلیل، نام وزیر آموزشوپرورش دولت جمهوری اسلامی در لیست تحریمی اتحادیه اورپا آمده بود؛ «یوسف نوری، وزیر آموزشوپروش، بهدلیل اعمال فشار و نقض حقوق کودکان، نقش فعال در سرکوب و دستگیری دانشآموزان و اعزام اجباری آنها به مراکز بازپروری و مراکز روانپزشکی.»
نوری در اظهار نظری در ۲۶آبان۱۴۰۱ در مشهد، درباره اعتراضات گفت: «امروز استکبار متوجه شده و تلاش میکند از غریزه یا مظاهر مشترک بین انسان و حیوان استفاده و مردم را تحریک کند.»
چهار روز پس از این اظهارات در ۳۰آبان، گروهی متشکل از روحانی و مردان لباسشخصی که برخی خود را از نیروهای سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی معرفی کرده بودند، برای تهدید و ترساندن دانشآموزان در برخی مدارس دخترانه بندر ماهشهر، با تهدید و هشدار برای دختران دانشآموز مقطع دبیرستان، فیلم پورن و رابطه جنسی میان انسان و حیوان پخش کردهاند.
اتفاق بغرنج و باورنکردنی، در هفتههای گذشته برای چند مدرسه در تهران، اسلامشهر، اصفهان، سربند و قائمشهر هم افتاده است.
نوری همچنین درباره دلیل اعتراضات دانشآموزان و دانشجویان معتقد است: «دشمن میخواهد رویشهای علمی کشور را مورد هدف قرار دهد که مکان این رویشها نیز، مدارس و دانشگاهها است.»
او اعتراضات را به بازیهای کامپیوتری ربط داده است: «دشمنان در پی از بین بردن اخلاق و معنویت در بین نسل جوان و جامعه هستند که باید در این زمینه مراقب بود، و این هدف را به روشهای مختلفی دنبال میکنند که بازیهای رایانهای از جمله آنان است، که به نوعی ترویج بیاخلاقی میکنند.»
آلودگیهوا روی دانشآموزان اثر ندارد، مسمومیتها هم جوگیری است
یکی از اصرارهای یوسف نوری از زمان رای اعتماد تاکنون، باز بودن مدارس است. آنقدر که به نظر میرسد باز نگهداشتن مدارس، تنها وظیفه اوست. در خرداد سال جاری ویدیویی از گفتوگو پسر وزیر آموزشوپرورش منتشر شد که گفت پدرش بهخاطر دلتنگی او برای دوستانش، مدارس را حضوری کرده است.
همین اصرار در زمان آلودگی هوا هم دیده شد، تا حدی که او یکبار گفته از ابراهیم رئیسی، رییسجمهور، خواسته تعطیلی بهدلیل آلودگی هوا دیگر تکرار نشود: «نامهای به آقای رییسجمهور دادم که این تعطیلیهای اخیر تکرار نشود؛ چراکه مدارس آخرین جایی است که در موارد نادر و حاد باید تعطیل شود.»
و بعد هم گفته شد دولت به خاطر اصرار او، استانداردهای آلودگی هوا را تغییر میدهد: «تعطیلی مدارس در شاخصهای زیر ۲۰۰ که در ایران اعمال میشود، در سایر کشورهای دنیا رایج نیست. برخی کشورها مانند مکزیک و چین آلودگی شدیدتر و با شاخص ۳۰۰ دارند، اما مدارس تعطیل نمیشود، اما در ایران بارش برف و آلودگی با شاخص ۱۵۰ مدارس را تعطیل میکند.»
سروصدا وزیر آموزشوپرورش برای عدم تعطیلی مدارس در وضعیت آلودگی هوا، سبب شد که استانداری تهران در وضعیت بارش برف سنگین برای تعطیلی مدارس تعلل کند و در نتیجه، سردرگمی عجیبی در روزهای یخبندان و برف تهران دیده شد.
او همین اظهارنظرها را درباره مسمومیتهای زنجیرهای دارد. ابتدا تلاش کرد آنها را رد کند و شایعه خواند، بعد به جوزدگی دانشآموزان ربط داد و همین شد دستفرمان رسانههای اصولگرا که «این یک هیستری جمعی است.» در جایی هم از مدیران مدارس خواست دانشآموزان و اولیای مدرسه را «توجیه کنند.»
وزیر آموزشوپرورش در حالی با کم اهمیت جلوه دادن آنچه در مدارس ایران میگذشت و آن را به شیطنت کودکانه و بهانهجویی دانشآموزان تقلیل میداد، که پس از اظهارات «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی برای برخورد با عوامل چنین رخدادهایی در مدارس، از والدین دانشآموزان عذرخواهی کرد.
در ادامه بیعملی آموزشو پرورش، در نیمه اسفند، معلمان و فرهنگیان شاغل و بازنشسته، همراه با والدین دانشآموزان در شهرهای مختلف، در ۱۶اسفند۱۴۰۱، بهدنبال فراخوان شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان، یک تجمع اعتراضی برگزار کردند. گفته شد یورش نیروهای امنیتی به قصد متفرق کردن تجمع معلمان در شیراز و اصفهان به بازداشت تعدادی از حاضران منجر شد.
نوری گفته بود: «بخش اعظمی از مساله ایجاد شده درباره مسمومیت دانشآموزان، ناشی از ایجاد جو روانی در جامعه دانشآموزی و مخصوصا خانواده آنها است. بیش از ۹۵ درصد دانشآموزان بنا به درخواست خودشان به مراکز درمانی مراجعه کرده بودند که بر اثر جو روانی ایجاد شده بوده و تحت تاثیر قرار گرفته بودند و یا بیماری زمینهای داشتند.»
با گسترش مسمومیتها، او هم مانند دیگر مسوولان جمهوری اسلامی مسمومیتها را توطئه خواند: «حضور در فضاهای رسانههای غیررسمی موجب شتاب این جو روانی و نگرانی بیشتر اولیا و دانشآموزان شده است. این توطئه دشمن است که میخواهد مدارس ما تعطیل و دانشآموزان از تحصیل باز بمانند. تمامی جوانب بررسی شده و نگرانی برای باز بودن مدارس نیست.»
وزیر آموزشوپرورش در آخرین اظهار نظر هم دوباره ماجرا را به سمت مدرسه پسرش چرخاند: «صدرا گفت بویی آمد، بچه ها ناراحت شدند، رفتیم در دستشویی را بستیم، اما دو تا از بچهها بهخاطر بوی بعد خوابشان برده است!»
اظهارنظرهای بیربط
یوسف نوری همانقدر که تحصیلات و سوابق بیربط با آموزشوپرورش دارد، اظهارنظرهای بیربط با آموزشوپرورش هم میکند. مثلا «سپاه به خلاف تحریم میشود که آن هم به واسطه نقشش در تربیت است، چرا که به واسطه معاهدات بینالمللی، ارتشها تحریم نمیشوند. ما این اقدام را محکوم میکنیم که نشان دهنده اثرگذاری سپاه هم هست.»
او در جایی گفته: «دبیرکل سازمان ملل از رئیسی عذرخواهی کرده بود که نتوانستند به ایران واکسن بدهند؛ رئیسی هم پاسخ داده بود که ما ۶ نوع واکسن کرونا تولید و به کشورهای مختلف صادر میکنیم.»
وزیر آموزش و پرورش در اظهار نظری درباره ازدواج و تجرد دختران گفته: «دشمن با تبلیغ این موضوع که ازدواج در صورتی صرفه اقتصادی دارد که به واسطه آن یک شراکت کاری آغاز شود، نگاه به خانواده را به صورت یک موسسه اقتصادی تبیین کرده بود و این نوع ازدواج باعث از بین رفتن رشد جمعیت در کشور شد.»
و البته در جایی هم خواستار ازدواج معلمان زن شده بود: «مثال سن تجرد زنان در کشور ما وحشتناک شده است. جوامع و بخشهای دیگر را کاری ندارم، این موضوع در آموزش و پرورش ما هم خوب نیست.»
نوری همچنین در برابر خیزش «زن، زندگی، آزادی» گفته است: «معاندان انقلاب اسلامی در صدد هستند القا کنند جمهوری اسلامی برای زنان هیچ کاری نکرده است.»
وزیر آموزشوپرورش در آذر۱۴۰۱ هم به مطالعهای که در دانشگاه استنفورد با عنوان ۲۰۴۰ در حوزه حکمرانی انجام شده است، پاسخ داده بود، «این دانشگاه پول گرفته است تا در مطالعات خود اعلام کند که فساد در جمهوری اسلامی سیستماتیک است و دیگر اینکه بگویند پیشرفتهای جمهوری اسلامی نمایشی است.»
نوری درباره این تحقیق میگوید: «خواستند که با اقدامات نامناسب، مدارس و دانشگاهها را به تعطیلی بکشانند، بنابراین باید مراقب باشیم که چنین تفکراتی از سوی بدخواهان و دشمنان انقلاب اسلامی به دانشآموزان القا نشود. دلایل بسیاری وجود دارد که فساد در کشور ما سیستماتیک نیست. بسیاری از مسوولان و معاونان در کشور ما، صاحب خانه هم نیستند.»