در ادامه موج جدید تحریمهای کشورهای غربی و متحدانشان علیه جمهوری اسلامی، آمریکا روز سهشنبه اول فروردین، تحریمهای جدیدی علیه حکومت ایران وضع و اعلام کرد تحریمهای تازه برنامه تسلیحاتی و پهپادی جمهوری اسلامی را هدف قرار میدهد.
بر اساس اعلام وزارت خزانهداری آمریکا، چهار نهاد و سه شخص در ایران و ترکیه به دلیل مشارکت در تهیه تجهیزات از جمله موتور پهپاد، برای حمایت از برنامه پهپادی و تسلیحاتی ایران در فهرست تحریمهای جدید واشینگتن قرار گرفتند.
امانالله پایدار، اصغر محمودی و همچنین مورات بوکی، شهروند ترکیه، فعال در شرکت هوافضای «اوزون» مستقر در ازمیر، همراه مرکز تحقیقاتی علوم و فنآوریهای دفاعی، شرکت مهندسی فرازان، شرکت سلین تکنیک و شرکت اوزون ترکیه در فهرست تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی قرار گرفتند.
بر اساس اعلام دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، این شرکتها شبکه تدارکاتی را تشکیل میدهند که به نفع وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی فعالیت میکنند.
برایان نلسون، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، در بیانیه این وزارتخانه اعلام کرد اطلاعات و مدارک آمریکا از تامین تسلیحات و پهپادهای ساخت ایران برای نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی نشاندهنده تضعیف امنیت منطقهای و ثبات جهانی از سوی جمهوری اسلامی است.
کشورهای غربی در یک سال اخیر جمهوری اسلامی را به ارسال پهپاد به روسیه برای بهکارگیری در جنگ اوکراین متهم کردهاند اما علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در واکنش به گزارشهای مستند در این زمینه، در سخنرانی روز اول فروردین ماه خود در مشهد این گزارشها را رد کرد.
همچنین روز سهشنبه ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، تحریمهای اخیر اتحادیه اروپا و بریتانیا علیه تهران را محکوم کرد.
او مدعی شد: «برخی طرفهای اروپا به جای دخالت در امور داخلی دیگر کشورها باید با پرهیز از رفتارهای خشن و سرکوب معترضان، نسبت به خواستههای واقعی مردم در قلمرو خود مسوولانه و انسانی رفتار کنند.»
اتحادیه اروپا در ششمین بسته تحریمی خود درباره سرکوب اعتراضات در ایران هشت مقام و یک نهاد جمهوری اسلامی را تحریم کرد. همزمان بریتانیا هفت فرد از جمله فرماندهان ارشد سپاه پاسداران را در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
ششمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۲۹ اسفند پس از برگزاری جلسه وزیران امور خارجه کشورهای عضو این اتحادیه در بروکسل اعلام شد.
این تحریمها شامل ممنوعیت سفر به کشورهای اروپایی و مسدود کردن دارایی این افراد و نهادهاست.
بر اساس اعلام اتحادیه اروپا، شورای عالی انقلاب فرهنگی و عبدالحسین خسروپناه، دبیر این شورا، به فهرست تحریمهای حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی اضافه شدند.
وحید جلیلی، قائم مقام رییس سازمان صداوسیما در امور فرهنگی، علی خان محمدی، سخنگوی ستاد «امر به معروف و نهی از منکر» و احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد نیز به دلیل محدود کردن آزادی زنان و نفرتپراکنی علیه آنان، در لیست سیاه اتحادیه اروپا قرار گرفتند.
محمدصادق اکبری، رییس دادگستری استان مازندران، مرتضی براتی، رییس شعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان، موسی آصف الحسینی، رییس شعبه اول دادگاه انقلاب استان البرز و احمد راستینه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس نیز از سوی اتحادیه اروپا تحریم شدند.
اتحادیه اروپا تاکنون در مجموع ۲۰۴ فرد و ۳۴ نهاد را در جمهوری اسلامی تحریم کرده است.
همزمان بریتانیا نیز هفت فرد ایرانی از جمله مدیر و چهار عضو هیات امنای بنیاد تعاون سپاه را تحریم کرده است.
کمی قبل از آن، دولت استرالیا در پاسخ به نقض حقوق بشر در ایران و حمایت جمهوری اسلامی از حمله روسیه به اوکراین، تحریمهایی هدفمند علیه افراد و نهادهای مرتبط اعمال کرد.
تحریمهای اعمال شده از سوی استرالیا، مقامهای ارشد سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی از جمله اعضای نیروی انتظامی و سپاه پاسداران و نهادهای وابسته به حکومت را هدف قرار میدهند.
این اولین بار نیست که کشورهای غربی و متحدانشان جمهوری اسلامی را به دلیل نقض حقوق بشر و ارسال پهپاد به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین تحریم میکنند.
تحریمها علیه جمهوری اسلامی در ماههای اخیر شدت گرفته و حکومت ایران بیش از گذشته در عرصه بینالمللی منزوی شده است.