خانه / اخبار مهم روز / قرائت گزارش کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل درباره سرکوب‌ خیزش انقلابی در ایران

قرائت گزارش کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل درباره سرکوب‌ خیزش انقلابی در ایران

نشست شورای حقوق بشر درباره سرکوب اعتراضات خیزش انقلابی مردم ایران پس از قتل مهسا امینی برگزار و گزارش کمیته حقیقت‌یاب شورای حقوق بشر سازمان ملل در این نشست قرائت شد.

کمیته حقیقت‌یاب شورای حقوق بشر سازمان ملل روز چهارشنبه در گزارش خود سخنان مقامات جمهوری اسلامی درباره «عفو» ۲۰ هزار نفر از معترضان بازداشت‌شده را نشان دهنده آن دانست که تعداد بازداشت‌شدگان به مراتب بیش از این تعداد است.

این کمیته همچنین اعدام هفت نفر از معترضان را «تکان دهنده» خواند و تاکید کرد که گزارش‌ها حاکی از اعترافات اجباری تحت شکنجه است.

کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل اضافه کرد که مسموم‌سازی دانش‌آموزان بر حقوق هزاران دختر از جمله حق آموزش تاثیر منفی دارد و این کمیته این موضوع را نیز بررسی می‌کند.

همچنین کمیته حقیقت‌یاب به پلمب کسب و کارها و محروم شدن زنان از حقوق خود به دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری، استفاده از تکنولوژی نوین برای شناسایی افراد «بی‌حجاب» و لایحه جدید درباره حجاب اعتراض و تاکید کرد که فعالیت کمیته تعیین شده از سوی ابراهیم رئیسی برای بررسی اعتراض‌ها را زیر نظر خواهد داشت.

این کمیته افزود که هنوز پاسخی از جمهوری اسلامی درباره سوال‌های خود دریافت نکرده و بار دیگر از جمهوری اسلامی خواست که با این کمیته همکاری کند.

کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل در پایان خواستار پاسخگو کردن مقام‌ها و افرادی شد که در سرکوب اعتراضات پس از قتل مهسا امینی نقش داشتند.

همچنین در این نشست، کشورهای مختلف به بیان دیدگاه‌ها و نظرات خود درباره تحقیقات مربوط به سرکوب‌ها در ایران پرداختند.

نماینده اتحادیه اروپا در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل با ذکر نام معترضان اعدام شده پس از قتل مهسا امینی از اعدام و سرکوب معترضان انتقاد کرد و از جمهوری اسلامی خواست که با کمیته حقیقت‌یاب همکاری کند.

نماینده فنلاند هم از مقام‌های جمهوری اسلامی خواست که اعدام، بازداشت خودسرانه و خشونت مبتنی بر جنسیت علیه شهروندان خود را متوقف کند. او همچنین از لایحه جدید در مجلس ایران که تبعیض‌ها علیه زنان را تشدید می‌کند، انتقاد کرد.

همچنین نماینده کاستاریکا از افزایش اعدام ها در ایران ابراز نگرانی کرد و گفت که یک سوم آمار اعدام ها مربوط به اقلیت‌ها بوده است.

نماینده آلمان نیز وضعیت حقوق بشر در ایران را بسیار نگران کننده خواند و گفت که زوال بیشتر حقوق بشر در ایران باعث تشکیل کمیته حقیقت‌یاب حقوق بشر سازمان ملل شد. او همچنین از اعدام‌ها و افزایش آزار و اذیت دختران در مدارس انتقاد کرد.

نماینده هلند در شورای حقوق بشر سازمان ملل هم گفت که عاملان مسمومیت دانش‌آموزان در مدارس باید مجازات شوند و خواستار توضیح کمیته حقیقت یاب درباره یافته های خود درباره مسموم‌سازیدانش‌آموزان شد.

همزمان نماینده اسرائیل اعلام کرد که زنان و دختران ایران صرفا به این دلیل که زن متولد شدند، با خشونت و تبعیض دست و پنجه نرم می‌کنند. او افزود که بر اساس لایحه در دست بررسی در مجلس ایران، کارت هویت(ملی) زنانی که حجاب اجباری را رعایت نکنند، باطل می‌شود.

همچنین نماینده ایتالیا در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل استفاده از مجازات اعدام برای سرکوب معترضان را مشمئزکننده خواند.

نماینده لوکزامبورگ نیز گفت که به شدت نگران نقض گسترده حقوق بشر در ایران است. او افزود که مقام‌های جمهوری اسلامی به هر قیمتی می‌خواهند معترضان را سرکوب کنند و به نقض حقوق زنان و اقلیت ها ادامه می‌دهند. نماینده لوکزامبورگ ضمن ابراز نگرانی از مسموم‌سازی دانش آموزان خواستار بررسی راه پایان دادن به مصونیت عاملان این اقدامات شد.

در حالی که نماینده استرالیا گفت که اعدام معترضان در ایران ابزاری سیاسی برای سرکوب اعتراضات است، نماینده آمریکا هم اعلام کرد که وضعیت حقوق بشر در ایران به شدت رقت‌بار و اعدام معترضان بسیار مشمئزکننده است.

همچنین نماینده فرانسه در شورای حقوق بشر سازمان ملل سرکوب خشونت‌بار اعتراضات و تبعیض علیه زنان و دختران در ایران را محکوم کرد.

نماینده کانادا نیز نسبت به افزایش نقض حقوق بشر و استفاده از اعدام به عنوان ابزار سرکوب سیاسی ابراز نگرانی کرد و گفت: «سرکوب و هدف قرار گرفتن زنان و دختران و مدافعان حقوق بشر ادامه دارد. این اعتراضات نتیجه دهه‌ها تصمیمات و اقدامات مقامات جمهوری اسلامی است.»

همچنین نماینده بریتانیا در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل از کمیته حقیقت‌یاب این پرسش را مطرح کرد که آیا در گزارش خود به تهدید و ارعاب روزنامه‌نگارانی که سرکوب اعتراضات را پوشش دادند و همچنین خانواده آنان پرداخته است یا نه؟

نماینده مالت، نماینده اتریش و نماینده اسپانیا نیز از دیگر نمایندگانی بودند که در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل از نقض حقوق بشر در ایران به ویژه نقض حقوق زنان و دختران ابراز نگرانی کردند و استفاده از مجازات اعدام به عنوان ابزاری برای سرکوب در ایران را محکوم کردند.

اما نماینده جمهوری اسلامی بارها نسبت به این که دیگران از حکومت جمهوری اسلامی به عنوان «رژیم» یاد می‌کردند، اعتراض کرد و اظهارات نمایندگان را با «تذکر» خود قطع کرد.

این اقدام نماینده جمهوری اسلامی با حمایت کشورهایی چون ونزوئلا، روسیه، زیمبابوه و کره شمالی، روبه‌رو شد و همگی تلاش می‌کردند که مانع از ابراز نگرانی‌های کشورهای مختلف از افزایش سرکوب‌ها در ایران شوند.

این در حالی است که نماینده اسرائیل در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که جمهوری اسلامی خود از عبارت «رژیم» برای اسرائیل استفاده می‌کند اما به استفاده از این عبارت درباره خود اعتراض می‌کند.

همچنین نماینده سوریه از تحقیقات کمیسیون حقیقت یاب اعتراض کرد و خواستار لغو این کمیسیون شد. کوبا نیز گزارش کمیته حقیقت‌یاب را بیانگر «استاندارد دوگانه شورا» دانست.

در هیات جمهوری اسلامی نیز، کاظم غریب آبادی، معاون بین الملل قوه قضاییه، تلویزیون‌های فارسی زبان خارج از کشور را «ضد ایرانی» خواند و گفت که آنان در جریان اعتراضات «تروریست‌ها» را به برنامه‌های خود دعوت می‌کردند.

او افزود که فرانسه در جریان اعتراضات «اینترنت را قطع کرده» و معترضان را «سرکوب و جریمه می‌کند» اما چرا این موضوع در شورای حقوق بشر سازمان ملل جایی ندارد؟

معاون بین الملل قوه قضاییه ادامه داد که در جریان اعتراضات به قتل مهسا امینی «اینترنت قطع نشد و فقط واتس آپ قطع بود و تقریبا همه بازداشت‌شدگان عفو شدند».

غریب‌آبادی همچنین در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل گفت که اعتراضات پس از قتل مهسا امینی «صلح‌آمیز نبود» و «گروه‌های تروریستی» در آن نقش داشتند.