گلریز قهرمان، نماینده ایرانیتبار پارلمان نیوزیلند، روز پنجشنبه ٣ اوت در جلسهای درباره آزار سیستماتیک زنان و سرکوب معترضان از سوی حکومت ایران و کشته شدن مهسا (ژینا) امینی، رضا نظرآهاری، سفیر جمهوری اسلامی را مورد انتقاد شدید قرار داد.
نظرآهاری در این جلسه با ارائه گزارشی به کمیته روابط خارجی، دفاع، و بازرگانی پارلمان که نخستین در نوع خود از زمان اعتراضات سراسری سال گذشته است، به دفاع از عملکرد جمهوری اسلامی پرداخت.
در این جلسه، ابراهیم عمر، تنها نماینده مسلمان پارلمان نیوزلند، ضمن تاکید بر اینکه به دین خود افتخار میکند، جمهوری اسلامی را به استفاده از اسلام «به عنوان ابزاری برای شکنجه، برای کشتن زنان و دختران در ایران و برخی دیگر از کشورهای مسلمان» متهم کرد. او از سفیر ایران در نیوزیلند پرسید: «جمهوری اسلامی چهزمانی به سرکوب زنان و دختران پایان خواهد داد؟»
نظرآهاری در پاسخ، با اشاره به کشته شدن جورج فلوید در آمریکا و همچنین یک نوجوان در فرانسه توسط پلیس مدعی شد اعتراضات در ایران پدیدهای تازه و ناشی از دخالتهای خارجی است.
در جریان سخنان نظرآهاری، گلریز قهرمان، نماینده ایرانیتبار حزب سبز، تصاویری از کشتهشدگان اعتراضات و همچنین مهسا (ژینا) امینی را به نظرآهاری نشان داد.
او خطاب به سفیر جمهوری اسلامی در نیوزیلند گفت: «او [ژینا] فقط یک اسم نیست. این تصویر او بر روی تخت بیمارستان است. خواهرت، به گفته خودت، به قتل رسید. میخواهم همزمان که به این پرسشها پاسخ میدهی، به تصویرش نگاه کنی. این مساله سیستماتیک بود زیرا او نخستین [قربانی جمهوری اسلامی] نبود.»
گلریز قهرمان در ادامه سخنانش خطاب به سفیر جمهوری اسلامی در نیوزیلند گفت اعتراضات جدید نبودند و «صدها هزار نفر از نسل مادرم، زمانی که حجاب را آوردید، اعتراض کردند.» او تصریح کرد فرهنگ هیچ زنی به گونهای نیست که به او گفته شود چه لباسی بپوشد یا اگر موی سرش را نپوشاند، کشته خواهد شد.
این نماینده ایرانیتبار پارلمان نیوزلند همچنین تصاویری از توماج صالحی هنرمند زندانی، محمدمهدی کرمی و سید محمد حسینی دو معترض اعدامشده، و نیلوفر حامدی و الهه محمدی دو روزنامهنگار زندانی به دلیل انتشار خبر کشته شدن مهسا (ژینا) را به نظرآهاری داد.
گلریز قهرمان تصریح کرد: «از طرف حزب سبز… کشتن سیستماتیک و گسترده معترضان در یک جمعیت غیرنظامی را جنایت علیه بشریت قلمداد میکنیم.»
به گفته قهرمان، «دولت نیوزیلند و کمیته ما مسئولیت داریم که اقدام کنیم و شما اگر بخواهید در کشور دموکراتیک و آزادمان به عنوان نماینده آن رژیم زندگی کنید، مسئولیت دارید که اقدام کنید.»در ماههای پس از این ماجرا دولت نیوزیلند به دلیل کشته شدن مهسا امنیتی در بازداشت پلیس و سرکوب اعتراضات مردمی در ایران، چندین فرمانده سپاه پاسداران و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی را تحریم کرد.دولت نیوزیلند در اقدامات بعدی نیز چند مقام نظامی و حکومتی ایران را به دلیل ارسال پهپادهای رزمی به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین به فهرست تحریمها افزود.
سفیر جمهوری اسلامی با اشاره مجدد به کشته شدن جورج فلوید و نوجوان فرانسوی مدعی شد از هیچ اشتباهی دفاع نمیکند، مهسا [ژینا] دختر و خواهرشان بوده است، و کشته شدن او اتفاقی بوده است.
نظرآهاری در ادامه ادعاهایش گفت حجاب جزئی از فرهنگ ایران است و اعتراضات را به دخالت سازمانهای اطلاعاتی خارجی نسبت داد.
او در ارتباط با بازداشت چهارماهه دو شهروند نیوزیلندی از سوی جمهوری اسلامی در سال گذشته، اتهام «گروگانگیری» را رد کرد و مدعی شد آنها از مناطق ممنوعه عکس گرفتهاند، و اینکه این دو نفر همیشه آزاد بودند و فقط گذرنامههایشان توقیف شده بود.
آقای نظرآهاری در جلسه کمیسیونهای پارلمانی نیوزیلند مرگ مهسا امینی را «حادثهای بسیار دلخراش» توصیف کرد ولی دخالتهای خارجی بدون ذکر نام کشورها و شبکههای اجتماعی را مسئول حوادثی معرفی کرد که پس از جان باختن مهسا امینی روی داد.
او افزود:«من از اجرای چند اعدام و یا شکنجه دفاع نمی کنم . ولی همانطور که قبلا گفتم وقتی یک معضل اجتماعی به دلیل دخالتهای خارجی به یک مشکل امنیتی بدل می شود اولویت چیز دیگری خواهد بود که حفاظت از جان شهروندان و دفاع از آنها در برابر گروههای تروریستی است. من نمی توانم دفاع کنم. او یکی از دختران و خواهران ما بود. یک نوع تصادف بود.»گلریز قهرمان، نماینده ایرانی تبار حزب سبز در پارلمان نیوزیلند، با نشان دادن تصویری از مهسا امینی از سفیر جمهوری اسلامی پرسید: «آیا گشت ارشاد شما میتواند به شکل قانونی زنان را به خاطر معلوم بودن موهایشان بکشد؟»
آقای نظرآهاری با لحن مقابله جویانهای گفت:«سئوالتان تمام شد، بعد از آن باز هم ادامه می دهید؟»
خانم قهرمان در پاسخ گفت:«بله، ادامه می دهم. شما مسئول این جلسه نیستید.»
آقای نظرآهاری حرف او را قطع کرد و گفت:«سئوالتان چیست؟»
خانم قهرمان تکرار کرد:«آیا این کار قانونی است؟» و بقیه سخنانش را به زبان فارسی ادامه داد.
آقای نظرآهاری در نهایت گفت:«نه خیر.»
گلریز قهرمان در ادامه سخنانش افزود که مشاوران کمیته سیاست خارجی پارلمان گزارش داده اند که در جریان سرکوب اعتراضات ایران ۴۰۰ نفر کشته شدهاند.
سفیر جمهوری اسلامی در پاسخ گفت:«این کاملا غلط است.» او افزود:«باید به واقعیات استناد کرد. در ایران هر فردی که اعدام میشود مرتکب جرایم جدی نظیر قتل شده است. هیچکس را به خاطر شرکت در تظاهرات اعدام نمیکنند.»
ابراهیم عمر، نماینده حزب کارگر در پارلمان نیوزلند که خود را یک مسلمان معتقد معرفی میکند به آقای نظرآهاری گفت که از استفاده ابزاری از اسلام برای سرکوب و کشتن زنان و دختران به خشم آمده است.
آقای عمر افزود:«دین اسلام حجاب را به زنان تحمیل نمیکند. حجاب و یا نداشتن حجاب امر پذیرفتهای است. مهسا امینی هیچ جرمی مرتکب نشده بود.»
در جریان اعتراضات به کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بیش از ۵۰۰ معترض از جمله زنان و کودکان را کشتند، هزاران نفر را زخمی کردند، و بیش از ۲۰ هزار نفر دیگر را بازداشت کردند.