
سازمان عفو بینالملل با انتشار بیانیهای خواستار تحقیقات بینالمللی و مستقل، در مورد جان باختن آرمیتا گراوند، شد. این دانشآموز ۱۶ ساله روز نهم مهرماه در پی ورود بدون حجاب اجباری به قطاری در متروی تهران، بیهوش شد. پس از ۲۸ روز بستری در وضعیت اغما، خبر رسمی مرگ او در شنبه ششم آبانماه اعلام شد. تاکنون اخباری گوناگون و متناقض توسط منابع حکومتی و غیرحکومتی در مورد دلیل بیهوش شدن این نوجوان که ورزشکار نیز بود، منتشر شده است. روز دوشنبه ابوالفضل قدیانی، کنشگر سیاسی، علی خامنهای را مسئول اصلی جان باختن آرمیتا عنوان کرد.
آرمیتا گراوند، دانشآموز ۱۶ ساله روز نهم مهرماه در پی آنکه با حجاب اختیاری وارد قطاری در متروی تهران شد، بیهوش شد و پس از گذراندن ۲۸ روز در اغما، جان باخت.
سازمان عفو بینالملل پیشتر به ویدئویی که مقامات حکومت جمهوری اسلامی در مورد وقایع درون مترو منتشر کردند، واکنش نشان داده بود.
این نهاد حقوق بشری جهانی، در نیمه مهرماه اعلام کرد که ویدئوی منتشرشده از داخل مترو در مورد آرمیتا «دستکاری شده و یک شکاف ۳ دقیقهای در آن وجود دارد».
عفو بینالملل از جامعه جهانی خواسته بود تا مقامات جمهوری اسلامی را به پذیرش تحقیق توسط کمیته حقیقتیاب، ناگزیر کند.
روز سهشنبه ابوالفضل قدیانی، کنشگر سیاسی مخالف جمهوری اسلامی در واکنش به جان باختن آرمیتا گراوند، رهبر جمهوری اسلامی را عامل این رویداد دانست.
ابوالفضل قدیانی که در سالیان اخیر بارها به تحمل حبس محکوم شد، در یادداشتی نوشت: این «قتل» توسط حجاببانی از حجاببانان علی خامنهای، خودکامه قدرتپرست ایران، در مترو صورت گرفت.
آقای قدیانی در بخشی دیگر از نوشتهاش افزود که مقصر و مسوول اصلی، علی خامنهای است که باید پاسخگو باشد.
به گفته ابوالفضل قدیانی، همه قتلها، ظلمها و سرکوبها به این دلیل است که حکومتِ «نامشروع، غیر قانونی و غاصبانه» علی خامنهای، تا «چند صباح دیگر» تداوم داشته باشد.
این فعال سیاسی نوشت که مردم ایران دیر یا زود با قیامشان «او و نظامش را ساقط میکنند».
پیکر آرمیتا گراوند، صبح یکشنبه ۷ آبانماه در میان محدودیتهای شدید امنیتی که توسط نیروهای حکومتی اعمال شده بود، به خاک سپرده شد.
با وجود فشار امنیتی، شماری از حاضران توانستند با گذر از حلقههای ایجاد شده توسط نیروهای حکومت، در مراسم شرکت کنند. برخی از آنها شعار «این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده» و «آرمیتا روحت شاد» را سردادند.
شماری از حاضران در مراسم خاکسپاری، از جمله نسرین ستوده، وکیل دادگستری و منظر ضرابی، از مادران دادخواه بازداشت شدند.
خبر جان باختن آرمیتا گراوند، روز شنبه ششم آبانماه توسط رسانههای نزدیک به حکومت جمهوری اسلامی به طور رسمی اعلام شد.
بر پایه برخی از گزارشها، این دانشآموز ۱۶ ساله روز یکشنبه ۹ مهرماه به دلیل هل داده شدن توسط یک حجاببان در متروی تهران، بر زمین افتاد.
او در اثر برخورد «به زمین یا جسم سخت» دچار ضربه مغزی شد و در پیاش ۲۸ روز را در وضعیت اغما در بخش ویژه بیمارستان نظامی فجر، بستری بود.
خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی روز شنبه با انتشار خبر «درگذشت» آرمیتا گراوند، سبب به اغما رفتن این دانشآموز تهرانی را مصدومیت در اثر «برخورد از پشت سر به لبه بیرونی ایستگاه» مترو عنوان کرد.
سایر خبرگزاریهای نزدیک به حکومت نیز متنی مشابه را انتشار دادند. در همه روایتهای حکومتی اعلام شد «افت فشار و برهم خوردن تعادل» آرمیتا گراوند دلیل سقوط و آسیب دیدن او بوده است.
بر پایه گزارشهای غیرحکومتی، آرمیتا گراوند درون واگن مترو به سبب رعایت نکردن حجاب اجباری توسط یک «آمر به معروف» حکومتی مورد حمله قرار گرفت و در پی هل داده شدن توسط مامور، با سر «به لبه قطار برخورد کرد».
پیشتر روزنامه بریتانیایی گاردین، بر پایه اظهارات دو شاهد، گزارشی را در تایید «مشاجره یک حجاببان با آرمیتا در روز ۹ مهرماه» منتشر کرد. یکی از این دو شاهد گفت که وقتی آرمیتا به زمین افتاد، هنوز هوشیار بود.
به گفته مقامات ارشد انتظامی و شهری، در قطاری که آرمیتا و دوستانش سوار شدند «دوربینی وجود نداشت» تا دقایقی که آرمیتا دچار سانحه شد را ثبت کند.
سازمان حقوق بشر ایران، مستقر در نروژ، روز شنبه گفت آنچه را که برای آرمیتا روی داد «قتل حکومتی» برمیشمارد.
این سازمان ضمن پافشاری بر لزوم تحقیقات مستقل بینالمللی در مورد سبب به اغما رفتن آرمیتا، گفت که روایت جمهوری اسلامی را در مورد جان باختن این دختر قابل قبول نمیداند.
سازمان حقوق بشر ایران در این راستا مخاطبانش را به «روایتهای شهروندی» و پیشینه حکومت جمهوری اسلامی در «لاپوشانی جنایات مأمورانش» توجه داد.