در پی تصمیم نرگس محمدی برای آغاز اعتصاب غذا در اعتراض به عدم رسیدگی به وضعیت پزشکی او، چندین تن از همبندان او نیز برای اعلام همبستگی با این برنده جایزه صلح نوبل اعتصاب غذا کردند. همچنین سازمان گزارشگران بدون مرز و انجمن وکلای “عدالت برای ایران” از مقامات ایران به دلیل محروم کردن او از مراقبتهای پزشکی نزد سازمان ملل شکایت کردند.
هفت تن از همبندان نرگس محمدی در زندان اوین از لحظه اعلام اعتصاب غذای او دست به اعتصاب زدند.
جمعی از وکلای انجمن “عدالت برای ایران”، مستقر در پاریس و سازمان گزارشگران بدون مرز امروز چهارشنبه ١٧ آبان اعلام کردند که شکایتی را علیه مقامات ایرانی به کارگروه سازمان ملل در مورد بازداشت خودسرانه ارائه کردند. به گفته شیرین اردکانی، وکیل خانواده محمدی، این شکایت با هدف اجرای رویهای موسوم به «اقدام فوری» توسط کمیته کارشناسان سازمان ملل متحد است که شامل ارسال ادعانامهای از طریق مجاری دیپلماتیک به دولت جمهوری اسلامی ایران است. این ادعانامه از جمهوری اسلامی میخواهد بدون تاخیر به بازداشت خودسرانه نرگس محمدی پایان و تمام اقدامات مقتضی را برای تضمین سلامت جسمی و روانی او انجام دهد.
این شکایت همچنین خواستار انجام یک تحقیق در مورد شرایط بازداشت و رفتار غیرانسانی و تحقیرآمیز زندانبانان (ضرب و شتم، شکنجه سفید، امتناع از مراقبت) با نرگس محمدی شده است که به نوشته گزارشگران بدون مرز در اکثر موارد به دستور بالاترین مقامها صورت گرفته است.
نرگس محمدی از ۱۵ آبان در اعتصاب غذا به سر میبرد. به گفته خانواده خانم محمدی، مقامات زندان اوین بهرغم مشکلات سلامتی او، به دلیل مقاومت نرگس محمدی برای تن ندادن به حجاب اجباری، از اعزام او به بیمارستان امتناع کردهاند.
کمیته نوبل که چندی پیش جایزه صلح سال ۲۰۲۳ را به نرگس محمدی داده بود، سهشنبه ۱۶ آبان «نگرانی عمیق» خود را در مورد سلامتی نرگس محمدی ابراز کرد و از مقامات ایران خواست تا به او و سایر زندانیان زن «هر گونه کمک پزشکی که ممکن است نیاز داشته باشند» ارائه دهند.
بریت ریس اندرسن، رئیس کمیته نوبل نروژ در بیانیهای نوشته است: «ا اینکه حکومت ایران زنان زندانی را جهت انتقال به بیمارستان، مجبور به پوشیدن حجاب اجباری میکند، غیرانسانی و از نظر اخلاقی غیرقابل قبول است».
به نوشته گزارشگران بدون مرز، درحالی که برای سومین بار در بیست روز گذشته از انتقال او به بیمارستان خودداری شده است، این زندانی سیاسی گفته است: «از انتخاب بین مرگ و حجاب اجباری امنتاع میکنم».
صفحه اینستاگرام نرگس محمدی نوشته که در همبستگی با او، هفت تن از همبندانش در اعتصاب غذا به او پیوستند و خواستار رسیدگی فوری به وضعیت او شدند.
تقی رحمانی، فعال سیاسی و همسر نرگس محمدی به گزارشگران بدون مرز گفته است: «جامعه جهانی بایستی فورا به شکل گستردهای بسیج شود، زیرا وضعیت سلامتی نرگس که از مشکلات جدی قلبی و ریوی رنج میبرد، به طرز نگرانکنندهای رو به وخامت گذاشته است. جان او امروز در خطر است و از این روز به بعد دولت ایران مسئول هر اتفاقی خواهد بود.»
نرگس محمدی از آبان ۱۴۰۰ در زندان اوین محبوس است. پیش از آن حدود پنج سال حبس در زندان زنجان گذرانده بود. به نوشته گزارشگران بدون مرز این شکایت آغاز یک کارزار متشکل از حدود بیست سازمان غیردولتی در سراسر جهان است که برای آزادی نرگس محمدی تلاش میکنند تا او بتواند جایزه صلح نوبل خود را طی مراسم رسمی که در ۱۰ دسامبر آینده در اسلو برگزار میشود، دریافت کند.