خانه / اخبار مهم روز / افزایش چشم‌گیر حجاب‌بان‌ها در متروی تهران و برخوردهای فیزیکی با مسافران

افزایش چشم‌گیر حجاب‌بان‌ها در متروی تهران و برخوردهای فیزیکی با مسافران

طی روزهای گذشته گزارش‌های متعددی به ایران‌اینترنشنال رسیده است که از افزایش تعداد حجاب‌بان‌ها در ایستگاه‌های متروی تهران حکایت دارند. پس از قتل حکومتی آرمیتا گراوند که طبق گزارش‌ها بر اثر درگیری فیزیکی یک تذکر‌دهنده حجاب با او رخ داد، حجاب‌بان‌ها برای مدتی در مترو حضور نداشتند.

اواسط مهر امسال روزنامه همشهری، ارگان مطبوعاتی شهرداری تهران مدعی شد ماموران مترو در بحث تذکرات حجاب هیچ‌گونه دخالتی ندارند و مسوولیت این موضوع بر عهده ماموران انتظامی است.

این ادعا در حالی مطرح شد که محمدامین توکلی‌زاده، معاون شهردار تهران، ۱۸ مرداد ماه به کارگیری ماموران حجاب‌بان را برای تحمیل حجاب اجباری در مترو تایید کرد.

پیش از آن و در روز ۱۵ مرداد، نشریه اینترنتی فراز در گزارشی تعداد این نیروها را ۴۰۰ نفر اعلام کرده بود.

بر اساس این گزارش، این نیروها از سوی یگان حفاظت شهرداری تهران گزینش شده و «کلاس‌های آموزشی» مربوط به این کار را گذرانده‌اند.

به گفته این رسانه، بودجه ماهانه اختصاص یافته برای استخدام نیروهای سازمان‌یافته «امر به معروف و نهی از منکر» در متروی تهران «پنج میلیارد تومان» است.

از شهریور امسال نیز گزارش‌هایی درباره استقرار نیروهای حجاب‌بان در ایستگاه‌های مترو منتشر شد.

تصاویر و اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهند حجاب‌بان‌ها گروه‌هایی از زنان و مردان با لباس‌های فرم نیروی پلیس یا در قالب لباس شخصی هستند که در ایستگاه‌های مختلف مستقر شده و در بدو ورود مسافران از آنان فیلمبرداری می‌کنند و به زنانی که پوشش اختیاری دارند، تذکر می‌دهند.

به گفته شهروندان، در صورتی که فرد مخالف حجاب اجباری به تذکر نخست بی‌توجهی کند، تعداد حجاب‌بان‌ها همراه با فیلمبرداران بیشتر و پیگیری آنان شدیدتر می‌شود.

در تذکر سوم، این افراد دنبال زنان راه می‌افتند که گزارش‌ها حاکی از برخوردهای توهین‌آمیز و فیزیکی‌ است.

شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی در روزهای گذشته از حضور پرتعداد نیروهای حجاب‌بان در ایستگاه‌هایی مانند تئاتر شهر تهران با عنوان «تونل وحشت» یاد کردند.

فعالان مدنی نیز فیلمبرداری این نیروها از شهروندان را خلاف حقوق حریم خصوصی افراد دانستند.

گزارش فرهیختگان از نیروی ترکیبی فراجا، زنان چادری و نقض حریم خصوصی شهروندان

فرهیختگان روز پنج‌شنبه ۲۵ آبان گزارشی میدانی از شرایط کنونی ایستگاه متروی تئاتر شهر و خیابان‌های اطراف آن منتشر کرد.

این روزنامه نوشت از همان ابتدای تقاطع خیابان ولیعصر-‌جمهوری یک زن چادری با ماسک حضور دارد و به رهگذران تذکر حجاب می‌دهد: «کنار او یک مامور انتظامی مستقر است.»

فرهیختگان یادآور شد در ورودی و داخل مترو تعداد این زن‌های چادری و ماموران نیروی انتظامی به وضوح افزایش پیدا می‌کند و تذکرشان هم «جدی‌تر» می‌شود.

این گزارش با اشاره به مردانی که از مسافران فیلم می‌گیرند، آن را ناقض قوانین شخصی و حریم خصوصی خواند و پرسید: «این تصاویر دقیقا برای چه کاری استفاده خواهند شد و به دست کدام نهاد می‌رسند؟»

حدود دو هفته پیش گزارشی درباره درگیری حجاب‌بان‌ها با مسافران و دستگیری سه زن مخالف حجاب اجباری منتشر شد.

حضور و برخورد این نیروها در متروی تهران به ویژه پس از قتل حکومتی آرمیتا گرواند در ایستگاه شهدا واکنش‌هایی منفی در پی داشته است.

آرمیتا نوجوان ۱۶ ساله‌ای بود که بر اساس برخی گزارش‌ها به دلیل بر سر نداشتن مقنعه از سوی یک زن چادری هل داده شد و به کما رفت. برخی منابع این زن چادری را نیروی حجاب‌بان معرفی کرده بودند.

آرمیتا یکی از آخرین قربانی‌های سیاست‌های سرکوب‌گرانه جمهوری اسلامی بود که روز ششم آبان و پس از چند هفته بستری در بیمارستان نظامی فجر جان باخت.

با وجود برخوردهای امنیتی و سرکوب‌گرانه از سوی حکومت، مبارزه مدنی زنان مخالف حجاب اجباری ادامه دارد.

بسیاری از آنان می‌گویند از حق خود برای آزادی پوشش صرف‌نظر نمی‌کنند.