پارلمان اتحادیه اروپا با تصویب قطعنامهای از جمهوری اسلامی خواست به هرگونه تبعیض علیه زنان و حجاب اجباری پایان دهد و همه زندانیان سیاسی و عقیدتی را آزاد کند. این قطعنامه همچنین “دیپلماسی گروگانگیری ایران” را محکوم کرد.
پارلمان اتحادیه اروپا در قطعنامهای که روز پنجشنبه ۲۳ نوامبر (۲ آذر) با ۵۱۶ رای موافق، ۴ رای مخالف و ۲۷ رای ممتنع به تصویب رسید “به وخیمتر شدن وضعیت حقوق بشر در ایران و کشتارهای وحشیانه زنان توسط مقامات ایرانی از جمله کشتن مهسا امینی، برنده جایزه ساخاروف” اشاره کرده است.
پارلمان اروپا در قطعنامه غیرالزامآوری که با ۵۱۷ رای موافق، ۴ رای مخالف و ۲۷ رای ممتنع به تصویب رسید «ادامه وخامت اوضاع حقوق بشر در ایران و کشتار وحشیانه زنان توسط مقامات ایرانی، به ویژه مهسا امینی، برنده جایزه ساخاروف ۲۰۲۳ را به شدت محکوم کرد.» جایزه ساخاروف پس از مرگ مهسا امینی به او اهدا شد.
مرگ مهسا امینی در ۲۲ سالگی در سال گذشته منجر به ماهها اعتراضات گسترده علیه رهبران سیاسی و مذهبی ایران شد. سرکوب این اعتراضات صدها کشته برجای گذاشت و طی آن هزاران نفر هم دستگیر شدند.
در ماه اکتبر، پارلمان اروپا جایزه ساخاروف را که بالاترین امتیاز اتحادیه اروپا برای حقوق بشر است، به این جوان کُرد ایرانی و به جنبش «زن، زندگی و آزادی» اعطا کرد.
نمایندگان پارلمان اروپا در این قطعنامه از مقامات جمهوری اسلامی خواست که: «به هرگونه تبعیض علیه زنان و دختران، از جمله حجاب اجباری فورا پایان دهند و همه قوانین تبعیضآمیز جنسیتی را لغو کنند.»
اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه وله
قطعنامه همچنین “بازداشتهای خودسرانه، خودداری از ارائه خدمات پزشکی به بازداشتشدگان، اعمال خشونت از سوی پلیس، شکنجه، مجازات اعدام و افزایش نگرانکننده در تعداد اعدامها را به شدت محکوم کرد”.
پارلمان اروپا در این قطعنامه خواستار “آزادی فوری همه قربانیان بازداشتهای مستبدانه و مدافعان حقوق بشر، از جمله نرگس محمدی، سپیده قلیان، گلرخ ایرایی، نسرین جوادی و بهاره هدایت” شده است.
محکوم کردن “دیپلماسی گروگانگیری ایران”
در بخشی دیگر از این قطعنامه، پارلمان اتحادیه اروپا “دیپلماسی گروگانگیری ایران” را بشدت محکوم کرد و «از اتحادیه اروپا میخواهد که تدوین استراتژی این اتحادیه برای مقابله با آن را آغاز کند.»
نمایندگان پارلمان اروپا همچنین خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط شهروندان دوتابعیتی و غیرایرانی زندانی در ایران یوهان فلودروس، احمدرضا جلالی، ناهید تقوی، کامران قادری و جمشید شارمهد شدند.
این قطعنامه همچنین بر اهمیت: «تحقیقات جنایی توسط نهادهای جهانی با صلاحیت قضایی در مورد جرایم ارتکابی توسط مقامات جمهوری اسلامی و شناسایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک سازمان تروریستی و تحریم مسئولین نقض حقوق بشر در ایران از جمله رهبر جمهوری اسلامی، رئیس جمهور و دادستان کل» تاکید کرده است.
پارلمان اروپا در این قطعنامه قاطعانه از “سرویس اقدام خارجی اروپا” و کشورهای عضو خواست که روند “صدور ویزا و ارائه کمکهای اضطراری پناهندگی” را برای کسانی که به آنها نیاز دارند تسهیل کنند.این قطعنامه همچنین درخواست پارلمان اروپا برای آغاز تحقیقات در مورد جنایات ارتکابی توسط مقامات ایرانی تحت صلاحیت جهانی، شناسایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان «سازمان تروریستی» و تحریم مرتکبین نقض حقوق بشر در ایران از جمله رهبر، رئیس جمهور و دادستان جمهوری اسلامی ایران را تجدید میکند.