خانه / اخبار مهم روز / آمریکا خواستار آزادی فوری نفتکش‌ توقیف‌شده توسط ایران شد

آمریکا خواستار آزادی فوری نفتکش‌ توقیف‌شده توسط ایران شد

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از ایران خواست، فورا نفتکشی که در دریای عمان توقیف و به این کشور منتقل کرده را آزاد کند. ودانت پاتل گفت، آمریکا با متحدان منطقه‌ای خود در مورد چگونگی پاسخ به ایران مشورت خواهد کرد.

سنتکام: حمله موشکی حوثی‌ها به خطوط کشتیرانی در دریای عرب
به گفته ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده در خاورمیانه (سنتکام)، شورشیان حوثی یمن بامداد روز پنجشنبه ۱۱ ژانویه با یک موشک بالستیک به خطوط کشتیرانی بین‌المللی در خلیج عدن حمله کرده‌اند.این بیست و هفتمین حمله از این دست حوثی‌ها از اواسط نوامبر ۲۰۲۳ تا کنون بوده است. بنا بر این گزارش، یک کشتی تجاری برخورد این موشک با آب را مشاهده کرده است. هیچ تلفات یا خسارتی گزارش نشده است.

سرنگونی یک پهپاد انفجاری دیگر بر فراز فرودگاه اربیل
سازمان مبارزه با تروریسم اقلیم کردستان عراق اعلام کرد یک پهپاد انفجاری که نیروهای ائتلاف تحت رهبری آمریکا در عراق را هدف قرار داده بود، روز پنجشنبه ۲۱ دی در فرودگاه اربیل سرنگون شد. این دومین حمله از این دست به مواضع ائتلاف ظرف ۲۴ ساعت گذشته است.

از اواسط اکتبر تاکنون ده‌ها حمله علیه نیروهای آمریکا و متحدانش در عراق و سوریه رخ داده و نگرانی از گسترش جنگ بین اسرائیل و حماس در منطقه را افزایش داده است.

“مقاومت اسلامی عراق” که ائتلافی از گروه‌های مسلح مرتبط با ایران است، مسئولیت بیشتر حملات پهپادی و موشکی به نیروهای ائتلاف مستقر در عراق را برعهده گرفته است. این نیروها به رهبری آمریکا از سال ۲۰۱۴ علیه گروه دولت اسلامی (داعش) وارد عمل شده‌اند.

سازمان مبارزه با تروریسم کردستان عراق اعلام کرد که این پهپاد انفجاری سرنگون شده است. روز چهارشنبه نیز مقامات اقلیم از حمله مشابهی گزارش دادند که خنثی شد.

آمریکا از شروع جنگ غزه تاکنون بیش از ۱۰۰ حمله علیه نیروهای خود در عراق و سوریه را ثبت کرده و به چندین مورد از آنها با بمباران مواضع گروه‌های مسلح مورد حمایت ایران در عراق پاسخ داده است.

یک هفته پیش در حمله هواپیمای بدون سرنشین ایالات متحده دو تن از اعضای حرکت النجبا در مرکز بغداد کشته شدند. عراق این حمله را محکوم کرد و آن را نقض حاکمیت ملی خود دانست. النجبا یکی از جناح‌های حشدالشعبی، از گروه‌های نیابتی ایران است که در ارتش عراق ادغام شده‌اند.

روز بعد از این حمله، محمد شیاع‌السودانی، نخست‌وزیر عراق، که دولتش از سوی احزاب همسو با تهران حمایت می‌شود، بر عزم “قاطعانه” خود برای پایان دادن به استقرار نیروهای خارجی در عراق تاکید کرد.

حدود ۲۵۰۰ نیروی آمریکایی در عراق و حدود ۹۰۰ تن در سوریه حضور دارند.

آمریکا: آفریقای جنوبی به عنوان بازوی قانونی حماس عمل نمی‌کند
تایمز اسرائیل به نقل از ودانت پاتل، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نوشت که این کشور ادعای اسرائیل مبنی بر این که “آفریقای جنوبی به عنوان بازوی قانونی حماس عمل می‌کند” را نمی‌پذیرد، اما محکومیت اسرائیل به اتهام نسل‌کشی را نیز رد می‌کند.

پاتل تاکید کرد: «این ادعا که اسرائیل مرتکب نسل‌کشی می‌شود، بی‌اساس است».

او خاطرنشان ساخت که بیش از ۷۰۰۰ کامیون کمک‌های بشردوستانه از اواخر اکتبر وارد غزه شده است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که این کمک‌ها کافی نیست و خواستار اقدامات بیشتر و سریع‌تری شد.

پاتل همچنین توقیف نفتکش یونانی توسط ایران را محکوم کرد و خواستار آزادی فوری این کشتی و خدمه آن شد. او این اقدام را جدیدترین دست از مجموعه تحرکات ایران دانست و از آن به عنوان “یک تهدید برای اقتصاد جهانی” یاد کرد.

او گفت که ایالات متحده با متحدان منطقه‌ای خود در مورد چگونگی پاسخ به ایران مشورت خواهد کرد.

نتانیاهو آفریقای جنوبی را به “ریاکاری” متهم کرد
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از شکایت آفریقای جنوبی در دادگاه بین‌المللی دادگستری (ICJ) مبنی بر “نسل‌کشی اسرائیل در نوار غزه” به‌شدت انتقاد کرد.

او گفت: «اسرائیل علیه تروریست‌های قاتل که مرتکب جنایات علیه بشریت شده‌اند می‌جنگد.» نتانیاهو افزود که افراد حماس مرتکب “قتل عام و تجاوز” شده و مردم را “سوزانده، تکه‌تکه کرده و سر بریده‌اند”.

نخست‌وزیر اسرائیل گفت که کشورش در حالی متهم به “نسل‌کشی” می‌شود که خود علیه آن می‌جنگد.

او پرسید: «زمانی که میلیون‌ها نفر در سوریه و یمن توسط متحدان حماس کشته و یا از خانه‌های خود بیرون رانده شدند، آفریقای جنوبی کجا بود؟»

حماس: شمار کشته‌شدگان در نوار غزه از ۲۳هزار نفر عبور کرد
به گفته وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است، در ۲۴ ساعت گذشته ۱۱۲ فلسطینی در نوار غزه کشته شده‌اند. بر اساس همین گزارش، از آغاز جنگ تاکنون ۲۳ هزار و ۲۷۶ فلسطینی کشته شده‌اند که ۷۰ درصد آنها را زنان و کودکان تشکیل می‌دهند.

گفته شده است که بیمارستان‌ها در حال حاضر چندین برابر ظرفیت خود کار می‌کنند و بخش‌ زنان به جراحی تغییر کاربری داده است. همچنین بسیاری از بیماران روی زمین می‌خوابند و ۶۲۰۰ مجروح را باید از نوار غزه خارج کنند.

همین منبع می‌گوید که ۱۰ هزار بیمار سرطانی به دلیل درمان ناکافی در معرض خطر مرگ هستند که در نتیجه بسته شدن بیمارستان “دوستی ترکیه و فلسطین” در نوار غزه است.

دیده‌بان حقوق بشر: ۲۰۲۳ سالی وحشتناک برای حقوق بشر بود
سازمان دیده‌بان حقوق بشر در گزارشی جدید سال گذشته میلادی (۲۰۲۳) را سالی “وحشتناک” برای حقوق بشر خوانده است.

این سازمان در گزارش بیش از ۷۰۰ صفحه‌ای خود بر “رنج هولناک” ناشی از جنگ اسرائیل و حماس و همچنین درگیری‌ها در اوکراین، میانمار، اتیوپی و “ساحل آفریقا” تاکید کرده است.

در گزارش آمده که دولت اسرائیل در پاسخ به حمله حماس به این کشور در هفتم اکتبر، آب و برق را برای بیش از دو میلیون غیرنظامی در نوار غزه قطع کرد.

در ادامه آمده که اسرائیل واردات سوخت، غذا و کمک‌های بشردوستانه را به جز بخشی، مسدود کرد که این مجازات یکی از انواع مجازات دسته‌جمعی محسوب شده می‌شود و “مصداق جنایت جنگی” است.

این سازمان همچنین از استاندارد دوگانه در میان کشورهای عمدتا غربی انتقاد کرد که به شدت حمله حماس را محکوم کردند اما در انتقاد از جنگ اسرائیل علیه یک سازمان فلسطینی “خویشتن‌دارانه” برخورد کردند.

پافشاری آمریکا بر راه حل دیپلماتیک درگیری‌های اسرائیل و حزب‌الله
ایالات متحده به تلاش برای حل و فصل دیپلماتیک درگیری‌های بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان ادامه می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری لبنانی NNA، عاموس هوخشتاین، نماینده و میانجی آمریکا گفته است، باید راه حلی دیپلماتیک پیدا کنیم که لبنانی‌ها و اسرائیلی‌ها در دو طرف مرز بتوانند به خانه‌های خود بازگردند.

هوخشتاین امروز به بیروت، پایتخت لبنان سفر کرد تا با نمایندگان جریان‌های مختلف در لبنان گفت‌وگو کند. او پیش از سفر به لبنان به اسرائیل رفته بود.

حرکت اعتراضی خانواده گروگان‌ها در مرز غزه
خانواده‌‌های گروگان‌هایی که حماس ربوده است، روز پنج‌شنبه ۱۱ ژانویه در کیبوتص “نیریم” در نزدیکی مرز غزه تجمع کردند. آنها با بلندگو پیام‌هایی را برای عزیزان خود در نوار غزه فرستادند.

تایمز اسرائیل نوشته که این اقدام هم برای اعتراض بود و هم به این امید که شاید گروگان‌ها صدای آنها آن‌ها را بشنوند.

این حرکت یکی از مجموعه‌ رویدادهایی است که با نزدیک شدن به ۱۰۰ روز اسارت گروگان‌ها، پس از حمله حماس در هفتم اکتبر به جنوب اسرائیل برنامه‌ریزی شد.

۱۰۵ نفر از گروگان‌ها اواخر نوامبر پس از یک توقف یک‌هفته‌ای در جنگ آزاد شدند، اما بیش از ۱۳۰ نفر هنوز در غزه‌اند و به گزارش تایمز اسرائیل، احتمالا همه آنها زنده نیستند.در ویدیوهایی که از این حرکت منتشر شده، بستگان گروگان‌ها دیده می‌شوند که نام عزیزانشان را فریاد می‌زنند و تصاویر آنها را در دست دارند.

یک مادر نام دخترش را صدا می‌زند و می‌گوید: «رومی من، ما به شدت دلتنگ تو هستیم، اما ما قوی هستیم. امیدت را از دست نده. ما جهان را زیر و رو می‌کنیم تا شما را برگردانیم.»

وزیر اقتصاد آلمان: اقدامات اسرائیل در غزه نسل‌کشی نیست
روبرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان به صراحت اتهام آفریقای جنوبی مبنی بر اینکه اسرائیل در حال “نسل‌کشی در نوار غزه” است را رد کرد.

او در اورشلیم (بیت‌المقدس) با اشاره به حمله خونین حماس در هفتم اکتبر به خاک اسرائیل گفت که متهم کردن اسرائیل به “نسل‌کشی” مثل این است که جای “عاملان و قربانیان” را کاملا عوض کرده باشیم.

به باور هابک: «اگرچه می‌توان از ارتش اسرائیل به خاطر رفتار بسیار تند انتقاد کرد، اما این نسل‌کشی نیست». او تاکید کرد، “کسانی که اگر می‌توانستند، نسل‌کشی می‌کردند یا می‌خواستند دست به این اقدام بزنند” افراد حماس هستند.

بریتانیا: ادعای نسل‌کشی آفریقای جنوبی کاملاً ناموجه و نادرست است
ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا شکایت آفریقای جنوبی علیه اسرائیل با ادعای “نسل‌کشی” در غزه را “کاملاً بی‌اساس و نادرست” دانست.

سخنگوی دولت بریتانیا به خبرنگاران گفت که “این دعوی باعث پیشبرد صلح نمی‌شود” و بریتانیا “بر حق آشکار اسرائیل برای دفاع از خود در چارچوب قوانین بین‌المللی پافشاری می‌کند.”

نمایندگان آفریقای جنوبی اسرائیل را به نقض کنوانسیون نسل‌کشی در عالی‌ترین دادگاه سازمان ملل متهم کرده و خواستار حمایت حقوقی از فلسطینی‌ها در یک روند فوری هستند.

بلینکن: نزدیکی اسرائیل و کشورهای عربی ایران را منزوی می‌کند
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۱۱ ژانویه در پایان سفر خود به خاورمیانه گفت که نزدیکی اسرائیل و کشورهای عرب منطقه که اکثر آنها اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسند، راهی برای منزوی کردن ایران و متحدانش است.

او که برای جلوگیری از گسترش جنگ اسرائیل و حماس به منطقه سفر کرده بود، از اسرائیل خواست با کشورهای منطقه همکاری کند تا راه برای تأسیس کشور فلسطین هموار شود.

او پس از دیدار با عبدالفتاح سیسی، رئیس‌جمهور مصر و قبل از ترک قاهره گفت که حرکت در مسیر تشکیل کشور فلسطین “بهترین راه منزوی کردن ایران و نیروهای نیابتی آن است”.

بلینکن همچنین تاکید کرد که تلاش ایالات متحده بر عدم تشدید تنش در کرانه باختری رود اردن متمرکز شده است.

وکیل دادگستری اروپا: آوارگان غزه دلایل ویژه‌ای برای پناهندگی دارند
به گفته نیکلاس امیلیو، وکیل دادگستری اروپا (ECJ)، فلسطینیان ممکن است به دلیل وضعیت جنگی نوار غزه “دلایل ویژه‌ای” برای پناهندگی داشته باشند.

امیلیو گفت، فلسطینیانی که به اتحادیه اروپا گریخته‌اند، می‌توانند با توجه به شرایط عمومی زندگی در منطقه تحت درگیری و این که حفاظت آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (اونروا) متوقف شده، تقاضای پناهجویی خود را مستدل کنند.

او اشاره کرد که مقامات محلی باید در نظر بگیرند که آیا در حال حاضر امکان بازگشت به منطقه برای کسانی که از غزه گریخته‌اند، وجود دارد یا خیر.

وکیل دادگستری اروپا در عین حال تاکید کرد، متقاضیان مجبور نیستند ثابت کنند که آنها “شخصا” و “به طور خاص تحت تأثیر” قرار گرفته‌اند، اما پناهندگی نیز نباید بدون قید و شرط به آنها اعطا شود، بلکه نیاز به ارزیابی فردی دارد.

حزب‌الله: تنها بخش کوچکی از توانایی‌های نظامی خود را به‌کار برده‌ایم

حزب‌الله لبنان می‌گوید، از زمان آغاز جنگ غزه و درگیری‌ها در مرز با اسرائیل، تنها بخشی از توانایی‌های نظامی خود را نشان داده است.

به گفته علی دعموش، نایب‌رئیس شورای اجرایی حزب‌الله، این گروه متحد ایران در عملیات‌ علیه اسرائیل “تنها از بخش کوچکی از توانایی‌ها و داشته‌های نظامی خود، از جمله سلاح، موشک و تخصص استفاده کرده است”.

او تهدید کرد: «با این حال اگر دشمن با ما بجنگد، همه توان خود را به او نشان خواهیم داد.»

این بیانیه صبح روز پنجشنبه ۱۱ ژانویه در پلتفرم تلگرام پخش شد. دعموش این اظهارات را اندکی پیش از ورود عاموس هوخشتاین، نماینده و میانجی آمریکا در بیروت، پایتخت لبنان بیان کرد.

منابع دولتی می‌گویند که هوخشتاین برای مذاکره درباره آتش‌بس احتمالی در مرز اسرائیل و لبنان به آنجا سفر کرده است.

آفریقای جنوبی ادعای “نسل‌‌کشی” در غزه را در دادگاه لاهه توجیه کرد
آفریقای جنوبی که اسرائیل را به “نسل‌کشی” در غزه متهم کرده با حضور در دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه از شکایت خود دفاع کرد.

عادله حسیم، وکیل تیم حقوقی آفریقای جنوبی در این رابطه به دادگاه گفت، فلسطینی‌هایی که از حملات اسرائیل در نوار غزه آسیب دیده‌اند، هیچ پناهگاه امنی ندارند: «آنها در خانه‌های خود و زمانی که در مکان‌هایی مانند بیمارستان‌ها، مدارس یا مساجد و کلیساها پناه گرفته بوده‌اند کشته شده‌اند.»

حسیم افزود، شمار کشته‌شدگان “به قدری زیاد است که اجساد اغلب بدون شناسایی در گورهای دسته جمعی دفن می‌شوند.”

آفریقای جنوبی در تلاش است اتهام خود مبنی بر این که اسرائیل در جنگ علیه حماس در نوار غزه مرتکب “نسل کشی” می‌شود را مستدل کند. دولت اسرائیل این اتهام را به شدت رد کرده است.