سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید میگوید، آمریکا با وجود حملات هوایی علیه مواضع حوثیهای یمن دنبال درگیری با ایران نیست. در همین حال اداره عملیات تجاری کشتیرانی بریتانیا از شیلک یک موشک به یک کشتی در جنوب یمن خبر داد.
مقامات ایالات متحده آمریکا پس از بمباران مواضع شورشیان حوثی تحت حمایت جمهوری اسلامی در یمن، تاکید کردند که “قصد ندارند به سمت درگیری مسلحانه با تهران حرکت کند.”
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز جمعه به تلویزیون MSNBC گفت: «ما به دنبال درگیری با جمهوری اسلامی و گسترش تنشها نیستیم.»
کربی افزود که “هیچ دلیلی” برای گسترش تنشها فراتر از تحولات “چند روز گذشته” وجود ندارد.
شامگاه منتهی به جمعه ۱۲ ژانویه نیروهای نظامی ایالات متحده آمریکا و بریتانیا با بمباران مواضع حوثیها در یمن به حملاتی که از سوی این شبهنظامیان علیه کشتیهای تجاری در دریای سرخ صورت گرفته بود، پاسخ دادند.
در عین حال، حوثیها در واکنش به این حملات بار دیگر تهدید به تلافی کردند.
حوثیها از زمان آغاز جنگ بین اسرائیل و گروه تروریستی حماس در اوایل ماه اکتبر سال ۲۰۲۳ حملات پهپادی و موشکی متعددی علیه کشتیهای تجاری در دریای سرخ انجام دادهاند. شمار این حملات اخیرا افزایش یافته است.
قطع مجدد اینترنت و شبکه تلفن همراه در نوار غزه
بر اساس گزارشها، در حال حاضر دسترسی به اینترنت و شبکههای تلفن همراه در سراسر نوار غزه مجددا امکانپذیر نیست.
شرکت مخابرات فلسطینی “پالتل” در این مورد در پلاتفرم اکس (توییتر سابق) اعلام کرد: «غزه متحمل یک خاموشی کامل دیگر شده است. طرف اسرائیلی سرورها را خاموش کرده است.»
از زمان آغاز جنگ بین اسرائیل و گروه تروریستی حماس در ۷ اکتبر سال ۲۰۲۳، شبکههای ارتباطی تلفن همراه و اینترنت بارها دچار اختلال شده است.
شرکت آمبری بریتانیا: حوثیها اشتباها نفتکش حامل نفت روسیه را هدف قرار دادند
طبق اطلاعرسانی شرکت امنیت دریایی بریتانیا (آمبری)، موشکی که حوثیها بعدازظهر جمعه ۱۲ ژانویه به سمت یک کشتی در جنوب یمن شلیک کردهاند “به اشتباه” یک نفتکش حامل نفت روسیه را هدف قرار داده است.
به گزارش رویترز، آمبری همچنین اعلام کرد که نفتکش مذکور که زیر پرچم پاناما در حال تردد بوده است “بر اساس دادههای قدیمی و بهظن ارتباط با بریتانیا، هدف حمله موشکی قرار گرفته است.”
این شرکت میگوید، این دومین بار است که “یک تانکر حامل نفت روسیه اشتباها توسط حوثیها هدف قرار میگیرد.”
پیشتر اداره عملیات تجاری کشتیرانی بریتانیا(UKMTO) با انتشار پیامی در پلاتفرم اکس (توییتر سابق) خبر داده بود که یک موشک به سمت یک کشتی در ۹۰ مایل دریایی جنوب شرقی شهر بندری عدن یمن شلیک شده است.
این اداره که اطلاعات امنیتی دریایی را به اشتراک میگذارد همچنین اشاره کرده است که بر اساس گزارش فرمانده این کشتی، موشک مذکور در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ متری در خلیج عدن در آب فرود آمده است.
بنا به گزارشها، این حمله موشکی تلفات یا خسارتی به جای نگذاشته است.
“نظارت وزیر دفاع آمریکا بر حمله به حوثیها” از روی تخت بیمارستان
به گزارش خبرگزاری فرانسه، لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا، که در حال حاضر برای درمان بیماری سرطان در بیمارستان بسر میبرد، در سازماندهی حملات مشترک اخیر ایالات متحده و بریتانیا علیه شورشیان حوثی در یمن، از داخل بیمارستان مشارکت داشته است.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات متحده آمریکا روز جمعه ۱۲ ژانویه در این زمینه به شبکه “MSNBC” گفت: «لوید آستین حتی روی تخت بیمارستان هم کاملا متعهد بود. او در طول روز گذشته با تیم امنیت ملی در کاخ سفید و البته با رئیسجمهور جو بایدن به طور فعالانه و نزدیک همکاری کرد.»
حملات هوایی نیروهای نظامی ایالات متحده آمریکا و بریتانیا به حوثیها در یمن در شامگاه منتهی به جمعه ۱۲ ژانویه در واکنش به حملات این شورشیان به کشتیهای تجاری در دریای سرخ که هفتهها در جریان بود، صورت گرفت.
شلیک یک موشک به سمت یک کشتی در جنوب یمن
اداره عملیات تجاری کشتیرانی بریتانیا (UKMTO) با انتشار پیامی در پلاتفرم اکس (توییتر سابق) خبر داد که یک موشک به سمت یک کشتی در ۹۰ مایل دریایی جنوب شرقی شهر بندری عدن یمن شلیک شده است.
این اداره که اطلاعات امنیتی دریایی را به اشتراک میگذارد همچنین اشاره کرده که بر اساس گزارش فرمانده این کشتی، موشک مذکور در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ متری در خلیج عدن در آب فرود آمده است.
در مورد تلفات یا خسارتهای احتمالی ناشی از این حمله موشکی گزارشی منتشر نشده است. حادثه در دست بررسی است.
این اداره میگوید، به کشتیها توصیه شده تا “با احتیاط حرکت کنند و هر گونه فعالیت مشکوک را گزارش دهند.”
این اولین پیشامد از این دست بعد از حملات آمریکا و متحدانش به مواضع حوثیها در شامگاه منتهی به ۱۲ ژانویه است که در جواب به حملات مکرر این گروه مورد حمایت ایران به کشتیهای در حال تردد در دریای سرخ صورت میگیرد.
حوثیها پس از جنگ حماس و اسرائیل اعلام کردهاند، در حمایت از این گروه تروریستی فلسطینی این حملات را انجام میدهند.
سازمان جهانی بهداشت: بیمارستان شفا در غزه فعالیت خود را از سرگرفت
به گفته سازمان جهانی بهداشت (WHO)، بیمارستان شفا که بزرگترین بیمارستان در نوار غزه محسوب میشود، در حال حاضر تا حدودی فعالیت خود را ازسر گرفته است.
به گفته سازمان ملل متحد، یک تیم سازمان جهانی بهداشت و شرکای آن به بیمارستان شفا در شمال نوار غزه رسیدهاند و به آن۹۳۰۰ لیتر سوخت و تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای تامین درمان هزار بیمار ترومایی و صد بیمار دیالیزی، تحویل دادهاند.
بنا به گزارش خبرگزاری رویترز، تدروس آدهانوم قبریسوس، رئیس سازمان جهانی بهداشت گفت که بر اساس تشخیص تیم این سازمان، این بیمارستان با حضور حدود ۶۰ پرسنل پزشکی، دوباره قادر است به بیماران رسیدگی کند.
گفته شده است که کلینیک شفا دوباره دارای ۴۰ تخت برای جراحی و پزشکی عمومی، یک اورژانس و نیز چهار اتاق عمل است.
حوثیها تهدید به حملات تلافیجویانه علیه آمریکا و بریتانیا کردند
در واکنش به حمله نظامی نیروهای ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و کشورهای دیگر به مواضع حوثیها در یمن، این شورشیان اعلام کردند که “منافع آمریکایی-بریتانیایی” را هدف قرار خواهند داد.
خبرگزاری “صبا” که تحت کنترل حوثیها اداره میشود، این خبر را به نقل از بیانیه “شورای عالی سیاسی” این گروه شبهنظامی منتشر کرد.
در این بیانیه آمده است: «آمریکاییها و بریتانیاییها نباید باور کنند که میتوانند از مجازات نیروهای مسلح شجاع ما بگریزند.»
مشارکت احتمالی اتحادیه اروپا در حفاظت از کشتیها در دریای سرخ
بر اساس اظهارات مقامات دولت جمهوری فدرال آلمان، برلین معتقد است که کشورهای اتحادیه اروپا پیرامون مشارکت احتمالی در ماموریت محافظت از کشتیهای تجاری در دریای سرخ، به توافق خواهند رسید.
همزمان یک سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان از تمایل کشورش برای شرکت در چنین عملیاتی خبر داد.
او اشاره کرد که در حال حاضر مذاکرات در این زمینه “به طور فشرده و تحت فشار بالا” صورت میگیرند.
او همچنین تصریح کرد: «مقدمات تصویب این ماموریت، در حال انجام است. به این خاطر در مورد اقدامات احتمالی و جزئیات بیشتر، اطلاعرسانی نمیشود.»
با این حال، وزارت دفاع آلمان نیز در مورد چگونگی مشارکت احتمالی آلمان در چنین عملیاتی، اطلاعات بیشتری نداده است.
خودداری ایتالیا از مشارکت در حملات هوایی آمریکا و بریتانیا علیه حوثیها
به گفته منابع دولتی در ایتالیا، این کشور از مشارکت در حملات هوایی ایالات متحده آمریکا و بریتانیا علیه مواضع شبهنظامیان حوثی در یمن، خودداری کرده است.
بر اساس گزارش رسانهها، یک نماینده دولت ایتالیا که نخواست نامش اعلام شود، گفته است که رم درخواست ایالات متحده و بریتانیا را در این زمینه رد کرده است.
این نماینده دولت ایتالیا همچنین اشاره کرد که ایتالیا “به جای رویارویی نظامی، به دنبال مسیری برای آرام کردن اوضاع است وعلاوه بر آن، موافقت مجلس ایتالیا نیز در چنین مواردی الزامی است.”
وزارت دفاع آمریکا حملات هوایی به شبهنظامیان حوثی در یمن را “موفقیتآمیز” خواند
به گزارش خبرگزاری رویترز، پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون در گفتوگو با شبکه آمریکایی “سیانان” گفته است که حملات هوایی به شبهنظامیان حوثی “بر اساس ارزیابی اولیه تاثیر خوبی داشته است.”
رایدر افزوده است: «آمریکا وضعیت را برای انجام عملیات احتمالی انتقامجویانه دیگر، زیر نظر گرفته است و اقدامات لازم را انجام خواهد داد. اما در حال حاضر هیچ برنامهای برای انتقال نیروهای اضافی آمریکایی به منطقه وجود ندارد.»
او با اشاره به نگرانیها پیرامون گسترش احتمالی تنشها گفت که “ایالات متحده به اقدامات خود برای مهار جنگ بین اسرائیل و حماس در نوار غزه ادامه میدهد.”
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا همچنین یادآور شد: «هیچ طرفی خواهان افزایش درگیریهای منطقهای نیست. اما ما در عین حال اجازه نمیدهیم چنین رفتار خطرناک و بیپروایی صورت گیرد.»
مقامهای دانمارک: عملیات و بازداشتهای ضدتروریستی در دسامبر با حماس مرتبط بود
به گفته مقامهای دانمارکی، بازداشتهایی که یک ماه پیش در جریان یک عملیات ضدتروریستی صورت گرفت به گروه تروریستی حماس ارتباط داشته است.
آندرس لارسون، دادستان ویژه دانمارک به رسانههای دانمارک گفته است که تحقیقات بر وجود چنین ارتباطی دلالت دارند و پلیس دیگر دلیلی برای محرمانه نگه داشتن موضوع نمیبیند.
در جریان عملیات ضدتروریستی ۱۴ دسامبر در دانمارک شماری از افراد بازداشت شدند که سه نفر آنها ، شامل دو زن جوان و یک مرد ۵۸ ساله، همچنان در بازداشت به سر میبرند. پلیس و مقامهای امنیتی دانمارک این ارزیابی را دارند که مجموعاَ هفت نفر در تدارک یک اقدام تروریستی مشارکت داشتهاند.
مقامهای دانمارک تا کنون در باره ماهیت عملیات و ارتباط آن با وابستگان به حماس سکوت اختیار کرده بودند، ولی دفتر بینامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در همان روز اعلام کرد که عملیات و بازداشتشدگان مرتبط با حماس بوده است. در همین روز در برلین و در روتردام نیز شماری از افراد مظنون به عضویت در حماس بازداشت شدند.
ناتو: ایران باید نیروهای نیابتی خود در منطقه را مهار کند
سخنگوی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ضمن حمایت از حملات مشترک آمریکا و بریتانیا به مواضع حوثیها در یمن، این حملات را “ذفاع از خود و در خدمت تامین آزادی و امنیت کشتیرانی در یکی از مسیرهای دریایی مهم جهان” توصیف کرد.
دیلان وایت خواهان آن شد که حملات حوثیها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ متوقف شوند. او از ایران که حامی اصلی حوثیها به شمار میرود نیز خواست که “نیروهای نیابتی خود در منطقه را مهار کند”.
اتاق بازرگانی آلمان: انبارها به دلیل بحران در دریای سرخ خالی میشوند
اتاق صنعت و بازرگانی آلمان نسبت به خطر ایجاد تنگنا در حلقه تأمین صنایع به دلیل بحران در دریای سرخ هشدار داد.
فولکر تریر، مدیر بخش تجارت خارجی این اتاق به خبرگزاری رویترز گفته است: «بخش بزرگی از تجارت میان آسیا و اروپا از مسیر کانال سوئز و دریای سرخ انجام میشود و با توجه به تنش کنونی در این منطقه قطعات پیشساخته مهمی برای صنایع آلمان به موقع نمیرسند.»
به گفته فولکر، طولانیشدن زمان ارسال مواد و قطعات پیشساخته و افزایش هزینه حمل و نقل و همچنین بالارفتن هزینههای بیمه تاثیرات خود را آغاز کردهاند. او در این رابطه به “خالیشدن شماری از انبارها و تاثیرات آن بر روند تولید شرکتهای آلمانی” اشاره کرده است.
او همچنین به تاثیرات منفی بحران بر فعالیت در بنادر اشاره کرده و گفته است: «وضعیت در بنادر هم بدتر میشود، چرا که کشتیهای حامل بار دیرتر از موعد مقرر به مقصد میرسند و باری که قرار است از این بنادر منتقل کنند هم طبیعتا با تاخیر به مقصد میرسد.»
فولکر با تصریح این که اقتصاد آلمان بازترین اقتصاد به روی جهان خارج و در وابستگی به آن است وجود یک زنجیره تامین فاقد اختلال را شرط کارایی این اقتصاد عنوان کرده است.
اتحادیه اروپا در حال رایزنی و بررسی اعزام نیرو به دریای سرخ است
وزرای خارجه اتحادیه اروپا دوشنبه ۲۲ ژانویه در جلسهای مشترک در باره پیوستن به ابتکار آمریکا برای حفاظت از رفتوآمد ایمن کشتیها در دریای سرخ رایزنی میکنند.
خبرگزاری آلمان به نقل از دیپلماتها نوشته است که دفتر سرویس هماهنگکننده سیاست خارجی اروپا در حال طرح پیشنهادهایی برای شروع به کار یک نیروی نظامی مشترک اروپایی در دریای سرخ است. این پیشنهادها از جمله شامل اعزام کشتیهای جنگی و استقرار سیستمهای هشداردهنده هواپایه هستند که میتواند هواپیماهای تجسسی را در بربگیرد.
هنوز معلوم نیست که اجلاس یادشده در باره موضوع اساسی سیاسی برای اعزام نیرو به منطقه تصمیم خواهد گرفت یا نه، چرا که به گفته دیپلماتها، در هفته آینده رشته گفتوگوها و رایزنیهایی باید انجام شود و اخذ یا عدم اخذ تصمیم به نتایج این گفتوگوها بستگی دارد که ممکن است نهایتا به اجلاس وزرای خارجه اروپا در فوریه محول شود.