خانه / مقالات / کدام پیغمبر…؟! کدام رسالت…؟! :دکتر صدیقه‌ وسمقی

کدام پیغمبر…؟! کدام رسالت…؟! :دکتر صدیقه‌ وسمقی

.

هیچ پیامبری مبعوث خدا نیست، خداوند مطلقا بی‌گناه است.

خانم وسمقی قرآن‌پژوه مشهور و صاحب‌نظر در فقه و استاد مبانی فقه اسلامی، اخیرا به نقد و بررسی کتابش با عنوان “مسیر پیامبری” پرداخت و گفت: “هیچ پیامبری از سوی خدا برگزیده نشده”، و وحی و فرشته و بعثت رسولان واقعیت ندارد.”

بانو وسمقی می‌گوید:

رابطه‌ی انسان و خدا هرگز از سوی خدا آغاز نشده و خدا کسانی از انسان‌ها را به‌عنوان فرستاده‌ خویش برنگزیده‌ و پیامبران حاملان وحی و پیام‌‌آورانی از آسمان به زمین نبوده‌اند…!!

وسمقی ضمن ذکر دلایلی اثبات کرده که این رابطه معکوس است و رابطه بین خدا و بشر اتفاقا از زمین به آسمان بوده، و این انسان است که در جستجوی خداست و برای رابطه با او تلاش می‌کند.

به تعبیر وسمقی انسان مبتکر رابطه با خداست، و این انسان است که با خدا رابطه برقرار می‌کند نه خدا با انسان…!!

از این‌رو پیامبر همان شخص “مبتکر و خلّاقی” است که خدا را برمی‌گزیند و با او رابطه برقرار می‌کند و درک خود از خالق هستی و رمز آفرینش و حاصل این رابطه را به‌عنوان پیام خود به میان مردم می‌برد.

وحی نیز انکشاف فهم انسان از خدا و هستی‌ست، نه کلام خدایی که فرشتگانی بالدار از آسمان و از سوی خودش و با صدای عجیب بر رسول نازل کرده است!!

نویسنده‌ی کتاب “مسیر پیامبری” معتقدست؛ هیچ دلیلی برای این باور جز ادعای خود پیامبر برای برگزیده شدن از سوی خدا وجود ندارد.

کسی از لبان خدا چنین چیزی را نشنیده و تنها کسی‌که مدعی‌ست از لبان فرشتگان و از سوی خدا بعثت بر او موکد و موظف شده، خود رسولان بودند…!!

وسمقی دست کم چهار دلیل برای ادعای خود مطرح کرده که با طرح نفی ارسال رسل از سوی خداوند، به حل معضلات فکری و عملی دینداران می‌پردازد و آنها را به چالش می‌کشد…!!

مهم‌ترین دلایل وسمقی برای آنکه نشان دهد پیامبران، فرستاده‌های خداوند نیستند، این‌ست:

1⃣ چرا برای همه‌ زمان‌ها و همه‌ اقوام، پیامبری از سوی خدا فرستاده نشده‌ است؟! این ناقض لطف خدا برای هدایت ابناء بشر در طول تاریخ است.

2⃣ چرا پیام الهی به‌طور اطمینان‌‌بخش به آیندگان نرسیده‌ و راه تفسیرهای متعدد و گاه متضاد باز است، و از این‌رو اصحاب هر دینی دچار انواع اختلافات نظری و عملی گردیده‌اند و این اندازه جامعه را به تعب و رنجِ تشخیص درست از نادرست دچار کرده اند.

این نیز ناقض روشنایی پیام و استحکام سخن خداوند است.

3⃣ چرا برخی گزاره‌های کتاب مقدس با علم در تضادند؟! چرا این نکته در تناقض با خرد و واقعیت‌هائی‌ست که مورد سنجش قرار می‌گیرند؟!

4⃣ چرا همه‌ پیامبران، مرد بودند؟! و خداوند نسبت به زنان از این جهت تبعیض قائل شده‌ است؟!

آیا این نکته عدالت خدا را نقض نمی‌کند؟!

وسمقی موارد یاد شده را دلایلی می‌یابد که اگر قبول کنیم کتاب مقدس را نتیجه‌ سخن گفتن خدا با انسان بدانیم، پس باید بپذیریم که همه‌ ابناء بشر در طول تاریخ مورد لطف خدا نبوده‌ و از میان همه‌ اقوام و از بین زنان پیامبری انتخاب نکرده‌ است.

همین اشکالات است که وسمقی را بر آن می‌دارد تا نشان‌ دهد افرادی هم که خود را پیامبر معرفی کرده‌اند از سوی خداوند برگزیده نشده‌اند و کتب مقدس پیام خدا نیستند.

علاوه بر این؛ وسمقی بر دو عامل مهم تاکید داشت:

اولا؛ تعدد تفاسیر و تکثر فرقه‌ها و خوانش‌های آیات و اختلافات عمیق میان برداشت‌ها از آنچه کلام خدا نامیده می‌شود…

ثانیا؛ رویکرد‌های خشونت‌ بار به اسلام مانند داعش، طالبان و حکومت ایران و…. نشان می‌دهد که آیات از استحکام معنایی، شفافیت و صراحت برخوردار نیستند، و تن به هر خوانشی حتی خوانش داعشی هم می‌دهند.

همین نزاع‌ها دلیلی است بر اینکه قرآن پیام خدای عالم و لطیف نیست…