خانه / اخبار مهم روز / خودکشی پزشکان در ایران به مرز هشدار رسیده است

خودکشی پزشکان در ایران به مرز هشدار رسیده است

در حالیکه خبر خودکشی چند پزشک جوان در ایران در روزهای اخیر بازتاب گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی داشته است، یک مقام سازمان نظام پزشکی روز یکشنبه ۹ اردیبهشت، اعلام کرد که آمار خودکشی پزشکان در ایران به مرز هشدار رسیده است.

تنها یک ماه پس از انتشار خبر خودکشی پرستو بخشی پزشک متخصص قلب و عروق در لرستان، خبر خودکشی سمیرا آل‌سعیدی فوق تخصص روماتولوژی که در بیمارستان شریعتی تهران مشغول به کار بود و معاون بین‌المللی بیمارستان امیراعلم نیز بود، در روزهای اخیر در صدر اخبار قرار گرفت و بار دیگر زنگ خطر عدم امنیت روانی در میان کادر درمان را به صدا درآورد.

در این راستا روزنامۀ دنیای اقتصاد با انتشار گزارشی در روز یکشنبه ۹ اردیبهشت، نوشته است که آمار خودکشی در میان پزشکان مرد ۴۰ درصد و در بین پزشکان زن ۱۳۰ درصد افزایش داشته است.

این گزارش، آمار خودکشی پزشکان در ایران نسبت به جمعیت عمومی را «نگران‌کننده‌» توصیف کرده و نوشته است که خودکشی پزشکان در چند سال اخیر ۵ برابر شده است.

محمد میرخانی مشاور اجتماعی سازمان نظام پزشکی، در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد تصریح کرده است که «سرعت خودکشی‌ در میان پزشکان و رزیدنت‌ها صعودی شده و احتمال دارد که به‌زودی نرخ خودکشی پزشکان در ایران از سایر کشورها پیشی بگیرد.»

این مقام سازمان نظام پزشکی در ادامه تأکید کرد: «در حال حاضر در ابتدای موج گذار از مهاجرت‌ها و خودکشی‌های جامعه پزشکی هستیم و افزایش خودکشی در میان پزشکان، ماحصل سال‌ها مدیریت غلط درمانی است»

وی عواملی همچون کاهش سطح رفاه پزشکان در ایران، کاهش درآمد، نداشتن امنیت شغلی، نداشتن امنیت جانی و مورد حمله قرار گرفتن از سوی خانواده بیماران، سختی‌های دوران تحصیل و سال‌های اول طبابت و از بین رفتن جایگاه اجتماعی پزشکان را در افزایش میزان نارضایتی و در ادامه اقدام به خودکشی پزشکان، تعیین‌کننده دانسته است.

محمد میرخانی مشاور اجتماعی سازمان نظام پزشکی، یکی دیگر از عوامل موثر بر افزایش آمار خودکشی پزشکان را «محیط پادگانی بیمارستان‌ها» عنوان کرده و می‌گوید: «این موضوع به خصوص در مورد رزیدنت‌ها صدق می‌کند. آنها گاهی ۷۲ ساعت نمی‌توانند بخوابند که این شرایط به‌شدت خطرناک است زیرا معمولاً آنها را دچار افسردگی می‌‌کند و نیاز به درمان دارند، اما گاهی وقت‌ها این درمان به موقع انجام نمی‌شود».

بر اساس این گزارش، روند صعودی آمار خودکشی پزشکان در ایران به‌گونه‌ای نگران‌کننده شده است که بسیاری از کارشناسان هشدار می‌دهند که باید تصمیمات جدی‌تری از سوی مسئولان وزارت بهداشت گرفته شود.افزایش نگران کننده آمار خودکشی در میان کادر درمان ایران اخیراً در مجله معتبر پزشکی لنست نیز بازتاب یافته بود.

پیش از این، علی سلحشور سرپرست اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان نظام پزشکی ایران هشدار داده بود: «این حجم از افسردگی میان ‌پزشکان جوان بی‌سابقه است».

بر اساس یک مطالعه‌ در سال ۱۴۰۰ درباره وضعیت سلامتی رزیدنت‌های در حال تحصیل در دانشگاه‌های علوم‌پزشکی ایران، «۲۳ درصد از دستیاران پزشکی دارای افسردگی بسیار شدید بوده‌اند. حدود ۲۵ درصد از افراد اضطراب شدید تا بسیار شدید و نزدیک به ۳۴ درصد از آنها استرس شدید داشته‌اند.»

در تاریخ ۱۹ دی سال گذشته، انجمن علمی روانپزشکان ایران در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی، درباره خودکشی گروهی از پزشکان جوان و دستیاران پزشکی هشدار داد و خواستار تشکیل کمیته‌ای از متخصصان برای جلوگیری از تبدیل آن به یک بحران فراگیرتر شده بود.

روزنامه اعتماد نیز در گزارشی در ۲۷ دی ماه سال گذشته، به نقل از بابک شکارچی معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی نوشته بود که طی ۱۰ ماه، ۱۶ دستیار پزشک خودکشی کردند.