۱۲۲کشور عضو سازمان ملل متحد اسناد تعهدنامه اتمی را امضا کردند. این کشورها متعهد شدند که هرگز سلاح اتمی نداشته باشند و از آن استفاده نکنند. اما قدرتهای اتمی با تصویب این تعهدنامه مخالفت کردند.
۱۲۲ کشور جهان قصد ندارند صاحب سلاح هستهای شوند. این کشورها در مقر سازمان ملل متحد پیمانی را تصویب کردند که ساخت، استفاده، تملک و انباشت سلاح اتمی رامنع میکند. اما این تعهدنامهی هستهای بدون امضای ۹ کشور اتمی از جمله آمریکا، روسیه، بریتانیا، فرانسه، چین، اسرائیل و پاکستان امضا شد.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
هلند و آلمان با این توافقنامه هستهای مخالفت کردند. سنگاپور با آن موافق بود. کشورهای امضا کننده متهعد شدند که هرگز و تحت هیچ شرایطی سلاح هستهای تولید و انباشت نکنند. کشورهای امضاکننده این معاهده با این اقدام قصد دارند در خلع سلاح هستهای فشار را بر قدرتهای اتمی افزایش دهند.
نهادهای بینالمللی طرفدار صلح از تصویب این تعهدنامه اتمی استقبال کردند و آن را یک “تعهدنامه تاریخی” توصیف کردند.
تاثیر اسناد تصویب شده اما ناروشن و سئوال برانگیز است زیرا قدرتهای اتمی از جمله کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد صاحب وتو در نشست اتمی ۱۲۲ کشور در نیویورک شرکت نکردهاند.
مخالفت آمریکا، بریتانیا و فرانسه
سه کشور بریتانیا، آمریکا و فرانسه به عنوان صاحبان تسلیحات اتمی با انتشار بیانیهای مشترک در سازمان ملل مخالفت خود را با تعهدنامه ۱۲۲ کشور اعلام کردند. این کشورها همچنین ابراز داشتند که قصد ندارند این معاهده را تصویب و یا عضویت در این معاهده را بپذیرند. دربیانیه این ۳ کشور همچنین آمده است که این پیمان اتمی واقعیتهای فضای امنیت بینالملل را در نظر نگرفته است.
نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد ضمن غیرواقعی بودن این تعهدنامه روی سیاست بازدارندگی سلاح هستهای تاکید کرد. نماینده آمریکا در سازمان ملل در آغاز مذاکرات بر سر تعهدنامه اتمی در ماه مارس ۲۰۱۷ با توجه به برنامه سلاح هستهای کره شمالی گفت: «من چیزی جز جهانی عاری از سلاح اتمی نمیتوانم برای خانوادهام آرزو بکنم. ولی ما باید واقع بین باشیم.»
آلمان با توافقنامه اتمی ۱۲۲ کشور مخالفت کرد
تسلیحات اتمی پیشرفتهتر میشوند
سازمان “کارزار بینالمللی منع سلاح هستهای” (Ican) ضمن حمایت از تعهدنامه اتمی آن را “به لحاظ حقوق بینالملل الزام آور” دانست. این نهاد بر این باور است که دولت آلمان با نگاهداری سلاح هستهای آمریکا در خاک خود برخلاف حقوق بینالملل عمل میکند.
گفتنی است آلمان و دیگر اعضای ناتو هم با تعهدنامه اتمی ۱۲۲ کشور مخالفت کردند، چونکه در پیمان ناتو سیاست بازدارندگی هستهای یکی از استراتژیهای مهم این پیمان شمرده میشود.
زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه آلمان در همان روزهای نخست نشست هستهای ۱۲۲ کشور اعلام کرد که راه آنها برای خلع سلاح اشتباه است.
سازمان “کارزار بینالمللی منع سلاح هستهای” (Ican) و حزب سبزها ولی گفتند که دولت آلمان به دلیل فشار آمریکا از نشست هستهای سازمان ملل دوری جسته است.
حمایت ایران از پیمان منع کامل سلاح هستهای
مقامات جمهوری اسلامی ایران هم اعلام کردند که از پیمان منع کامل سلاح هستهای حمایت میکنند. خبرگزاری ایرنا در همین راستا گزارش داده است: «هیات ایرانی به سرپرستی رضا نجفی نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی هستهای در پایان این نشست، حمایت ایران را از تلاشهای بینالمللی برای امحای کامل سلاح هستهای اعلام داشت.»
نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی هستهای با طرح “خطرات سلاح هستهای” اسرائیل در منطقه گفت: «پیشنهاد ایران در ایجاد منطقه عاری از سلاح هستهای در خاورمیانه یکی از نمونه های تلاش کشورمان برای رفع خطر این سلاح از منطقه است.»
از طرف دیگر در منطقه خاورمیانه اسرائیل و بسیاری از کشورهای عربی منطقه از جمله عربستان سعودی از فعالیتها هستهای ایران ابراز نگرانی میکنند.