خانه / اخبار مهم روز / سی‌ان‌ان: حوثی‌ها در حال مذاکره برای فروش سلاح به گروه الشباب در سومالی هستند

سی‌ان‌ان: حوثی‌ها در حال مذاکره برای فروش سلاح به گروه الشباب در سومالی هستند

شبکه سی‌ان‌ان، به نقل از سه مقام آمریکایی گزارش داد که منابع اطلاعاتی ایالات متحده از گفتگوهایی بین حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی در یمن برای ارسال سلاح به گروه سومالیایی الشباب مطلع شده‌اند و این تحول را نگران‌کننده و مایه افزایش تنش و خشونت در منطقه دانسته‌اند.

به گفته سی‌ان‌ان، دولت آمریکا در حال حاضر به دنبال شواهدی است که نشان دهد سلاح حوثی‌ها به گروه الشباب در سومالی تحویل داده شده است. آنها همچنین در تلاش هستند تا دریابند جمهوری اسلامی که اصلی‌ترین حامی نظامی و مالی حوثی‌ها است در ارسال سلاح از سوی حوثی‌ها به سومالی دخالت دارد یا خیر.

پیش از این نیز گزارش‌هایی درباره تلاش جمهوری اسلامی برای یافتن پایگاهی در ساحل آن سوی دریای سرخ و خلیج عدن و افزایش کنترل بر این گذرگاه‌های آبی مهم منتشر شده بود.

سی‌ان‌ان به نقل از یک مقام ارشد دولت ایالات متحده، گفت که این کشور در هفته‌های اخیر به کشورهای منطقه در مورد این همکاری احتمالی هشدار داده است و کشورهای آفریقایی نیز به‌طور فعال با طرح نگرانی‌های خود خواستار کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه شده‌اند.

این مقام ارشد که نامش فاش نشد، گفت: «ما با کشورهای دو سوی دریای سرخ گفتگویی فعال داریم و با جدیت فراوان این موضوع را دنبال می‌کنیم.»

حملات حوثی‌ها به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن تاثیری جدی بر فرآیند حمل ونقل جهانی گذاشته و از جمله آمریکا و بریتانیا و ائتلافی از چند کشور دیگر را در نبرد با این گروه شیعی زیدی قرار داده است.

مسلح شدن گروه الشباب به تسلیحات پیشرفته‌تر، این گروه را نیز قادر خواهد ساخت که به اهداف آمریکا در منطقه حمله کند و شرایط امنیتی در دریای سرخ و خلیج عدن را بدتر سازد.

همکاری یک گروه شیعی زیدی با گروهی که به‌طور سنتی عمیقا با تشیع مخالف است، رویدادی طبیعی محسوب نمی‌شود، هرچند هر دو گروه در مخالفت با آمریکا اشتراک نظر دارند.

مقام‌های آمریکایی گفتند که فروش سلاح به گروه الشباب، کمک قابل توجهی به حوثی‌ها خواهد بود تا بتوانند بخشی از منابع مالی مورد نیاز خود را تامین کنند.

آنها در عین حال گفته‌اند که این گروه به‌دلیل درگیری با داعش برای تصرف قلمروهای بیشتر در سومالی، قدرت مانور چندانی برای حملات مستمر به اهداف آمریکایی ندارند.

الشباب در عین حال دولت قانونی سودان را که از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته شده، دست‌نشانده آمریکا می‌داند.

به گفته یک مقام آمریکایی، ایالات متحده حدود ۴۸۰ سرباز آمریکایی در سومالی دارد. ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری جو بایدن نیز به حملات ضد تروریستی علیه اهداف الشباب و داعش در سومالی ادامه داده است.

مقام‌های آمریکایی همچنین به سی‌ان‌ان گفته‌اند در این مرحله، مطمئن نیستند که حوثی‌ها چه نوع سلاح‌هایی را در اختیار الشباب قرار می‌دهند. در حال حاضر، این گروه سومالیایی عموماً فقط به راکت‌ها، خمپاره‌ها و بمب‌های دست‌ساز دسترسی دارد که در مبارزه با دولت سومالی از آنها استفاده کرده است.

در مقام مقایسه، حوثی‌ها به پهپاد و شهپاد (شناورهای هدایت‌پذیر از راه دور) که بدون سرنشین هستند و نیز موشک‌های کروز و بالستیک کوتاه‌بردی مسلح هستند که غرب می‌گوید از سوی جمهوری اسلامی در اختیار این گروه قرار داده شده است.

به گزارش سی‌ان‌ان، یک سوال مهم برای مقام‌های اطلاعاتی ایالات متحده میزان دخالت جمهوری اسلامی در توافق بین حوثی‌ها و گروه الشباب است.

به گفته مقام‌هایی که با سی‌ان‌ان گفتگو کرده‌اند، هنوز هیچ مدرک مستقیمی وجود ندارد که نشان دهد جمهوری اسلامی در فروش سلاح از سوی حوثی‌ها به گروه الشباب دخالت دارد، اما چنین اقدامی با الگوی تلاش‌های گسترده‌تر حکومت ایران برای گسترش جبهه علیه ایالات متحده و غرب با ارائه مستقیم یا غیرمستقیم تسلیحات به گروه‌های نیابتی همخوانی دارد.