جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا و ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین یک توافقنامه امنیتی دوجانبه ده ساله امضا کردند، که هدفش تقویت دفاع اوکراین در برابر روسیه و کمک به این کشور برای عضویت در ناتو است.
این توافق که در حاشیه نشست سران گروه هفت در ایتالیا امضا شد، دولت ایالات متحده را به حمایت از اوکراین متعهد میکند، حتی اگر دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر آینده پیروز شود.
دونالد ترامپ از اروپا خواسته است بار بیشتر حمایت از کییف را برعهده بگیرد.
بایدن در یک کنفرانس خبری مشترک با زلنسکی پس از امضای توافق در حاشیه نشست سران گروه هفت گفت: «پیام کشورهای گروه هفت به ولادیمیر پوتین این است که نمیتوانی ما را منتظر نگه داری و یا جدایمان کنی.»رئیس جمهور آمریکا درباره مفاد این توافقنامه تاکید کرد که هدف آن «تقویت قابلیتهای دفاعی معتبر اوکراین در بلندمدت است».
جو بایدن بار دیگر با تاکید بر موضع سابق خود مبنی بر اینکه نیروهای آمریکایی در اوکراین نبرد نمیکنند، گفت :« ایالات متحده به آنها تسلیحات میدهد.»
این توافق همچنین به وزارت دفاع آمریکا این اجازه را میدهد که برای نوسازی و مدرنسازی ارتش اوکراین، به نیروهای این کشور آموزش دهد و با برگزاری برنامههای مشترک نظامی و امنیت سایبری نظامی ، به اوکراین کمک کند.این در حالی است که تنها ساعتی پس از امضای این توافقنامه، سران هفت کشور صنعتی جهان، بسته کمک ۵۰ میلیاردی به اوکراین را امضا کردند.
در روز اول نشست رهبران هفت اقتصاد بزرگ جهان٬ آنها موافقت کرده بودند که ۵۰ میلیارد دلار به اوکراین وام اعطا کنند.
هزینه این وام از سود به دست آمده از داراییهای مسدودشده روسیه تأمین خواهد شد و برای کمک به تلاشهای جنگی اوکراین در نظر گرفته شده است.
این گروه متشکل از هفت اقتصاد ثروتمند جهان همچنین موافقت کردند که با استفاده از سود به دست آمده از داراییهای مسدود شده بانک مرکزی روسیه در خارج از آن کشور، وام ۵۰ میلیارد دلاری به اوکراین را پرداخت کنند.
توافق امنیتی ایالات متحده و اوکراین همچنین چارچوبی را برای کمک درازمدت به توسعه نیروهای مسلح قدیمی اوکراین و برداشتن گامی جهت عضویت این کشور در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، ارائه میدهد.
ولودیمیر زلنسکی این توافق را «تاریخی» خواند و آن را پلی به سوی عضویت کشورش در ناتو توصیف کرد. پیمان ناتو هرگونه حمله علیه یکی از ۳۲ عضو خود را حمله به همه تلقی میکند.
طبق توافقنامه امنیتی آمریکا و اوکراین، در صورت حمله مسلحانه یا تهدیدی از این دست علیه اوکراین، مقامات دو کشور ظرف ۲۴ ساعت برای تصمیمگیری در مورد پاسخ مناسب و این که اوکراین به چه نیازهای دفاعی نیاز دارد، ملاقات خواهند کرد.
در بحبوحه پیشروی روسیه در جبهه شرقی اوکراین، این توافق امنیتی بار دیگر بر حمایت ایالات متحده از حمایت از اوکراین در دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی خود تأکید میکند.
توافق همچنین برنامههایی را برای توسعه صنایع دفاعی اوکراین و گسترش ارتش این کشور مشخص کرده است.