در پی اعلام نام مسعود پزشکیان به عنوان رئیس جدید جمهوری اسلامی، یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده تاکید کرد انتخابات در جمهوری اسلامی آزاد و عادلانه نیست و نتیجه آن بر رویکرد واشنگتن تاثیر ندارد.
این سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده در پاسخ به درخواست بخش فارسی صدای آمریکا برای اظهارنظر درباره اعلام پیروزی پزشکیان در انتخابات حکومتی تعیین جانشینی ابراهیم رئیسی این مطلب را بیان کرد.
او در پاسخ کتبی خود به صدای آمریکا، با اشاره به این که «انتخابات در ایران نه آزاد و نه عادلانه است،» تاکید کرد که «در نتیجه، شمار قابلتوجهی از ایرانیها تصمیم گرفتند به هیچ عنوان در آن شرکت نکنند.»
این سخنگو با بیان این که «ما انتظار نداریم این انتخابات به تغییرات اساسی در مسیر ایران، یا به احترام بیشتر حقوق بشر شهروانش منتهی شود،» تاکید کرد همانطور که خود کاندیداها گفتهاند، سیاست جمهوری اسلامی از سوی رهبر آن تعیین میشود.پیش از برگزاری مرحله دوم انتخابات، ایالات متحده تأکید کرده که فارغ از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایران و این که چه کسی برنده بشود، انتظار «تغییراتی اساسی» در ایران ندارد.سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده تصریح کرد که انتخابات اخیر تاثیر قابلتوجهی بر رویکرد واشنگتن در برابر تهران نخواهد گذاشت و نگرانیهای آمریکا در مورد رفتار حکومت ایران بدون تغییر باقی خواهد ماند.
وزارت خارجه آمریکا با این حال تاکید کرد: «زمانی که دیپلماسی منافع آمریکا را پیش میبرد، ما به دیپلماسی متعهد میمانیم.»
پیشتر رهبران کشورهای همسایه ایران و منطقه، از روسیه و جمهوری آذربایجان تا سوریه و عربستان و پاکستان انتخاب پزشکیان به عنوان رئیس جمهور ایران را تبریک گفتهاند.
اما در غرب، انتخابات ایران با احتیاط دنبال شده است..»
وزارت کشور جمهوری اسلامی بامداد شنبه ۱۶ تیر و ساعاتی پس از پایان رایگیری حکومتی برای تعیین جانشین ابراهیم رئیسی، نام مسعود پزشکیان را به عنوان پیروز رقابت و نهمین «رئیس جمهوری اسلامی» اعلام کرد.
ادعای مشارکت نزدیک به ۵۰ درصدی در حالی اعلام شده است که مشاهدات پرشمار شهروند-خبرنگاران از ایران و سایر نقاط جهان از مشارکت پایین و خالی بودن حوزههای اخذ رأی و تحریم گسترده رایگیری حکایت دارد.
آمار اعلام شده توسط نهادهای حکومتی جمهوری اسلامی همواره از سوی صاحبنظران با شک و تردید همراه بوده و شواهد مردمی و ویدیوهای منتشر شده نیز نشاندهنده مشارکت بسیار پایین مردم در رأیگیری است.روز جمعه و همزمان با برگزاری دور دوم انتخابات ریاستجمهوری ایران رسانههای فرانسه روزنامه «لوموند»، مهمترین روزنامه چاپ پاریس، در گزارش خود درباره انتخابات ایران تاکید کرد که نتیجه این انتخابات هر چه باشد، مقام ریاستجمهوری در ایران دارای اختیارات محدود است.
کمال خرازی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی درباره تأثیر انتخابات کنونی تأیید کرده که بسته به پیروزی هر یک از نامزدها «تفاوتهایی» در رویکرد دولت ایران وجود خواهد داشت، اما «استراتژی کلی سیاست خارجی ایران» توسط رهبر تعیین میشود.