وزیر امور خارجه اردن، ایمن صفدی، روز یکشنبه ۱۴ مرداد در سفری کمسابقه به ایران، خواستار پایان یافتن روند تشدید خشونتها در خاورمیانه شد و گفت این منطقه باید بتواند در «صلح، امنیت و ثبات» زندگی کند.
سفر صفدی به دنبال ادامه تماسهای دیپلماتیک آمریکا و شرکای آن، از جمله فرانسه، بریتانیا، ایتالیا و مصر، برای جلوگیری از تشدید تنشهای منطقهای پس از کشته شدن اسماعیل هنیه رهبر سیسی حماس در تهران صورت میگیرد.وزیر امور خارجه اردن بعدازظهر یکشنبه ۱۴ مرداد وارد تهران شد. به گزارش رسانههای ایران، ایمن صفدی با علی باقری، سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی دیدار و در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی گفتگو کرده است.
درحالی که نگرانیها از تشدید تنشهای نظامی بین ایران و اسرائیل پس از ترور رهبر سیاسی حماس و کشته شدن یک فرمانده ارشد نظامی حزبالله بالا گرفته است، ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن در سفری کمسابقه به تهران سفر کرده است.
دستگاه دیپلماسی اردن پیش از این سفر در بیانیهای اعلام کرد که آقای صفدی «پیامی از سوی ملک عبدالله دوم به رئیس جمهوری ایران» در مورد «وضعیت منطقه و روابط دوجانبه» ارائه خواهد کرد. این بیانیه افزود که وزیر امور خارجه اردن با همتای ایرانی خود «گفتگوهای عمیق» خواهد داشت.
وزیر امور خارجه اردن پس از رسیدن به تهران با علی باقری، سرپرست وزارت خارجه دیدار کرد. سفر او به ایران در حالی صورت میگیرد که صفدی و باقری طی ۴۸ ساعت گذشته دو بار با هم به صورت تلفنی درباره تحولات منطقه گفتگو کرده بودند.
رسانههای ایران به نقل از یک مقام ایرانی که با الجزیره گفتگو کرده، نوشتند که تهران در سفر امروز ایمن صفدی دو پیام به او انتقال میدهد؛ یکی برای ملک عبدالله دوم، پادشاه این کشور و دیگری به ایالات متحده و اسرائیل. این مقام ایرانی همچنین گفته است که تهران عدم واکنش یا واکنش نمادین به اسرائیل را نمیپذیرد. او گفت: «اسرائیل هم اکنون تلاش می کند که تهران را به سمت عدم واکنش سوق دهد و هدفش این است که ما را به شکل یک کشور ضعیف و بدون بازدارندگی نشان دهد». این منبع تاکید کرد که اسرائیل «همه تابوها را زیر پا گذاشته» و «باید بهای آن را بپردازد».
اوایل امروز یکشنبه، علی باقری در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که در دو روز گذشته دو بار با همتایان مصری و اردنی خود صحبت کرده است. باقری با «حساس» خواندن وضعیت خاورمیانه، افزود که «عزم ایران برای پاسخگو کردن» اسرائیل، «جدی» است.به گزارش خبرگزاری رویترز، تلویزیون حکومتی ایران گزارش داد مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی در دیدار با صفدی، کشتن هنیه را «اشتباه بزرگ» اسرائیل دانست که به گفته او «بی پاسخ نخواهد ماند.»
پزشکیان پیش از روی کار آمدن وعدههای بهبود روابط با کشورها و آینده بهتر اقتصادی برای ایران را میداد.
جمهوری اسلامی با حمایت از گروههایی نظیر حماس که در فهرست تروریستی کشورهای مختلف قرار دارند، عنوان «بزرگترین حامی دولتی تروریسم» در جهان را از سوی آمریکا گرفته است.
سفر نادر وزیر امور خارجه اردن به ایران در حالی است که اردن با رهگیری پرتابههای شلیک شده از ایران، در ناکام ماندن جمهوری اسلامی در حمله موشکی گسترده ماه آوریل خود به اسرائیل نقش مهمی ایفا کرد.
جمهوری اسلامی در آن حمله به تلافی کشته شدن چند فرمانده سپاه در دمشق حدود ۳۰۰ موشک و پهپاد به اسرائیل شلیک کرد که تنها تعداد انگشت شماری از آنها به خاک این کشور اصابت کرد و خسارت خاصی بر جای نگذاشت.
امان همچنین شبهنظامیان طرفدار جمهوری اسلامی در سوریه را به قاچاق مواد مخدر به اردن متهم میکند.
به گزارش رویترز وزیر امورخارجه اردن در تهران کشتن اسماعیل هنیه در چهارشنبه گذشته را محکوم کرد و گفت اردن همواره در دفاع از آرمان فلسطینیها و حقوق مردم فلسطینی فعال بوده و «اشغال سرزمینهای فلسطینی توسط اسرائیل را محکوم کرده و تمامی اقدامات تشدید کننده [تنش] اسرائیل را که مانع دستیابی به امنیت، ثبات و صلح عادلانه میشود، رد کرده است.»
حماس و جمهوری اسلامی ایران هر دو اسرائیل را به کشتن هنیه متهم کردهاند و متعهد شدهاند آن را که تلافی کنند. اسرائیل مسئولیت این قتل را بر عهده نگرفته و در عین حال دست داشتن در آن را نیز رد نکرده است.
اسرائیل قبلا اسماعیل هنیه را از عوامل حمله «۷ اکتبر» حماس به جنوب اسرائیل که منجر به کشته شدن حدود ۱۲۰۰ نفر شد خوانده بود و وعده داده بود او را بکشد. اسماعیل هینه در قطر ساکن شده بود. او برای مراسم تحلیف ریاست جمهوری پزشکیان به تهران آمده بود و ساعتی قبل از مرگش با او و علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی دیدار و گفتوگو کرده بود.
جمهوری اسلامی متهم است میلیونها دلار به حماس کمک مالی و تسلیحاتی کرده است.
سپاه پاسداران میگوید هنیه با یک پرتابه کوتاهبرد که یک سر جنگی ۷ کیلوگرمی داشت کشته شد. او در یک ساختمان چند طبقه سپاه در شمال تهران بود و همراه او یک محافظش نیز کشته شد. گزارشی از کشته شدن شخص دیگری در آن حمله منتشر نشده است.
در سال های اخیر افراد و چهرههای مهمی از جمله محسن فخریزاده، از مسئولان برنامه اتمی، یا شماری از دستاندرکاران سپاه و برنامه اتمی جمهوری اسلامی به روشهای مختلف کشته شدهاند که مقامات حکومتی، اسرائیل را مسئول دانستهاند.
جمهوری اسلامی بارها مدعی متلاش کردن «باند جاسوسی اسرائیل» در داخل ایران شده است. مخالفان میگویند مقامات جمهوری اسلامی افراد بیگناه را دستگیر میکند و از آنها اعتراف اجباری میگیرد.
اردن، کشور همسایه اسرائیل است که از سال ۱۹۹۴ با امضای یک معاهده صلح با تلآویو به یکی از شرکای منطقهای واشنگتن در منطقه تبدیل شده است.
در شرایطی که احتمال میرود که ایران به ترور اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس و حزبالله به کشته شدن فرمانده ارشد خود در بیروت که به اسرائیل نسبت داده شدهاند، واکنش نشان دهد، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل تاکید کرده که کشورش در «سطح بسیار بالایی» از آمادگی برای هر سناریویی، «چه دفاعی و چه تهاجمی» قرار دارد.
ایالات متحده، به عنوان متحد اصلی اسرائیل نیز از تقویت حضور نظامی خود در خاورمیانه به ویژه برای «تقویت حمایت از دفاع اسرائیل» خبر داده است.