مذاکرات برای آتشبس در غزه بدون نتیجه پایان یافت؛ با اینحال بایدن میگوید پیشنهاد سازندهای ارائه داده و اکنون به توافق نزدیک شدهاند. گفته میشود در روزهای آینده بلینکن به منظور دیدار با نتانیاهو به اسرائیل سفر کند.
دومین روز گفتوگوهای دوحه درباره آتشبس در غزه پایان یافت؛ گزارشها از این نشست از عدم پیشرفت آنچنانی حکایت دارد و ظاهرا مذاکرات آتشبس قرار است هفته آینده در قاهره، پایتخت مصر از سر گرفته شود.
روز جمعه ۱۶ اوت (۲۶ مرداد) سه کشور آمریکا، مصر و قطر بیانیه مشترکی درباره مذاکرات آتشبس در نوار غزه و آزادی گروگانها صادر کردند.
در بیانیه مشترک مصر، قطر و آمریکا اشاره شده است که ظاهرا واشنگتن پیشنهادی ارائه کرده که منجر به کاهش شکاف در مذاکرات بین اسرائیل و حماس خواهد شد.در این بیانیه مشترک، سه طرف اعلام کردند که طی ۴۸ ساعت گذشته در دوحه، مقامات ارشد دولتهای میانجی با هدف آتشبس گفتگوهای فشردهای را انجام دادهاند.
بر اساس بیانیه مشترک، این گفتگوها “جدی و سازنده” بوده و در “فضای مثبت” برگزار شده است.
در این بیانیه آمده است: «اوایل امروز در دوحه، با حمایت مصر و قطر، ایالات متحده یک پیشنهاد میانی را به دو طرف ارائه کرد که با اصول مطرح شده توسط جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در ۳۱ مه ۲۰۲۴ و قطعنامه ۲۷۳۵ شورای امنیت سازگار باشد.»
این پیشنهاد مبتنی بر نکات توافقی است که در هفته گذشته به دست آمده و شکافهای باقی مانده را به گونهای پر میکند که امکان اجرای سریع توافق را فراهم کند.بر اساس این بیانیه، در روزهای آتی، تیمهای کاری به کار فنی خود در خصوص جزئیات اجرای توافق از جمله ترتیبات اجرای مفاد کمکهای بشردوستانه جامع توافقنامه و همچنین جزئیات مربوط به گروگانها و بازداشت شدگان ادامه خواهند داد.
مقامات ارشد کشورهای میانجی نیز تا پایان هفته آینده بار دیگر در قاهره با هدف نهایی کردن توافق در چارچوب شرایط تعیین شده امروز دیدار خواهند کرد.
حماس در مذاکرات دوحه حضور نداشت
حماس مستقیماً در مذاکراتی که امروز به پایان رسید شرکت نکرد، اما یک مقام ارشد سازمان به نقل از خبرگزاری رویترز گفت که اطلاعاتی که به این گروه در مورد نتایج مذاکرات آتشبس در دوحه داده شده، شامل آنچه در دوم ژوئیه توافق شده بود، نیست.
اصرار اسرائیل مبنی بر اینکه صلح تنها در صورتی امکانپذیر است که حماس نابود شود و بیانیه حماس مبنی بر پذیرش آتشبس دائمی و نه موقت، کانون مناقشه در مذاکرات آتشبس در غزه است.
از دیگر چالشها میتوان به ترتیب قرارداد، تعداد و هویت اسرای فلسطینی به همراه گروگانهای اسرائیلی، کنترل مرز بین غزه و مصر و حرکت آزادانه فلسطینیها در داخل غزه اشاره کرد.
دور جدید مذاکرات روز پنجشنبه در پایتخت قطر در تلاش برای دستیابی به یک آتش بس که امکان تبادل گروگانهای اسرائیل در نوار غزه و فلسطینیهای زندانی در اسرائیل را فراهم می کند، آغاز شد.
این مذاکرات بر اساس پیشنهادی که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در ۳۱ ماه مه اعلام کرد، انجام میشود که در آن سه مرحله شامل آتش بس، خروج نیروهای اسرائیلی از مناطق پرجمعیت غزه، ورود کمکها و آزادسازی گروگانهای اسرائیلی انجام می شود.
بایدن: توافق نزدیک است
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا روز جمعه ۱۶ اوت با ابراز خوشبینی به خبرنگاران در کاخ سفید گفت که طرفهای شرکتکننده در مذاکرات غزه به دستیابی به توافق آتشبس نزدیکتر شدهاند، اما هنوز به آن دست نیافتهاند.
او با بیان اینکه ما هنوز به توافق نرسیدهایم گفت که دستیابی به توافق اکنون “از وضعیت سه روز پیش” نزدیکتر است.
احتمال دیدار بلینکن و نتانیاهو
یک مقام اسرائیلی همچنین گفت که هیئت اعزامی اسرائیل به دوحه اواخر روز جمعه به کشور بازگشته و انتظار میرود بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل روز دوشنبه با آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا دیدار کند.
با اینحال در خصوص این دیدار هنوز هیچ بیانیه رسمی صادر نشده است. امروز سایت خبری اکسیوس به نقل از مقامات اسرائیلی نوشت بلینکن روز یکشنبه به اسرائیل میرود. بر اساس این خبر، وزیر خارجه آمریکا ممکن است به قاهره و دوحه نیز سفر کند.
جنگ غزه پس از حمله حماس در ۷ اکتبر به اسرائیل آغاز شد؛ در جریان این حمله، ۲۵۱ نفر ربوده و به گروگان گرفته شدند که ۱۱۱ نفر از آنها هنوز در غزه نگهداری میشوند.
بر اساس آخرین آمار وزارت بهداشت حماس، حملات، بمباران و عملیات زمینی اسرائیل در نوار غزه منجر به کشته شدن بیش از ۴۰ هزار نفر شده است. این آمار بطور مستقل قابل راستیآزمایی و تائید نیست.
سفر دیپلماتهای اروپایی به اسرائیل
همزمان با مذاکرات آتشبس در دوحه، دیوید لمی و استفان سژورنه وزرای خارجه بریتانیا و فرانسه عازم اسرائیل شدند و با یسرائیل کاتس، همتای اسرائیلی خود دیدار و گفتگو کردند.
دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا پیش از این سفر گفت: «این لحظه خطرناکی برای خاورمیانه است. خطر فزایندهای وجود دارد که اوضاع از کنترل خارج شود.»
استفان سژورنه، وزیر خارجه فرانسه نیز گفته است: «هرگونه خطای محاسباتی در وضعیت کنونی میتواند آتشی فراگیر برپا کند.»