اظهارات کمسابقه مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، در صحن علنی مجلس شورای اسلامی مبنی بر هماهنگی کابینهاش با رهبر جمهوری اسلامی، موجی از انتقادها را در فضای مجازی فارسیزبان برانگیخته است.
با آنکه پس از این سخنان، نمایندگان به همهٔ وزرای پیشنهادی آقای پزشکیان رأی دادند، اما شماری از کاربران فضای مجازی نوشتهاند در تاریخ جمهوری اسلامی هیچگاه جمهوریت تا به این اندازه «ضربه» نخورده بود و هیچ رئیسجمهوری تا این اندازه به صراحت نشان نداده بود که نقش «تدارکاتچی» رهبر جمهوری اسلامی را پذیرفته است.
پزشکیان البته پیش از این نیز آشکارا گفته بود که فهرست کابینهاش را با علی خامنهای هماهنگ خواهد کرد، اما روز چهارشنبه، اگرچه بارها از نمایندگان خواست کاری نکنند که او وارد ریز قضایا شود، اما جزئیاتی درباره چگونگی هماهنگی کابینهاش با رهبر جمهوری اسلامی مطرح کرد که تاکنون سابقه نداشت.او از جمله گفت که عباس صالحی، وزیر پیشنهادی ارشاد با تلفن خامنهای حاضر به قرارداده شدن نامش در فهرست کابینه شد، عباس عراقچی، وزیر پیشنهادی خارجه، اولین فرد پیشنهادی مورد تأیید او بود و خود خامنهای گفت که فرزانه صادق به عنوان وزیر راه در کابینه قرار بگیرد.
پزشکیان در مجلس، نه تنها از هماهنگی کابینه با رهبر جمهوری اسلامی سخن گفت، بلکه در مورد برخی وزرا نیز افزود: «خطیب، مومنی، کاظمی، سرتیپ نصیرزاده، سیمایی صراف بدون هماهنگی این کار را نکردهایم؛ چه با کمیتهها و چه با بالا و کسانی که باید هماهنگ میکردیم.»
در شبکههای اجتماعی این اظهارات به این صورت تعبیر شده که علاوه بر رهبر جمهوری اسلامی، موافقت سپاه پاسداران و دیگر نهادهای امنیتی و اطلاعاتی موازی با فهرست کابینه نیز کسب شده است.
شماری از چهرههای اصولگرای مخالف پزشکیان و برنامههای او چه در مجلس و چه در خارج از مجلس، از «هزینه کردن» رئیسجمهور از رهبر جمهوری اسلامی انتقاد کردهاند.
با این حال علی مطهری، نماینده پیشین مجلس، این انتقاد را رد کرده و گفته است: «این طور نیست که آقای پزشکیان از رهبری هزینه کرده باشد بلکه شفافسازی کرد و واقعیات را گفت.»
حسین شریعتمداری، نماینده علی خامنهای در مؤسسه کیهان که پیش از این از نمایندگان خواسته بود از دادن رأی اعتماد به برخی وزیران خودداری کنند، یک روز پس از تأیید کل فهرست پزشکیان، در یادداشتی از او «گلایهای برادرانه» کرده است.شریعتمداری اظهارات پزشکیان مبنی بر «هماهنگی» با علی خامنهای را «ادعا» نامیده و نوشته که «این ادعای ایشان بلافاصله به دستاویز و بهانهای برای دشمنان تابلودار نظام تبدیل شد که با استناد به اظهارات آقای پزشکیان، مردمسالاری و جایگاه مجلس و حتی اختیارات رئیسجمهور را در جمهوری اسلامی ایران به زیر بکشند.»
او از پزشکیان خواسته که «ادعای غیرواقعی دیروز» خود را «تصحیح» کرده و «راه را بر سوءاستفاده دشمنان سد کرده و آنان را مانند همیشه ناکام» بگذارد.این درخواست از آن رو مطرح شده که شماری از کاربران شبکههای اجتماعی بهدنبال سخنان پزشکیان، باردیگر موضوع «مرگ جمهوریت» در ایران را مطرح کردهاند و نوشتهاند دیروز بر پیکر «بیرمق دموکراسی و نظام پارلمانی در ایران» زخم دیگری وارد شد.
در حالی که شماری از چهرههای سیاسی، صادقانه یا برای تمجید از رهبر جمهوری اسلامی، از تأیید کل کابینه پزشکیان، با عنوان «آغاز فصل نوین در حیات سیاسی ایران» نام میبرند، اما برخی کاربران در شبکههای اجتماعی از دولت چهاردهم به عنوان «انتصابیترین» کابینه نام بردهاند.
حمید ابوطالبی، سفیر پیشین ایران در استرالیا و مشاور سیاسی پیشین حسن روحانی، خطاب به پزشکیان نوشته که او در نبرد با مجلس «برنده» شد، ولی جنگ یکصدساله برای مشروطیّت و جمهوریّت را «واگذار» کرد.
شمار دیگری، از جمله برخی روزنامهنگاران، نوشتهاند که پس از سخنان پزشکیان، حالا میتوان گفت که «شورای راهبری» که به ریاست محمدجواد ظریف برای تشکیل کابینه تشکیل شده بود، و مدتها دربارهٔ عملکرد آن تبلیغ میشد، اهمیتی نداشت و بازیگر اصلی، رهبر جمهوری اسلامی بود.
برخی از چهرههای هوادار رهبر جمهوری اسلامی نیز به تعریف و تمجید از «کیاست و سیاست» خامنهای پرداختهاند و استفادهٔ درست او از جریان اصلاحطلبی به عنوان یک نیروی داخل حکومت برای پیشبرد برنامهها و سیاستهای خود، به صورتی که طرف مقابل هم از رضایت نسبی برخوردار باشد، نوشتهاند.
محمد آقازاده، روزنامهنگار، هم با اشاره به این جمله پزشکیان خطاب به نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه «آقا قبول کردن، شما کی هستید؟ رأی بدید بریم پیکارمون… »، نوشته: «رأی یکپارچه مجلس به وزرای دولت پزشکیان نشان داد لولوها هیچ نبودند و ترس از آنها یک جنگ روانی گوبلزی بود، تازه برای اولین بار حاکمیت یکدست شد آن هم با مشارکت اصلاح طلبان.»
برخی کاربران نیز نوشتهاند حکومت در دوران ریاستجمهوری محمود احمدینژاد و ابراهیم رئیسی هم «یکدست» بود، اما «این اولین یکدستی با حضور نمادین یا حقیقی اصلاحطلبان است».
موضوع دیگری که پیرامون اظهارات پزشکیان در مجلس در شبکههای اجتماعی مطرح شده، عنوان «دهنلقی» رئیسجمهور را گرفته که برخی کاربران از جمله حسین دهباشی، مستندساز آن را برای حامیان و مذاکرهکنندگان با او خطرناک توصیف کرده، اما حسامالدین آشنا، از چهرههای امنیتی پیشین نوشته که «شاید دهنش لق نیست، اما چپش پُر است».