خبرگزاری رویترز در گزارشی انحصاری اعلام کرد همزمان با افزایش تهدیدهای ناشی از حمله احتمالی ایران به اسرائیل که میتواند تبعات ویران کنندهای برای منطقه داشته باشد، یک فرمانده بلند پایه ارتش آمریکا در سفری از پیش اعلام نشده عازم خاورمیانه شد.
بر اساس این گزارش، ژنرال ارشد ارتش آمریکا سفر دورهای خود را از روز شنبه با ورود به اردن آغاز کرد و در ادامه قرار است طی روزهای آینده برای ملاقات و گفتگو با مقامات مصری و اسرائیلی راهی این دو کشور شود.
هدف از این سفر آنگونه که در گزارش رویترز آمده تلاش برای جلوگیری از تشدید تنشهایی است که میتواند به یک درگیری گستردهتر در منطقه تبدیل شود.
بنا به این گزارش، سفر دورهای ژنرال سی.کی براون، رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده در حالی از روز شنبه آغاز شده که منطقه برای تهدیدهای ناشی از حمله ایران به اسرائیل آماده میشود.
ایالات متحده تلاش دارد تا هر چه زودتر مقدمات دستیابی به یک توافق دشوار آتشبس میان اسرائیل و حماس را که تضمین کننده آزادی گروگانهای اسرائیلی خواهد بود، فراهم کند.رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا معتقد است که حصول و اجرایی شدن چنین توافقی «میتواند به کاهش تنشها کمک کند.»به گزارش رویترز، ژنرال براون تاکید کرد که دستیابی به توافق به کاهش شعلههای تنش کمک خواهد کرد.
بنابر این گزارش، این مقام ارشد نظامی آمریکا به خبرنگار رویترز که در هواپیمای او در مسیر اردن بود گفت در دیدار با همتایانش در منطقه «درباره کارهایی که میتوانیم برای جلوگیری از هر نوع تشدید تنش انجام دهیم» و همچنین بررسی راههای جلوگیری از وقوع یک جنگ تمامعیار گفتوگو خواهد کرد.
این سفر در حالی انجام میشود که ایالات متحده در هفتههای اخیر اقدام به افزایش توان و تغییر آرایش نظامی خود در منطقه کرده است.
استقرار ناوگروه آبراهام لینکلن در منطقه، انتقال ناوگروه تئودور روزولت، و حضور زیردریایی جورجیا در خاورمیانه از جمله جابهجاییهای اخیر بوده است.
سابرینا سینگ، سخنگوی پنتاگون، روز جمعه تاکید کرد که این تغییرات آرایش نظامی «پیام قدرتمندی برای بازدارندگی» به ایران است.
خانم سینگ در نشست خبری خود افزود که جابهجاییهای اخیر تجهیزات آمریکا در منطقه این پیام را ارسال میکند که «در صورت نیاز به دفاع از اسرائیل، آمریکا کنار اسرائیل ایستاده است».
ژنرال براون پیش از عزیمت به اردن به رویترز گفت: «در گفتگو با همتایانم به دنبال راهکاری برای جلوگیری از تشدید هر نوع تنش و کسب اطمینان از این موضوع خواهیم بود که کلیه گامهای مناسب را برای مهار یک درگیری گستردهتر برداشتهایم.»
دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، در پی محدود کردن تبعات جنگ غزه بین حماس و اسرائیل است که اکنون یازدهمین ماه خود را سپری میکند.
این درگیری مرگبار تاکنون بخشهای وسیعی از غزه را ویران و با خاک یکسان کرده، سبب تشدید درگیریهای مرزی میان اسرائیل و جنبش حزبالله لبنان شده و به حملات شبهنظامیان حوثی یمن علیه کشتیها در دریای سرخ دامن زده است.
از سوی دیگر، با آغاز جنگ غزه، حملات پراکنده شبه نظامیان همسو با ایران به نیروهای آمریکایی در سوریه، عراق و اردن تشدید شده است.
ارتش آمریکا طی هفتههای اخیر نیروهای خود را در خاورمیانه تقویت کرده تا از حملات احتمالی بزرگ ایران یا متحدانش جلوگیری کند.
در این راستا، ناوگروه ضربتی آبراهام لینکلن از سوی ارتش آمریکا به منطقه اعزام شده تا جایگزین ناوگروه ضربتی تئودور روزولت شود.
ایالات متحده همچنین یک اسکادران از جنگندههای اف-۲۲ رپتور نیروی هوایی خود را به منطقه اعزام کرده و یک زیردریایی مجهز به موشک کروز را نیز در منطقه مستقر کرده است.
ژنرال براون گفت: «ما ظرفیتهای نظامی بیشتری را به منطقه آوردیم تا پیامی قوی برای جلوگیری از یک درگیری گستردهتر و همچنین به منظور حفاظت از نیروهای خود در صورت وقوع حمله ارسال کنیم.» وی تأکید کرد که حفاظت از نیروهای آمریکایی بسیار مهم و «اولویت اصلی ما» است.
پاسخ تهران به ترور هنیه چگونه خواهد بود؟
ایران متعهد شده است که به ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس در خاک خود که اواخر ماه گذشته در جریان سفر وی به تهران روی داد، پاسخی جدی نشان بدهد.
تهران بلافاصله پس از این ترور انگشت اتهام را به سوی اسرائیل نشانه رفت؛ این در حالیست که اسرائیل تاکنون دست داشتن در این حمله را نه تایید و نه رد کرده است.
حزب الله لبنان نیز پس از کشته شدن یکی از فرماندهان ارشد خود در بیروت که ماه گذشته در جریان حملهای از سوی اسرائیل روی داد، تهدید کرد که پاسخی قاطعانه به آن خواهد داد.
ایران به طور علنی و آشکار اعلام نکرده است که پاسخ نهایی به ترور هنیه چه خواهد بود، اما مقامات آمریکایی می گویند که به دقت در حال بررسی هرگونه نشانهای دال بر عملی شدن تهدیدهای ایران هستند.
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جدید ایران روز جمعه در گفتوگوی تلفنی با همتایان فرانسوی و بریتانیایی خود گفت که کشورش از حق خود برای اقدام متقابل علیه اسرائیل کوتاه نخواهد آمد.ایران آوریل گذشته، دو هفته پس از کشته شدن دو ژنرال ایرانی در حمله به سفارت تهران در سوریه، رگباری از صدها هواپیمای بدون سرنشین، موشک کروز و موشک بالستیک را روانه اسرائیل کرد که طبق برخی گزارشها منجر به وارد آمدن خساراتی به دو پایگاه هوایی اسرائیل شد.
اسراییل، ایالات متحده و سایر متحدانش بخش عمدهای از موشکها و پهپادههای شلیک شده را در جریان این حمله از پیش اعلام شده، پیش از رسیدن به اهداف مدنظر رهگیری و منهدم کردند.
ژنرال براون درباره اقدامات احتمالی ایران و متحدانش گمانهزنی نکرد، اما گفت امیدوار است که بتواند سناریوهای مختلف را با همتای اسرائیلی خود مورد بحث قرار دهد.
مقامهای جمهوری اسلامی کشته شدن اسماعیل هنیه، از مقامهای ارشد حماس، هنگام حضور او در تهران را به اسرائیل نسبت داده و تهدید به «خونخواهی» کردهاند.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود.
در همین حال عباس عراقچی، وزیر خارجه جدید ایران، دیدگاه سایر مقامهای جمهوری اسلامی درباره «انتقام» را تکرار کرد و گفت: «این انتقام در زمان مناسب و به شیوه مناسب گرفته میشود و به هیچ وجه تردیدی در اصل آن وجود ندارد».اسرائیل دست داشتن در ترور اسماعیل هنیه را تایید نکرده اما هشدار داده است که در برابر هرگونه اقدام جمهوری اسلامی و گروههای نیابتیاش، ازجمله حزبالله لبنان، از خود دفاع خواهد کرد.
به گزارش رویترز، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا ضمن اشاره به تداوم وضعیت آمادهباش فعلی گفت: «حرکات اطلاعاتی و [اقدامات و جابهجایی] نیروها را زیر نظر داریم».
ژنرال براون پس از دیدار از اردن قرار است راهی مصر و اسرائیل شود.
او به رویترز گفت در دیدار با همتای اسرائیلی خود درباره سناریوهای مختلف و چگونگی واکنش اسرائیل «که بسته به پاسخ حزبالله یا ایران است» بحث خواهد کرد.
دولت جو بایدن بارها بر حمایت تزلزلناپذیر واشینگتن از اسرائیل تاکید کرده و در عین حال گفته است بر جلوگیری از گسترش درگیریها در منطقه تمرکز دارد.
سفر رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به منطقه در حالی انجام شده است که بنابر گزارشها، مذاکرات برای دستیابی به توافق آتشبس غزه و آزادی گروگانها قرار است در قاهره انجام شود.