دفاع صداوسیما و رسانه‌های ایران از مدیر تلگرام؛ پیام‌رسانی که ۶ سال از فیلترش می‌گذرد

صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و برخى رسانه‌های دولتی این کشور، در گزارشی به دفاع از پیام‌رسان فیلترشده تلگرام در ایران و انتقاد از دستگیری مدیرعاملش در فرانسه پرداختند.

در گزارش صداوسیما، خبرنگار و مجری برنامه خبر ضمن انتقاد غیر مستقیم به دستگیری دوروف از سوی فرانسه یادآور مفهوم «آزادی بیان» شدند.

خبرنگار صداوسیما در این گزارش «نفروختن داده‌های کاربران» از سوی شرکت تلگرام به برخی دولت‌ها را عامل دستگیری دوروف اعلام کرد.

این در حالی است که وزارت ارتباطات ایران در سال ۲۰۱۷ تلاش‌های بسیاری برای گرفتن داده‌ها و اطلاعات کاربران ایرانی از شرکت تلگرام کرده بود اما مدیرعامل این شرکت خواسته جمهوری اسلامی ایران را رد کرد.

در بخش دیگری از گزارش صداوسیما به تلاش‌های سازمان اطلاعات آمریکا «اف بی آی» برای نفوذ و جاسوسی در شرکت تلگرام پرداخته شد. این درحالی است که سال ۲۰۲۲ تعدادی از کارمندان شرکت «تلاس اینترنشنال» در آلمان در رشته‌ گزارش‌هایی اعلام کردند که بعضی از مطالب کاربران شبکه اجتماعی اینستاگرام به دلیل مخالف با حکومت جمهوری اسلامی ایران حذف و در مواردی دستگاه امنیتی ایران «قصد داشته که با پرداخت رشوه تا ۱۰ هزار یورو»،‌ حساب کاربری چهره‌های شناخته شده مخالف جمهوری اسلامی ایران را مسدود کند.

شبکه‌های اجتماعی در ایران سابقه‌ای طولانی در فیلتر شدن دارند.

سال ۲۰۱۷ و به دنبال اعتراضات ضد حکومتی در دی ماه، شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد موضوع «مسدودسازی تلگرام به طور جدی مورد بررسی قرار گرفته است».

یک سال بعد پس از شکست تلاشها برای گرفتن داده‌های کاربران در نهایت پیام‌‌رسان تلگرام در ایران رسما فیلتر شد. در همان سال روزنامه اقتصاد در گزارشی نوشت این تصمیم «مقامات رده بالا» بوده است.

پس از آن در سال ۲۰۱۸ وزارت ارتباطات از تاسیس چهار پیام‌رسان داخلی «ایتا، روبیکا، بله، شاد» به عنوان پیام رسان‌های مشابه تلگرام خبر داد اما هیچ یک از این اپلیکیشن‌ها به دلایل متعدد از جمله ناامن بودن با استقبال مردم مواجه نشد.

پس از این اقدامات جمهوری اسلامی و به‌کارگیری گسترده برنامه‌های فیلترشکن در ایران، سال ۲۰۲۱ روزنامه جوان از «بی‌تاثیری فیلترینگ تلگرام» در کشور خبر داد.

به‌رغم تداوم فیلترینگ تلگرام و دیگر شبکه‌های اجتماعی در ایران اوایل سال جاری میلادی روزنامه «شرق» اعلام کرد: «ایران در رتبه سوم تعداد کاربر در شبکه تلگرام است».

پاول دوروف، بنیانگذار روسی‌الاصل اپلیکیشن تلگرام شامگاه شنبه سوم شهریور توسط پلیس فرانسه در فرودگاه «لوبورژه» واقع در حومه پاریس بازداشت شد.

مقامات قضایی فرانسه بر این باورند که دوروف به دلیل «عدم نظارت کافی بر تلگرام، عدم همکاری با نیروهای مجری قانون، و امکان ارسال ارزهای دیجیتال از طریق تلگرام» در قاچاق غیرقانونی مواد مخدر، جرایم علیه کودکان، و کلاه‌برداری نقش داشته است.

دستگیری دوروف با موجی از واکنش‌ها از سوی مقامات و چهره‌های مختلف مواجه شده است.