خبرگزاری بلومبرگ خبر داد که روسیه در قبال دریافت موشکهای بالستیک برای استفاده در جنگ اوکراین، “فناوری هستهای به جمهوری اسلامی میدهد.” گفته شده است آمریکا و بریتانیا به این خاطر به طور “فزایندهای” نگران هستند.
بر اساس اطلاعات خبرگزاری “بلومبرگ” که روز شنبه ۱۴ سپتامبر (۲۴ شهریور) منتشر شد، در حال حاضر “همکاری محرمانه” هستهای روسیه با ایران در جریان است.
گفته شده است که در زمینه این همکاری، روسیه در قبال دریافت موشکهای بالستیک “اطلاعات و فناوری هستهای به جمهوری اسلامی میدهد.”
این گزارش حاکی از آن است که اقدام جمهوری اسلامی در تجهیز روسیه به موشکهای بالستیک ایرانی، آمریکا و بریتانیا را به طور “فزایندهای” نگران کرده است.
در این گزارش همچنین آمده است که واشنگتن و لندن نگران هستند که تهران میتواند از طریق “دانش هستهای” روسیه به توان تولید تسلیحات هستهای “نزدیکتر” کند.
همزمان روزنامه بریتانیایی “گاردین” نیز این خبر را تایید کرد.
گسترش همکاری هستهای ایران و روسیه
در همین حال بلومبرگ خبر داد که مقامات غربی آشنا با موضوع مذکور که نخواستهاند نامشان فاش شود به این خبرگزاری گفتهاند که همکاری مسکو با تهران در مسیر دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای، در ماههای اخیر افزایش یافته است.
به گفته این منابع، روز جمعه ۱۳ سپتامبر (۲۳ شهریور) جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا در جریان دیدارشان در واشنگتن افزایش مناسبات نظامی میان ایران و روسیه را “نگرانکننده” توصیف کردهاند.
در همین حال گفته شده است وزارت خارجه روسیه و دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین به پرسشهای بلومبرگ در این مورد پاسخی ندادهاند.
بیانیه کشورهای گروه هفت
وزیران خارجه کشورهای صنعتی گروه هفت روز شنبه ۱۴ سپتامبر (۲۴ شهریور) در بیانیهمشترکی اقدام جمهوری اسلامی در صادرات موشکهای بالستیک به روسیه در جنگ تجاوزکارانه این کشور علیه اوکراین را شدیدا محکوم کردند. این کشورها خواهان توقف تجهیز روسیه به موشکهای ایرانی شدند.
وزیران خارجه گروه هفت در این زمینه تاکید کردند که انتقال موشک، پهپاد و سایر فناوریهای نظامی جمهوری اسلامی به روسیه یک “تهدید مستقیم” برای مردم اوکراین است و علاوه بر آن “امنیت اروپا و جامعه بینالملل را نیز به مخاطره میاندازد.”
“خیابان دو طرفه”
در همین حال آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا روز سهشنبه ۱۰ سپتامبر (۲۰ شهریور) در جریان سفرش به لندن و مذاکرات با دیوید لمی، همتای بریتانیایی خود، همکاری ایران و روسیه را به عنوان یک “خیابان دو طرفه” توصیف کرد. او همچنین گفت که جمهوری اسلامی در ازای ارسال موشکهای بالستیک “فتح ۳۶۰” به روسیه، فناوری هستهای از مسکو دریافت میکند.
با این حال عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و همچنین سخنگوی دولت روسیه هفته گذشته تجهیز روسیه به موشکهای بالستیک ایران را “تکذیب” کردند.
کارشناسان این اظهارات را به عنوان هشداری پیرامون تلاش احتمالی جمهوری اسلامی برای ارتقاء برنامه اتمی خود به تولید کلاهک هستهای ارزیابی کردهاند.
در همین حال بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز هفته گذشته در بیانیه مشترکی نسبت به عواقب “رشد قابل توجه” ذخیره اورانیوم غنیشده جمهوری اسلامی هشدار دادند.