خانه / اخبار مهم روز / قیمت برق خانگی در ایران ۳۸ تا ۸۳ درصد افزایش یافت

قیمت برق خانگی در ایران ۳۸ تا ۸۳ درصد افزایش یافت

بررسی تعرفه‌های جدید نشان می‌دهد قیمت مصرف برق برای خانوارهای ایرانی تا سطح الگوی مصرف حدود ۳۸ درصد و بیشتر از آن تا ۸۳ درصد جهش یافته است.

خبرگزاری مهر روز شنیه سوم آذر گزارش داده که بررسی تعرفه‌های جدید و مقایسه آن با تعرفه‌های پیشین (قبل از مهر ۱۴۰۳) در ماه‌های غیرگرم نشان می‌دهد که رشد تعرفه‌ها به جز دو مورد، در محدوده ۳۸ درصدی است؛ اما افزایش تعرفه‌ها در بخش متوسط مصرف بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلووات ساعت (برای تعرفه مصارف زیر ۲۰۰ کیلووات ساعت) رشدی ۸۳ درصدی و در بخش متوسط مصرف بین ۳۰۰ تا ۴۵۰ کیلووات ساعت رشدی ۷۸ درصدی داشته است.

خبرگزاری تسنیم نیز نرخ تعرفه‌های جدید برق را منتشر کرده که نشان می‌دهد برای نمونه بعد از مهرماه سال جاری قیمت هر کیلووات ساعت برق تا سقف الگوی مصرف بسته به مناطق آنها حدود ۲۱۵ تا ۳۷۷ تومان است، اما این رقم برای مصارف بالاتر بصورت پلکانی افزایش می‌یابد.

بر اساس این تعرفه‌ها، مشترکانی که بیش از ۵۰۰ کیلووات ساعت در ماه مصرف برق دارند، برای هر کیلووات ساعت آن بایستی ۳۷۷۱ تومان هزینه پرداخت کنند.عبدالامیر یاقوتی، مدیرکل امور انرژی و مشتریان توانیر، می‌گوید مصرف برق ۷۵ درصد مشترکین، زیر الگو است که هزینه قبض آنها به حدود ۱۸ هزار تومان بالغ می‌شود، اما این مبلغ برای مشترکانی که بیش از الگو و تا مرز ۸۰۰ کیلووات‌ساعت برق مصرف می‌کنند پلکانی افزایش می‌یابد و به حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان نیز می‌رسد.

دولت با اشاره به افت پیاپی ارزش ریال می‌گوید قیمت حامل‌های انرژی باید افزایش یابد؛ موضوعی که با توجه به فقر روزافزون مردم، همچنین تبعات تورمی آن چالش‌برانگیز است.

در واقع طبق تعرفه‌های جدید، قیمت برق برای خانوارهای بسیار پرمصرف ایرانی به یک چهارم قیمت‌ها در اتحادیه اروپا رسیده است.

برای نمونه آمارهای اتحادیه اروپا نشان می‌دهد هزینه برق مصرفی هر خانوار سالانه ۴۰۰ یورو (بیش از یک ماه متوسط حقوق کارمند در ایران) است، اما این رقم تنها معادل کمی بیش از یک درصد متوسط حقوق سالانه یک کارمند در کشورهای اروپایی است.

ذکر این نکته نیز مهم است که متوسط مصرف برق خانوارها در اتحادیه اروپا ۳۳ درصد بیشتر از خانوارهای ایرانی است.

مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل توانیر، نیز روز شنبه تصریح کرد با توجه به افزایش هزینه تولید برق، تا یک و نیم برابر الگوی مصرف، یک و نیم برابر هزینه تامین برق و برای بیشتر از دو و نیم برابر الگوی مصرف ۵ برابر هزینه تامین برق در تعرفه برق مشترکان لحاظ می‌شود.

این افزایش قیمت در حالی رخ می‌دهد که دولت ایران از حدود دو هفته پیش به دلیل کمبود گاز و سوخت مایع برای نیروگاه‌ها، قطع برق خانگی و تجاری را در سراسر ایران آغاز کرده است.