تحریمهای جدیدی که مجلس نمایندگان آمریکا شامگاه سهشنبه 25 ژوئیه علیه ایران تصویب کرد، واکنش مقامهای این کشور را در پی داشت به گونهای که حسن روحانی رئیس جمهوری ایران تهدید کرد که اگر «دشمن» بخشی از عهد را زیر پا گذاشت، تهران هم بخشی از تعهداتش را زیر پا میگذارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت مطلق آرا، اعمال تحریم علیه ایران، روسیه و کره شمالی را تصویب کرد. این اقدام در حالی صورت گرفت که دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، مخالف مصوبه جدید است.
لایحه جدید از سوی اکثریت مطلق نمایندگان، به تایید رسید. 419 نماینده به این لایحه رای مثبت داده و تنها 3 نماینده با آن مخالفت کردند. لایحه جدید قانون، امکان تحریم شرکتهای اروپایی را به وجود میآورد که در روسیه و ایران، سرمایهگذاری میکنند.
مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا پیش از ارسال به کاخ سفید، باید مورد تایید کنگره هم قرار گیرد. هنوز رهبران مجلس سنا، زمان به بحث گذاشتن لایحه تصویب شده در مجلس نمایندگان را تعیین نکردند.
روحانی: در برابر تحریمها ساکت نمینشینیم
در واکنش به مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران صبح چهارشنبه 26 ژوئیه در جلسه دولتبا بیان اینکه «دست و پای آمریکاییها بعد از توافق برجام در زمینه تحریم مقداری بسته شده است»، گفت: «قبل از توافق برجام آمریکاییها به هر بهآنهای یک تحریم جدید علیه ملت ایران وضع میکردند و تلاش آنها بر این بود تا این تحریم ها فرامرزی بوده و اروپا و کشورهای دیگر را هم تحت تأثیر قرار دهند و حتی این تحریم ها را به شورای امنیت برده و در سطح جهان عمومی کنند».
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران (ایرنا)، روحانی ادامه داد: «برجام دست و پای آمریکا را هم برای بردن این گونه تحریمها به بهانه مسایل سلاح کشتار جمعی و هستهای به شورای امنیت و هم در راستای وضع تحریم های جدید بسته است. لذا در همین لایحهای که مجلس نمایندگان آمریکا تصویب کرده و علی القاعده به سنا خواهد رفت، میبینید تحریم نسبت به ایران با تحریمی که نسبت به کره شمالی یا روسیه مطرح است بسیار تفاوت دارد. تحریمهای ایران در واقع تکرار تحریمهای گذشته بودو این نشان آن است که حربه تحریم آمریکا نسبت به گذشته بسیار کند شده است».
رییس جمهوری ایران با تاکید بر اینکه «جمهوری اسلامی ایران مطمئناً در برابر حرکت جدید کنگره آمریکا، عکسالعمل متقابل نشان خواهد داد»، گفت: «در اولین قدم مجلس شورای اسلامی در این زمینه قدمهای خودش را برخواهد داشت و هر قدم دیگری هم لازم و مورد نیاز بدانیم برای تقویت و مصلحت کشورمان برداشته و بدون توجه به تحریمها و سیاستهای آنها به راه خودمان ادامه خواهیم داد».
روحانی گفت: «اگر دشمن بخشی از عهد را زیر پا گذاشت ما هم بخشی را زیر پا میگذاریم و اگر همه عهد را زیر پا گذاشتند، ما هم عهد را زیر پا خواهیم گذاشت».
برجام یا همان توافق هستهای میان ایران و گروه 1+5 (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان)، 16 ژوئیه 2015 حاصل شد و یک سال بعد به اجرا در آمد. برپایه این توافق، در مقابل محدود شدن فعالیتهای هستهای ایران، تحریمهای اعمال شده علیه این کشور به خاطر این فعالیتها، به تعلیق درآمد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری کنونی آمریکا، از ابتدا موافق توافق هستهای بود و آن را بدترین توافق ممکن نامید. این توافق در دوره ریاستجمهوری باراک اوباما در آمریکا منعقد شد.