خانه / اخبار مهم روز / وضعیت «فوق‌العاده بحرانی» آب آشامیدنی در یزد همزمان با اعتراضات در شرق اصفهان

وضعیت «فوق‌العاده بحرانی» آب آشامیدنی در یزد همزمان با اعتراضات در شرق اصفهان

همزمان با تجمعات اعتراضی کشاورزان در برخی مناطق شرق اصفهان، بحران آب آشامیدنی در استان یزد نیز یک هفته پس از تخریب تأسیسات انتقال آب از اصفهان به این استان، به تعطیلی اجباری یزد در روزهای ۱۶ و ۱۷ فروردین منجر شده است.

معاون امنیتی وزارت کشور نیز روز جمعه ۱۵ فروردین با بیان این‌که آب انتقالی به یزد «فقط و تماماً برای شرب مردم» استفاده می‌شود، افزود: «آب انتقالی از کوهرنگ متعلق به سه استان است و نیاز ضروری شرب مردم در اولویت قرار دارد».

شرکت آب منطقه‌ای استان یزد نهم فروردین اعلام کرد که عده‌ای به ایستگاه‌های پمپاژ سه و چهار خط لوله انتقال آب در محدودۀ شهرستان ورزنه در اصفهان «تعرض» کردند و این ایستگاه‌ها را به آتش کشیدند.

وضعیت تأسیسات و آب شرب در استان یزد
مدیر آبفای یزد می‌گوید: آسیب به خط انتقال آب باعث شده استان یزد در وضعیت «فوق‌العاده بحرانی» قرار بگیرد و منابع آبی موجود در یزد حتی با حداکثر بهره‌برداری قادر به جبران این کمبود نیست.

محمد صالح جوکار، نماینده مجلس شورای اسلامی، هم خسارت تخریب عمدی تأسیسات انتقال آب در ورزنه را ۱۸۰ میلیارد تومان برآورد کرده و افزوده «بیش از ۵۰ بار این خط مورد تعرض قرار گرفته است».

این نماینده مجلس در عین حال روز جمعه گفت مرمت خط انتقالی امروز به پایان می‌رسد و اظهار امیدواری کرد که تا ‌شنبه‌شب آب انتقالی به یزد برسد.

به‌گفتۀ مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد، آسیب واردشده به ایستگاه‌های سه و چهار خط انتقال آب «شامل سوختگی و تخریب اتاق‌های نگهبانی، تمام تأسیسات برقی، تابلوهای اصلی برق، تیرهای برق، آسیب الکتروموتور و دیزل ژنراتورها است».

این مقام مسئول روز پنجشنبه همچنین گفت میزان تاب‌آوری حجم کل مخازن ذخیرۀ شرکت آب منطقه‌ای یزد که ۹ شهرستان این استان را پوشش می‌دهد، تنها ۴۸ ساعت است.

این در حالی است که حداکثر امکان تامین آب از خط پدافندی خلیج فارس تنها حدود ۱۰ درصد نیاز آب شرب یزد را پوشش می‌دهد.

در حال حاضر استان یزد آب با شوری بالای ۳۰۰۰ را برای کاهش تنش وارد شبکه توزیع شرب کرده است و مردم شهرهای اردکان، میبد و یزد از بیش از ۱۰۰ ایستگاه برداشت، با ظرف‌های ۲۰ لیتری، آب شرب برداشت می‌کنند.

شوری آب آشامیدنی کمتر از هزار است و آب با شوری سه هزار جزو آب‌های نیمه‌شور و غیرآشامیدنی محسوب می‌شود.

اعتراضات کشاورزان در شرق اصفهان
آب استان یزد از منابع آب حوضۀ زاینده‌رود در استان اصفهان تأمین می‌شود، اما با تشدید خشکسالی در اصفهان، انتقال آب به یزد فشار بیشتری به این حوضه وارد کرده و کشاورزان شرق اصفهان می‌گویند حق‌آبۀ آن‌ها نادیده گرفته شده است.

تازه‌ترین تجمع اعتراضی مربوط به گروهی از کشاورزان خوراسگان اصفهان است که روز جمعه راهپیمایی کردند و خواستار دریافت حق‌آبۀ خود شدند.

این کشاورزان با شعارهایی نظیر «آب زاینده‌رود حق مسلم ما است»، خواستار باز شدن آب این رودخانه به زمین‌های کشاورزی خود شدند.

در نطنز نیز گروهی از مردم در اعتراض به «تاراج آب کشاورزی روستاها» توسط شرکت‌های معدنی و «حمایت وزارت صمت و سازمان منابع طبیعی از این شرکت‌ها» در برابر دادگستری نظنز تجمع کردند.

اعتراضات مردم و کشاورزان اصفهان به شیوۀ توزیع منابع آبی بدون سابقه نیست. این اعتراضات در سال ۱۴۰۰ تا حدی گسترده شد که با برخورد بسیار خشونت‌آمیز نیروهای حکومتی روبه‌رو شد.

کارشناسان معتقدند سال‌ها مدیریت ناکارآمد منابع آبی، استفادۀ بی‌رویه از ذخایر آب زیرزمینی، سدسازی‌های غیراصولی و تخصیص منابع آبی به صنایع آب‌بر، ایران را درگیر «تنش آبی» کرده و کشور رفته‌رفته دچار «فلاکت زیست‌محیطی» خواهد شد.