خانه / اخبار مهم روز / عراق: توافق حزب‌الله و داعش تجاوز آشکاری به امنیت و ثبات ما است

عراق: توافق حزب‌الله و داعش تجاوز آشکاری به امنیت و ثبات ما است

العربیه.نت فارسی

سخنان روز سه‌شنبه 29 اوت حیدر العبادی نخست‌وزیر عراق که در آن به شدت از توافق میان حزب‌الله لبنان و داعش انتقاد کرد، راه را برای بسیاری از انتقادها از این توافق باز کرد.

برپایه توافق صورت گرفته که نظام سوریه هم در آن مشارکت دارد، نیروهای داعش به صورت امن و با اتوبوس، از مناطق مرزی سوریه و لبنان، به استان دیرالزور سوریه واقع در مرز با عراق، منتقل می‌شوند.

سلیم الجبوری رئیس پارلمان عراق، چهارشنبه 29 اوت، با تاکید بر مخالفتش با توافق که می‌تواند به بازگشت داعش به عراق بیانجامد یا این گروه را به مرزهای این کشور نزدیک کند، نسبت به «بازگشت به عقب و نادیده گرفتن خون شهدا» هشدار داد.

الجبوری افزود که عراق، هزیته توافق‌هایی پرداخت نمی‌کند که به امنیت و ثباتش ضربه می‌زند. او از دولت عراق خواست تمام تدابیر لازم را برای مقابله با پیامدهای این توافق، اتخاذ کند.

رئیس پارلمان عراق همچنین از کمیسیون امنیت و دفاع خواست، زودتر تحقیقات خود را در این باره آغاز کرده و گزارشی برای قرار دادن پارلمان در جریان جزئیات توافق میان حزب‌الله و داعش و تاثیرات آن بر امنیت و ثبات عراق، تهیه کند.

توطئه و تجاوز

به گزارش خبرگزاری‌ها، ائتلاف ملی عراق، انتقال نیروهای داعش به مناطق هم مرز با عراق را، تشکیل دهنده خطری مستقیم برای عراقی‌ها دانست. علی البدیری نماینده پارلمان عراق، دولت این کشور و نظام سوریه را، به توطئه علیه مردم عراق از راه چشم پوشی در برابر توافق متهم کرد.

البدیری که عضو فراکسیون ائتلاف ملی عراق به ریاست ایاد علاوی نخست‌وزیر اسبق این کشور است، در مصاحبه با شبکه السومریه گفت: «توافقی که صورت گرفته، به سادگی، توطئه علیه عراق است».

از سویی محمد الکربولی عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق، نسبت به خطر این توافق بر امنیت عراق هشدار داد. او گفت که توافق میان حزب‌الله و داعش نشان از آن دارد که این گروه از سوی برخی کشورها حمایت می‌شود نه از سوی سنی‌های عراق. این نماینده پارلمان عراق از نخست‌وزیر این کشور خواست دشمنان واقعی و دوستان حقیقی را به مردم معرفی کند.

احمد المساری عضو شورای مرکزی ائتلاف ملی عرق و دبیرکل حزب الحق ملی هم گفت که توافق صورت گرفته، تجاوزی آشکار به عراق است. او افزود که «انتقال داعشی‌های تروریست به مرزهای عراق، با توافق میان نظام سوریه و حزب‌الله از یک سو و داعش از سوی دیگر صورت می‌گیرد و این مساله به صورت علنی، روبروی چشم‌های جهان و بدون دادن هیچ اعتباری به عراق روی می‌دهد که در حقیقت، توطئه‌ای برای آسیب زدن به عراق است».

سعد الحدیثی سخنگوی دولت عراق هم در این باره گفت که این دولت، بر سر توافق میان حزب‌الله و داعش در حال تماس با نظام سوریه است.

او افزود که دولت با این توافق و با هر اقدامی که به امنیت شهرهای عربی از راه حضور نیروهای داعش در منطقه مرزی البوکمال آسیب بزند، مخالف است.

گذرگاه مرزی میان عراق و سوریه

مرزهای عراق و سوریه

شایان ذکر است که مرزهای عراق با سوریه، از شمال به فیشاخابور می‌رسد و از جنوب، به گذرگاه الطویل منتهی می‌شود. طول مرزهای مشترک میان دو کشور، بیش از 600 کیلومتر است که اکثر آن در بیابان قرار دارد؛ بیابان‌هایی فاقد جاده، از این رو کنترل آن مشکل است. هنگامی که داعش مناطق مرزی میان عراق و سوریه را تصرف کرد، توانست راه‌هایی پنهان برای قاچاق نیرو و مهمات در این مناطق ایجاد کند.

اما مناطق مرزی از طرف سوریه، حسکه در شمال، دیرالزور در مرکز و حمص در جنوب هستند. خطرسازترین این مناطق برای امنیت عراق، مناطقی است که در تصرف داعش قرار دارد. دیرالزور که امتداد طبیعی استان الرقه به شمار می‌آید، مهمترین منطقه خطرساز است.

درگیری‌های استان الرقه، ده‌ها جنگچوی داعش را مجبور به منتقل شدن به مناطق مرزی با عراق کرد. از این رو رسیدن شمار بیشتری از نیروهای داعش به منطقه دیرالزور به وسیله توافقی که با حزب‌الله صورت گرفت، باعث خواهد شد تا داعش، در استان‌های استراتژیک تجدید قوا کرده و ممکن است دست به حملات انتقامجویانه علیه عراق بزند.