شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران٬ اعتراضهای سراسری مردم به «گرانی٬ فقر٬ بیکاری و نابرابری» را نتیجه «سوءعملکرد مسئولان حکومتی و قوای سهگانه» دانست و گفت که مردم ایران در تظاهرات خیابانی روزهای اخیر به «وضعیت بد اقتصادی و معیشتی، تبعیض و فساد سیستماتیک، فقر و شکاف طبقاتی» اعتراض کردند.
در بیانیه شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران که در کانال تلگرامی این تشکل صنفی منتشر شد٬ «مدیریتهای ضعیف در سطوح مختلف، برنامهریزیهای غیراصولی و نامتناسب و سوءاستفادههای فراوان از موقعیتهای شغلی و امکانات عمومی» از جمله دلایل نارضایتی مردم عنوان شده است.
این شورا همچنین «نبود بازرسیهای اساسی و عدم رسیدگی عادلانه به تخلفات و رواج فساد در سطوح مختلف و در اکثر لایههای مدیریتی و قبضه شدن خیلی از پستها توسط افرادی خاص» را موجب بروز «نارضایتیهای فراوان» اعلام کرد.
در این بیانیه با یادآوری «تذکرات فعالان مدنی و تشکلهای صنفی فرهنگیان» در مورد نارضایتی ها، در قالب بیانیهها و اعتراضهای مدنی گوناگون٬ نوشته شد که «صاحبمنصبان توجهی به این اعتراضات نکرده و با برخوردهای قهری باعث دلخوری و نگرانی بیشتر شدهاند».
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران با اشاره به آنچه «غافلگیری» دیرهنگام مسئولان پس از بلندشدن فریاد اعتراض مردم در خیابانها نامید٬ از صادر نشدن مجوز برای تجمعهای مسالمتآمیز و صنفی در ایران انتقاد کرد و افزود: مسئولان کشور در حالی از حق قانونی مردم برای تجمعات قانونی سخن میگویند که «سالهاست درخواستهای…برگزاری تجمعات صنفی، پاسخ درستی دریافت نکردهاند و با بیتوجهی فرادستان در دولتهای مختلف» مواجه شده است.
این شورا در ادامه مقامهای جمهوری اسلامی ایران را به «دوگانگی» در گفتار و رفتار متهم کرد و نوشت: چرا پاسخ آنها به اعتراضات معلمان بازنشسته و شاغل در سالهای گذشته، «زندان و تبعید و تعلیق و اخراج» بوده است؟
بیانیه شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران پس از اعتراضهای خیابانی اخیر در شهرهای مختلف ایران که بیش از یک هفته به طول انجامید و بیش از ۲۰ کشته بر جا گذاشت٬ صادر شده است. در جریان این تظاهرات دستکم دو دانش آموز نیز کشته شده اند.
در این میان، به گفته مقامهای انتظامی و امنیتی٬ شمار زیادی از بازداشتشدگان زیر ۲۵ سال سن دارند و برخی نیز دانشآموز هستند.
انجمن یاری کودکان در معرض خطر نیز با صدور بیانیهای در واکنش به آنچه «مشکلات بهوجود آمده در درگیریهای اخیر برای افراد زیر ۱۸ سال که کودک محسوب میشوند» نامید٬ نوشت: «برخوردهای غیرمسئولانه و اقدامات خشونتبار و غیرعقلانی حوادث اخیر، باعث سلب امنیت کودکان شده و با کشته شدن دو تن ازکودکان و بازداشت چند تن دیگر، رعب و وحشت و مشکلات روانی، بیاعتمادی وعدم تمایل به مشارکت و انزوای اجتماعی را دامن زده» است.
این انجمن٬ عواقب منفی اینگونه برخوردها را بر عهده «متولیان امور» دانست که «بار مسئولیت متولیان امور را سنگینتر خواهد کرد» وهرچه سریع تر باید به آنها رسیدگی و اقدام شود.
در این بیانیه خواستههایی نیز مطرح شده است، از جمله «رسیدگی فوری مقامات قضایی، مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در ایران و سازمان بین المللیحقوق کودکان یونیسف نسبت به فوت دو کودک در درگیرهای اخیر و آزادی کودکان دربند و فعالان کودکان».
در همین حال، انجمن حمایت از حقوق کودکان در بیانیه ای با ابراز تاسف از کشته شدن دو دانش آموز در تظاهرات روزهای اخیر، اعتراض جدی خود را به «مشارکت دادن کودکان در منازعات و درگیری ها» اعلام کرد.
این انجمن با اشاره به ماده ۳۸ کنوانسیون جهانی حقوق کودک، توشت که بر اساس این ماده، «دولت متعهد است در هنگام مخاصماتی که با کودکان ارتباط پیدا می کند، مقررات حقوق بشر دوستانه قابل اعمال را محترم بشمارد و احترام به مقررات مذکور را تضمین نماید. همچنین کلیه اقدامات امکان پذیر را برای تضمین حمایت و مراقبت از کودکانی که به علت مخاصمات در معرض آسیب قرار می گیرند به عمل آورد».
به گفته انجمن حمایت از حقوق کودکان، «در این راستا، ممانعت از هر گونه آسیب و بازداشت کودکان از جمله مقرراتی است که در راستای حق برخورداری از حمایت برای کودکان مقررشده است».