خانه / اخبار مهم روز / نیکی هیلی: اگر قرار است آمریکا برجام را جدی بگیرد مسائل دیگر هم باید جدی گرفته شود

نیکی هیلی: اگر قرار است آمریکا برجام را جدی بگیرد مسائل دیگر هم باید جدی گرفته شود

نیکی هیلی

سفیر آمریکا در سازمان ملل می‌گوید ایالات متحده خواستار آن است که اتحادیه اروپا، جامعه بین‌المللی و ایران، دست به اقدامات بیشتری بزنند که جلوی فعالیت‌های تهران در منطقه و سوءرفتار با شهروندان ایران را بگیرد؛ تا واشینگتن نیز توافق اتمی را جدی بگیرد.

نیکی هیلی، ۲۷ دی ماه، در گفت‌وگویی با شبکه انگلیسی‌زبان «صدای آمریکا»، می‌گوید آمریکا همچنان به توافق اتمی پایبند است، اما اگر طرف مقابل به وظایف خود عمل نکند، ایالات متحده نیز واکنش مشابهی نشان می‌دهد.

خانم هیلی در پاسخ به پرسش خبرنگار «صدای آمریکا» در مورد پیامدهای کنارگذاشتن «برجام»، بر دیگر مذاکرات احتمالی با کشورهایی مانند کره شمالی، گفته: الان دوره «ما به شما پول می‌دهیم و امیدوار هستیم که رفتارتان خوب باشد» نیست. الان دوره «اگر می‌خواهید ما بخشی از توافق باشیم، شما هم باید به تمام موارد آن عمل کنید» است.

نیکی هیلی، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، از اقدامات ایران در حمایت از شورشیان حوثی در یمن، «حمایت از تروریسم»، سوءرفتار و نقض حقوق شهروندان ایران، یا حمایت از حکومت بشار اسد به عنوان اقدامات غیرقابل‌قبول دولت ایران نام برده‌است.

خانم هیلی افزوده «ما می‌گوییم اگر می‌خواهید آمریکا توافق [اتمی را] را جدی بگیرد»، اتحادیه اروپا، جامعه جهانی و ایران نیز باید به افزایش اقدامات برای توقف این موارد دست بزنند.

نیکی هیلی می‌گوید این‌ها بخشی از توافق اتمی نیست؛ اما به‌روشنی در نقض قطعنامه‌های سازمان ملل است. او با اشاره به «[گزارش] سازمان ملل» در مورد فروش جنگ‌افزار، آزمایش موشک‌های بالیستیک یا «حمایت از تروریسم» از سوی ایران، افزوده «ما تنها کشوری نیستیم که این‌ها را می‌گوییم. ما اکنون به جامعه جهانی نشان می‌دهیم که هنوز مسائل خطرناکی وجود دارد… و باید در مورد آن‌ها دست به اقدام زد».

سخنان تازه خانم هیلی مشابه انتقادهای مکرر رئیس‌جمهوری آمریکا از توافق اتمی با ایران است.

رئیس‌جمهوری آمریکا در ۲۲ مهرماه اعلام کرد که دولت او نمی‌تواند پایبندی ایران به توافق اتمی با قدرت‌های جهانی را تأیید کند و تصمیم‌گیری در این زمینه را به کنگره آمریکا واگذار کرد. آقای ترامپ معتقد است که ادامه فعالیت‌های موشکی ایران و سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی «با روح توافق هسته‌ای» مغایرت دارد.

وی همچنین در مورد «بند غروب» در توافق هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرده است. «بند غروب» درباره برچیده شدن محدودیت‌ها پس از دوره زمانی توافق هسته‌ای با ایران است. در دولت آمریکا این نگرانی وجود دارد که «ایران حتی پیش از پایان توافق به توانایی ساخت جنگ‌افزار اتمی دست یابد».

گفته می شود دولت آمریکا و کنگره این کشور به دنبال حذف این بند هستند.

از سوی دیگر محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، گفته است تداوم توافق هسته‌ای بین ایران و شش قدرت جهانی، به پایبندی کامل آمریکا به این توافق بستگی دارد. علاوه بر این اروپا، و نیز روسیه و چین، دیگر طرف‌های گفت‌وگو با ایران از توافق حمایت کرده‌اند. دبیر کل سازمان ملل نیز حمایت خود را از حفظ و پایبندی به برجام اعلام کرده‌است.

توافق اتمی در تیر ماه ۱۳۹۴ به‌دست آمد. باراک اوباما، رئیس‌جمهوری وقت، دولت او و دیگر طرف‌های گفت‌وگو با ایران، از این توافق حمایت کردند. جمهوری‌خواهان و دولت اسرائیل از جمله مخالفان و منتقدان توافق بودند. آقای ترامپ نیز همواره انتقادهای خود از این توافق را بروز داده و حتی از آن به عنوان «بدترین توافق» یاد کرده‌است.