در ادامه اظهارات شخصیت های نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی درباره نقش اینترنت و شبکه های اجتماعی در ناآرامی های اخیر، احمد خاتمی، سخنگوی هیات رئیسه مجلس خبرگان نیز روز پنجشنبه پنجم بهمن «فتنه گران» در فضای مجازی را رهبر اعتراضات اخیر خوانده است.
احمد خاتمی، در گفت وگو با خبرگزاری صدا و سیما از نشست هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری با کمیسیون داخلی این مجلس در خصوص موضوع اعتراضات اخیر خبر داده است.
وی گفته است:«دو موضوع مطرح شد یکی مشکلات و اعتراضات مردم که بعضاً اعتراضات به حق بود و مجلس خبرگان به عنوان نمایندگان این مردم خود را موظف به پیگیری این مطالبات حق می داند و مسئله دومی که مطرح شد این اغتشاشات بود که قطعا ضد انقلاب سوار بر این موج شد و باید با تدبیر کاری کرد که دیگر این حادثه اتفاق نیفتد.»
تهران و بیش از ۱۰۰ شهر ایران به مدت یک هفته در اوایل دی ماه سال جاری شاهد تجمعهای اعتراضی علیه وضعیت اقتصادی و سیاستهای حکومت بودند.در این اعتراضات گسترده شعارهای تندی علیه رهبران و سیاستهای داخلی و منطقهای جمهوری اسلامی سر داده شد. دراین اعتراضات دست کم ۲۲ نفر کشته و هزاران نفر بازداشت شدند.
این در حالی است که شماری از حامیان دولت حسن روحانی، اصولگرایان را به سازماندهی اولیه این اعتراضات در مشهد متهم میکنند.
احمد خاتمی در ادامه گفته است: «من به عنوان سخنگوی هیات رئیسه نمی توانم از این نکته غلفت کنم که همه اعضای جلسه از فضای مجازی نگران بودند. اعضای مجلس خبرگان رهبری به صراحت اعلام کردند که فرماندهی این اغتشاشات دست فتنه گران فضای مجازی بود.»
در ادبیات مقام های جمهوری اسلامی و به ویژه اصولگرایان «فتنه» عنوانی است که برای اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸به کار برده می شد.
به دنبال گسترده شدن اعتراضات اخیر در ایران، شماری از مقامهای جمهوری اسلامی به دلیل استفاده معترضان از تلگرام و اینستاگرام، از این شبکه ها به عنوان تهدیدی برای امنیت ملی یاد کردند .
این شبکه ها با گسترش اعتراضات فیلتر شد، اما پس از مدتی و با پایان نا آرامی ها، این دو شبکه دوباره رفع فیلتر شدند.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری اضافه کرده است: «فضای مجازی سالم، مطلوب و مورد علاقه است اما فضای مجازی که تریبون بیگانگان است، سگ هار است و اگر این سگ هار رها شود دوباره گاز خواهد گرفت و مسئولان باید در این عرصه مراقب باشند.»
احمد خاتمی همچنین با بیان اینکه در این جلسه از همه کسانی که در «رفع این غائله تلاش کردند به ویژه نیروی انتظامی تقدیر شد»، اظهارداشت: «برای آینده هم هشدار داده شد مراقب باشند که اصلا شیطنت های دشمنان شکل نگیرد.»
از زمان روی کارآمدن حسن روحانی٬ میان دولت وی و قوه قضائیه همواره بر سر فیلترینگ این شبکه اختلاف وجود داشت.
پس از اعتراضهای اخیر جناحهای سیاسی، مقامهای نظامی و امنیتی، ائمه جمعه و مقامهای دولتی مواضع مختلفی در دفاع از محدودیت یا رفع محدودیت از شبکههای اجتماعی گرفتهاند.
در همین زمینه، احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان و رییس مجلس خبرگان رهبری نیز روز پنجشنبه از جلسه «چندساعته» رهبر جمهوری اسلامی با شماری از «متخصصان» فضای مجازی خبر داد و افزود که در پی این جلسه، قرار است «یک حرکتی انجام دهند.»
احمد جنتی همچنین افزود که «فضای مجازی بلایی است که به جان ما افتادهاست و اگر جلو فضای مجازی را میگرفتند کار به اینجا نمیرسید. من گفتهام که نمیشود کلاً جلو فضای مجازی را گرفت ولی میتوانیم آن را کند کنیم.»
مسدود کردن تلگرام در ایران اعتراض بسیاری از نهادهای حقوق بشری را به دنبال داشت و دولت آمریکا هم در تحریمهای جدیدی که علیه چند شخص حقیقی و حقوقی ایرانی اعلام کرد، شورای عالی فضای مجازی ایران، مرکز دفاع سایبری سپاه پاسداران، و چند نهاد دیگر را به دلیل نقش آنها در محدود کردن دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت و رسانههای بینالمللی تحریم کرد.
در همین حال، کمپین حقوق بشر در ایران نیز اخیرا در گزارشی ۷۵ صفحهای از افزایش «توانمندی» جمهوری اسلامی در «مسدود کردن»، «سانسور» و «نظارت بر اینترنت» در ایران خبر دادهاست.
این گزارش که ۲۰ دی ماه و با عنوان «دروازههای کنترل؛ سیاستگذاری اینترنتی در دولت حسن روحانی» منتشر شده، به بررسی نقش دولت روحانی، نهادهای زیرمجموعه آیتالله علی خامنهای و سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی در محدود کردن دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت و دخالت در حریم خصوصی آنها پرداختهاست.