خانه / اخبار مهم روز / موضع مشترک آمریکا و عربستان در قبال ایران، در کانون مذاکرات بن سلمان در واشنگتن

موضع مشترک آمریکا و عربستان در قبال ایران، در کانون مذاکرات بن سلمان در واشنگتن

مواضع مشترک آمریکا و عربستان سعودی در مورد جمهوری اسلامی ایران در دستور کار سفر پیش روی محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی به واشنگتن و دیدار او با پرزیدنت ترامپ در کاخ سفید قرار دارد.
در این سفر که روز سه شنبه ۲۹ اسفند صورت می‌گیرد، گسترش مناسبات دو جانبه در زمینه‌های مختلف از جمله مبادلات تجاری و فروش‌های تسلیحاتی نیز بخشی دیگر از مذاکرات و تبادل نظرها را تشکیل می‌دهد.
محمد بن سلمان در برخورد با جمهوری اسلامی ایران مواضع مشترکی با پرزیدنت ترامپ دارد.هر دو نگران نقایص توافق اتمی موسوم به برجام هستند. پرزیدنت ترامپ می‌گوید محدودیت‌های تعریف شده در این توافق موقتی است و پس از سپری شدن دوره آنها تهران برای تولید سلاح اتمی با محدودیتی روبرو نیست .
محمد بن سلمان نیز در آستانه دیدارش با پرزیدنت ترامپ در مصاحبه ای با برنامه تلویزیونی شبکه سی بی اس آمریکا موسوم به شصت دقیقه هشدار داد در صورتی که جمهوری اسلامی ایران موفق به تولید بمب اتمی شود عربستان سعودی نیز در همان مسیر گام بر می دارد.
محمد بن سلمان در همین مصاحبه آیت الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران را با هیتلر مقایسه کرد.
او گفت: «او می خواهد، همانند هیتلر نفوذش را گسترش دهد. بسیاری از کشورهای اروپایی و جهان در ابتدا درک نمی‌کردند هیتلر تا چه می تواند خطرناک باشد. نمی‌خواهیم همان اتفاق در خاورمیانه رخ دهد.»
محمد بن سلمان، در واکنش به آن چه رقابت ریاض و تهران توصیف می شود، گفت که ایران در اندازه‌ای نیست که رقیب به حساب آید.
محمد بن سلمان تنها رهبر سعودی در یک دهه گذشته است که با رسانه های آمریکایی مصاحبه کرده است.
بن سلمان درباره تحولاتی نیز که به ابتکار او در سیاست داخلی و خارجی عربستان رخ داده است با پرزیدنت ترامپ گفتگو و تبادل نظر خواهد کرد. از جمله دادن اجازه رانندگی به زنان ، مبارزه علیه فساد که نمونه آن بازداشت ده ها تاجر و مقام رسمی بود، که برخی آن را پاکسازی رقبا توصیف کرده اند.
در سیاست خارجی، دخالت نظامی ریاض علیه حوثی‌های مورد حمایت تهران در یمن و تنش با قطر در کانون گفتگوهای بن سلمان با پرزیدنت ترامپ خواهد بود.
به گفته کارشناسان، سیاست داخلی و خارجی ریاض در راستای منافع امنیتی آمریکاست.
دولت پرزیدنت ترامپ می‌خواهد در ماه‌های آینده در واشنگتن میزبان نشست شش عضو شورای همکاری کشورهای خلیج فارس باشد، اما برگزاری این نشست به علت ادامه تنش با قطر با چالش روبروست.
عربستان سعودی و امارات متحده عربی پیشتر قطر را به تامین منابع مالی برای تروریسم و روابط دوستانه با ایران متهم کرده اند که منجر به محاصره دریایی و هوایی قطر شد.
پرزیدنت ترامپ سال گذشته در اولین سفر خارجی خود در مقام رئیس جمهوری آمریکا به عربستان سعودی رفت. او در جریان آن سفر از امضای قراردادهایی دو جانبه به ارزش بیش از ۳۸۰ میلیارد دلار خبر داد، از جمله قراردادی صد و ده میلیاردی دلاری برای فروش تسلیحات آمریکایی به عربستان سعودی برای مقابله با آنچه که تهدیدهای جمهوری اسلامی ایران و اسلام گرایان افراطی خوانده می‌شود