محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، سه شنبه شب، یکبار دیگر در کاخ الیزه با امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، دیدار و گفتگو کرد و پیش از ترک پاریس شام را میهمان وی بود. مقامات دو کشور دراین دیدار بویژه در بارۀ مسائل منطقۀ خاورمیانه و از جمله بحران سوریه، موقعیت یمن و مناسبات با ایران و نیز توافق اتمی امضاء شده با این کشور گفتگو کردند. اگر دو کشور در بارۀ اغلب مسائل منطقهای اتفاق نظر دارند، دیدگاه آنان در بارۀ ایران بکلی متفاوت است.
محمد بن سلمان در دیدار خود با رئیس جمهوری فرانسه و در در کنفرانس مطبوعاتی مشترک پس از آن، سه شنبه ١٠ آوریل ٢٠١٨/٢١ فروردین ١٣٩۶، جمهوری اسلامی ایران را به توسعه طلبی و تجهیز نیروهای بحران طلب در منطقه متهم کرد و توافق امضاء شده در بارۀ برنامۀ اتمی این کشور را بشدت مورد انتقاد قرار داد. ولیعهد عربستان که پیش از این در آمریکا و در گفتگو با رسانههای گوناگون دیدگاههای خود را در بارۀ ایران تشریح کرده بود، یکبار دیگر در کنفرانس مطبوعاتی سه شنبه شب در پاریس در این زمینه هشدار داد و گفت «رژیم ایران در جستجوی تامین منافع ایران نیست، بلکه در خدمت یک ایدئولوژی است که در سی سال گذشته ما قربانی نتایج آن بودهایم». محمد بن سلمان در بارۀ برجام، که کشور او همانند واشینگتن آن را زیان بخش تلقی میکند، گفت «حکومت ایران با ١۵٠ میلیارد دلاری که پس از امضاء توافق نامۀ اتمی و لغو مجازاتهای بینالمللی دریافت کرده است، حتی یک مدرسه، و یا یک جاده احداث نکرده، بلکه آن را به خرید موشک اختصاص داده که بسوی عربستان پرتاب میشود».
امانوئل ماکرون در این باره نه تنها به دفاع از توافق اتمی وین پرداخت، بلکه سیاست واشینگتن را که عربستان نیز از آن حمایت میکند بشدت مورد انتقاد قرار داد. رئیس جمهوری فرانسه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با محمد بن سلمان به کنایه از رفتار آمریکا گفت «نمیتوان عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد بود، توافقی را به نام کشور خود امضاء کرد، به اجرای حقوق بینالملل متعهد بود و در همان حال، هنگامی که دلم خواست و باب طبعم بود، گفت که آنرا پاره میکنم. احترام به تعهدات و فراردادهای پذیرفته شده، اصل اساسی حقوق بینالملل را تشکیل میدهد». امانوئل ماکرون با اشاره به تهدیدات دونالد ترامپ مبنی بر خروج از برجام گفت «چنین اقدامی پسندیده نیست زیرا با انجام آن نمیتوانید یک نظم جهانی بوجود آورید. بنابراین ابراز نظرات آمریکا در این زمینه جهت گیری درستی ندارد. اما این سخن به آن معنا نیست که از نظر من وضعیت کنونی در بارۀ ایران رضایت بخش است».
رئیس جمهوری فرانسه، در بارۀ یمن اعلام کرد که پیش از تابستان آینده «یک کنفرانس بشردوستانه برای توجه به موقعیت این کشور و به اجرا گذاشتن ابتکارات تازه در این زمینه در پاریس تشکیل میشود».
امانوئل ماکرون تاکید کرد «موضع فرانسه در این باره روشن است: حمایت کامل از امنیت عربستان سعودی، محکوم کردن پرتاب موشک از سوی حوثیها، ارادۀ یافتن یک راه حل سیاسی برای برون رفت از بحران کنونی و توجه خاص به موقعیت بشردوستانه و وضعیت مردم غیرنظامی» این کشور.
رئیس جمهوری فرانسه گفت «ما برای احترام به حقوق بشردوستانۀ بینالمللی اهمیت فراوان قائلیم و بنابراین به این موضوع توجه خاص خواهیم داشت و مایلیم در بارۀ نگرانیهای ابراز شده در این زمینه از سوی برخی انجمنهای غیردولتی وضعیت روشن شود». وی به خواست انجمنهائی اشاره داشت که در روزهای اخیر فروش سلاح از سوی فرانسه به عربستان سعودی را مورد انتقاد قرار داده بودند. از نظر آنان احتمال دارد عربستان این سلاحها را در جنگ علیۀ مردم غیرنظامی یمن بکار گیرد. در چنین صورتی فرانسه شریک جرم ریاض در ارتکاب جنایات جنگی تلقی میشود.
رئیس حمهوری فرانسه در این باره گفت «سلاحهائی که در این روزهای اخیر فراوان از آن سخن گفته شده، بسیار پیش از این در دورۀ جنگ خلیج [فارس] و بدون تردید پیش از آغاز بحران یمن در اختیار عربستان قرار گرفته بود». بگفتۀ وی «فرانسه از هنگام آغاز نبردها در یمن، روند ویژهای برای عقد قراردادهای تسلیحاتی به اجرا گذاشته که [از جمله کسب اجازه از] کمیسیون خاصی در این زمینه است که قواعد بررسی و صدور اجازه را اخیراً سختتر کرده است».
امانوئل ماکرون گفت « بصورت ملموس، از هنگام آغاز جنگ یمن، فروش تحهیزات نظامی بصورت موردی بر اساس معیارهای تازه بررسی میشود و خطرات استفاده احتمالی از آنها علیۀ مردم غیرنظامی مورد ارزیابی قرار میگیرد و [در صدور اجازۀ فروش] احترام به حقوق بشردوستانۀ بینالمللی از معیارهای مورد توجه قرار است».
ولیعهد عربستان در این زمینه گفت «در کلیۀ عملیات نظامی اشتباهاتی رخ میدهد که اجتناب ناپذیر است». او گفت «ما با همکاری متحدان فرانسوی، بریتانیائی و آمریکائی خود تلاش میکنیم که روند به اجرا گذاشتن عملیات و نیز برنامه گذاری نظامی را بگونهای پیش ببریم که از قربانی شدن غیرنظامیان جلوگیری شود». بگفتۀ او نیروهای ائتلاف نظامی زیر فرماندهی عربستان در حال حاضر در ٢٠ کیلومتری صنعا، پایتخت یمن قرار دارد و میتواند یکروزه شهر را تصرف کند، اما این اقدام ناگزیر با قربانی شدن غیرنظامیان همراه خواهد شد. ما خواستار حفظ جان غیرنظامیان بیگناه هستیم».
در بارۀ سوریه، رئیس جمهوری فرانسه هشدار داد که «خطوط قرمز» تعیین شده از سوی فرانسه مورد تائید متحدان این کشور نیز هست و جدا از گفتگوهائی که در شورای امنیت صورت میگیرد، پاریس «تبادل اطلاعات فنی و راهبردی با متحدان خود را در این زمینه دنبال میکند و در روزهای آینده در این باره اعلام تصمیم خواهد کرد». ولیعهد عربستان نیز اعلام کرد که کشور او نیز در گفتگو با متحدان خود میتواند در عملیات احتمالی آینده در سوریه شرکت کند.