خانه / اخبار مهم روز / مخالفان اسد: اروپا ایران را وادار به خروج از سوریه کند

مخالفان اسد: اروپا ایران را وادار به خروج از سوریه کند

سوریه

بشار اسد گفته که نیروهای آمریکایی باید از سوریه خارج شوند و مردم خاورمیانه از دخالت‌های بیگانگان به‌تنگ آمده‌اند، اکنون نصر حریری، مسئول کمیسیون مذاکره‌کنندگان اپوزیسیون سوریه در واکنش به این سخنان در بروکسل از کشورهای اروپایی خواسته تا برای خروج نیروهای ایرانی از سوریه به تهران فشار وارد کنند.
نصر حریری، مسئول کمیسیون مذاکره‌کنندگان اپوزیسیون سوریه

نصر حریری، مسئول کمیسیون مذاکره‌کنندگان اپوزیسیون سوریه

به‌گزارش رویترز، نصر حریری پنج‌شنبه ۳۱ مه / ۱۰ خرداد در پاسخ به اظهارات بشار اسد تأکید کرد که روسیه و ایران در جنگ سوریه به اسد کمک کردند تا مناطقی را که در دست شورشیان و گروه‌های اسلامگرا قرار داشت به تصرف خود در آورد. او تأکید کرد که در حال حاضر حدود ۱۰۰ هزار نفر از نیروهای ایرانی و وابستگان به ایران در سوریه به‌سر می‌برند.

حریری گفت: «نقش ایران در سوریه به ضرر مردم ما بیشتر و بیشتر می‌شود. بنابراین ما از هر مکانیسم بین‌المللی که می‌تواند نفوذ ایران را در منطقه به‌طور کلی و در کشور ما به‌طور مشخص محدود کند، حمایت می‌کنیم.»

به‌گفته او خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران راه را برای فشار بر ایران به‌منظور قطع حمایت این کشور از رژیم اسد و ترک سوریه باز کرده است. حریری در ادامه سخنانش در مرکز سیاسی اتحادیه اروپا در بروکسل گفت نمی‌توان توافق هسته‌ای با ایران را از نفوذ منطقه‌ای این کشور جدا کرد.

بشار اسد رئیس‌جمهوری عربی سوریه امروز (پنج‌شنبه) در مصاحبه با «راشا تو دی» گفته بود که نیروهای آمریکایی باید از عراق درس بگیرند و از سوریه خارج شوند زیرا به‌گفته او «مردم منطقه دیگر حضور بیگانگان را نمی‌پذیرند». اسد همچنین اعلام کرد که «هیچ‌گاه نیروهای ایرانی [در سوریه] حضور نداشتند، بلکه حضور ایران محدود به افسران ایرانی بوده که به ارتش سوریه کمک می‌کنند».

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا ۱۸ اردیبهشت / ۸ مه اعلام کرد که ایالات متحده از توافق هسته‌ای با ایران خارج می‌شود. دلیل خروج آمریکا ناقص بودن این توافق و عدم ایجاد محدودیت بر برنامه موشکی ایران و سیاست‌های این کشور در خاورمیانه و همچنین عدم اطمینان از آینده این توافق اعلام شده است. اتحادیه اروپا اما با خروج آمریکا از برجام مخالف است و قصد دارد این توافق را حفظ کند زیرا آن را برای امنیت جهانی مهم می‌داند. با این حال برخی از کشورهای اروپایی با نظر ترامپ مبنی بر دخالت‌های نظامی ایران در خاورمیانه، از جمله در یمن، موافق‌اند و خواهان ایجاد محدودیت بر برنامه موشکی ایران هستند.

نصر حریری که با فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل دیدار کرده بود افزود: «تا زمانی که ایران و شبه‌نظامیان ایرانی در کشور ما حضور دارند راهی برای گفت‌وگو وجود نخواهد داشت. ما به‌دنبال راه‌هایی هستیم که ایران را وادار به ترک سوریه کند.»

به‌نظر می‌رسد اسد با حمایت مسکو و تهران در جنگی که نیم میلیون نفر را به کشتن داده و شش میلیون نفر را در این کشور و پنج میلیون دیگر را در خارج آواره کرده، موقعیت تثبیت‌شده‌ای را یافته است. اما حریری معتقد است که سه سال مداخله نظامی شدید روسیه هنوز به اندازه کافی به اسد اطمینان از پیروزی قاطع را نمی‌‌دهد و در صورت عقب‌نشینی روسیه، دمشق هنوز هم می‌تواند جنگ را ببازد.

حریری گفت: «این گفته که رژیم سوریه برنده جنگ است درست نیست. بر اساس وضعیت فعلی، رژیم نمی‌تواند مدعی پیروزی پایدار شود.» به‌گفته او روسیه اگر بخواهد راه خروج [از سوریه] را بیابد، باید مذاکرات بین‌المللی صلح را جدی بگیرد.

اتحادیه اروپا از مذاکرات صلح سوریه که توسط سازمان ملل هدایت می‌شود پشتیبانی می‌کند اما این مذاکرات از آغاز جنگ سوریه در ۲۰۱۱ تا کنون نتیجه‌ای نداشته است. به‌موازات این مذاکرات، روسیه، ایران و ترکیه نیز مذاکرات آستانه درباره سوریه را پیش می‌برند.