روزنامه «بیلد» چاپ آلمان گزارش داده است که جمهوری اسلامی از اتحادیه اروپا درخواست کرده در چارچوب مذاکرات حفظ برجام و قبل از اعمال تحریم نفتی علیه ایران در نوامبر/ آبان سال جاری ۳۰۰ میلیون یورو پول نقد از حساب بانک تجارتی ایران و اروپا در هامبورگ برداشت کند و این پولها را با هواپیمای مسافربری به ایران انتقال دهد.
بانک تجارتی ایران و اروپا در هامبورگ (عکس: آرشیو)
به گزارش روزنامه «بیلد» علی طرزعلی، معاون بخش بینالملل بانک مرکزی از طرف جمهوری اسلامی با دفتر صدراعظم آلمان، وزارت خارجه و وزارت دارایی این کشور برای انتقال ۳۰۰ میلیون یورو پول نقد به تهران در گفتوگوست.
وزارت خزانهداری آمریکا سهشنبه ۱۵ مه/ ۲۵ اردیبهشت اعلام کرد که نام ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی ایران و علی طرزعلی، معاون بخش بینالملل بانک مرکزی را در فهرست تحریمهای خود قرار داده است. وزارت خرانهداری آمریکا، سیف و معاون بینالملل او را متهم به حمایت مالی از حزبالله لبنان از طریق سپاه قدس کرده بود. این تحریمها پیشدرآمدی بود بر تحریم نفتی ایران که قرار است با خروج آمریکا از برجام از ۴ نوامبر به بعد اعمال گردد.
به گزارش «بیلد» جمهوری اسلامی گفته است بعد از اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران، مقامات این کشور که به اتحادیه اروپا سفر میکنند، به دلیل مسدود شدن کارتهای اعتباریشان به پول نقد دسترسی ندارند. به همین سبب لازم است که جمهوری اسلامی برای استفاده در چنین مواقعی، ۳۰۰ میلیون یورو پول نقد در اختیار داشته باشد.
مقادیر قابل توجهی از داراییهای ایران در بانک تجارتی ایران و اروپا در هامبورگ ذخیره شده. دولت آلمان بر حساب جمهوری اسلامی در این بانک نظارت دارد. به گزارش روزنامه «بیلد» نهادهای اطلاعاتی اسرائیل و آمریکا هشدار دادهاند که جمهوری اسلامی قصد دارد ۳۰۰ میلیون یورو پول نقدی را که از این حساب برداشت میکند، در اختیار حزبالله لبنان قرار دهد. دولت آلمان اما پاسخ داده است که نهادهای اطلاعاتی در این کشور هیچگونه نشانهای نیافتهاند که جمهوری اسلامی قصد دارد این مبلغ را به حزبالله لبنان بپردازد.
پس از خروج ایالات متحده از برجام، اتحادیه اروپا تلاش دارد با ارائه راهحلهایی بر تعهدات خود در این توافقنامه پابرجا بماند. سه اقدام اصلی که اروپا در نظر دارد در این زمینه انجام دهد عبارتند از: اعطای وام و تسهیلات بانکی از طریق بانک سرمایهگذاری اروپا، اقداماتی ویژه برای ایجاد یک سپر حفاظتی برای شرکتهای اروپایی حاضر در ایران و انتقال مستقیم پول از دولتهای اروپایی به بانک مرکزی ایران برای پرهیز از تحریمهای ایالات متحده.
وزیران خارجه ایران، چین، روسیه، فرانسه و آلمان جمعه ۶ ژوئیه / ۱۵ تیر در وین درباره چگونگی حفظ برجام پس از خروج آمریکا از آن مذاکره کردند.حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی یک روز قبل از آغاز مذاکرات وین در گفتوگو با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا برای حفظ برجام را «مأیوسکننده» خوانده بود.a