فرمانده کل سپاه پاسداران دوباره تهدید کرد که ایران “هر لحظه اراده کند صدور نفت دنیا را میبندد”. دور جدید تهدید به “بستن تنگه هرمز” را روحانی در همسویی با تندروها آغاز کرد. حتی برخی اصولگرایان با این مواضع مخالفاند.
محمدعلی جعفری: ایران هر لحظه اراده کند صدور نفت دنیا را میبندد
محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران ایران، در جریان یک سخنرانی در جمع فرماندهان ردههای مختلف سپاه استان فارس در شیراز بار دیگر تهدید خود و حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران را مبنی بر بستن “تنگه هرمز” تکرار کرد.
فرمانده کل سپاه گفت: «روسای جمهور آمریکا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در همه دورانها به دنبال براندازی نظام اسلامی بودند و تاکنون این آرزو را به گور بردهاند». به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی در روز چهارشنبه (۳ مرداد/ ۲۵ ژوئیه)، سردار جعفری “با توجه به تهدیدات آمریکا و اسرائیل” افزود: «آنان فقط حرف میزنند و جرأت هیچگونه مقابله با ایران را ندارند».
جعفری سخنان خود را با اشاره به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، ادامه داد و گفت: « رفتارها و حرفهای این فرد مانند پهلوان پنبهای است که در کاخ خود نشسته و فقط شعار میدهد».
فرمانده کل سپاه پاسداران سپس در واکنش به قصد آمریکا برای تحریم گسترده نفت ایران، مجددا تهدید کرد: «اینکه دولت آمریکا اعلام میکند تا چند ماه آینده اجازه نمیدهد قطرهای نفت از ایران خارج شود، رفتاری کاملا خندهدار است و انگار نمیدانند تمام گلوگاههای جابجایی نفتی در اختیار ایران است و هر لحظه اراده کند، صدور نفت دنیا را میبندد».
سرلشکر جعفری در بخش دیگری از اظهارات خود به سخنان تهدیدآمیز اخیر روحانی مبنی بر “بستن تنگه هرمز” اشاره کرد و گفت: «مواضع اخیر نشاندهنده حرکت انقلابی دولت در مبارزه با دشمنان است و جای تقدیر فراوان دارد». او همچنین گفت که «دشمن با ایجاد فتنهانگیزی در داخل کشور قصد دارد مردم را از مسئولان ناامید کند».
جنگ لفظی روحانی و ترامپ
فرمانده کل سپاه پیشتر نیز با تقدیر از “مواضع قاطعانه” اخیر روحانی، بستن تنگه هرمز را یکی از گزینههای احتمالی ایران خوانده بود. مواضع “قاطعانه” مورد نظر جعفری اشارهای است به سخنان رئیس جمهوری ایران در روز ۱۱ تیرماه گذشته در سوئیس که در پاسخ به قصد آمریکا برای رساندن صادرات نفت ایران “به صفر” گفته بود: «آنها معنی این حرف را نمیفهمند، چرا که این اصلا معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما توانستید، این کار را بکنید تا نتیجهاش را ببینید».
این سخنان روحانی با استقبال نیروهای تندرو ایران مواجه شد. از جمله قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس، بلافاصله از تهدید روحانی به بستن تنگه هرمز قدردانی کرد و گفت: «این همان دکتر روحانی است که ما شناخت داشتیم و داریم و میبایست باشد». علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی نیز سیام تیرماه از تهدید روحانی به بستن تنگه هرمز تمجید کرده و از آن به عنوان “سخنانی مهم” یاد کرد که “حاکی از سیاست و رویکرد نظام است”. خامنهای افزود: «وظیفه وزارت امور خارجه پیگیری جدی اینگونه مواضع رئیس جمهور است».
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
یک روز پس از تمجید رهبر از رئیس جمهور، روحانی در تداوم همان لحن، بار دیگر تهدید خود را شدت بخشید و با اشاره به اینکه “تنگههای زیادی داریم؛ تنگه هرمز فقط یکی از آنهاست”، گفت: «آمریکاییها باید خوب بفهمند که صلح با ایران مادر صلحها و جنگ با ایران مادر جنگهاست».
تهدیدهای روحانی با واکنش شدید رئیس جمهوری آمریکا مواجه شد و درگیریهای لفظی دو طرف را وارد مرحله جدیدی کرد. دونالد ترامپ اندک زمانی پس از سخنرانی ۳۱ تیرماه روحانی در توییتر رئیس جمهور ایران را تهدید کرد که “دیگر هرگز، هرگز” آمریکا را تهدید نکند، وگرنه با با پیامدهایی روبهرو خواهد شد که “کمتر کسی در تاریخ دیده است”. ترامپ افزود: «ما دیگر آن کشوری نیستیم که حرفهای جنونآمیز شما درباره خشونت و مرگ را تحمل کند. مراقب باش!».
فلاحتپیشه: پرهیز از افراطیگری درایت است
کارشناسان سیاسی پس از فاصله گرفتن روحانی از نیروهای میانهرو و اصلاحطلب در حوزه مسایل داخلی، تغییر لحن اخیر رئیس جمهوری ایران را به “چرخش” هر چه بیشتر او به سوی اصولگرایان تندرو، اینبار در عرصه سیاست خارجی تعبیر میکنند.
Heshmatollah Falahatpisheh (Tasnim News Agency)
حشمتالله فلاحتپیشه: پرهیز از افراطیگری شکست نیست، درایت است
البته در میان اصولگرایان میانهرو، هستند نیروهایی که با کاربرد زبان تهدید از نوع زبان احمدینژاد و لحن سراداران سپاه مخالفاند. حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس جدید کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران، یکی از این اصولگرایان است که میگوید: «آمریکاییها سعی میکنند ایران را وارد فضای افراطی کنند که ما نباید وارد این فضای افراطی شویم، چون کانال دیپلماتیک نداریم».
فلاحتپیشه که از ابتدای سخنان تهدیدآمیز روحانی در تلاش برای تعدیل آن بود، امروز هم در گفتوگو با سایت تحلیلی خبری “عصر ایران” گفت: «از ابتدا هم منظور آقای روحانی از بستن تنگهها این نبود که ما تنگه میبندیم، بلکه منظورش این بود که اگر ایران از مبادلات اقتصادی و راهبردی منزوی شود، قطعا خیلی از تنگهها بسته میشود».
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس افزود: «وارد نشدن ما به این فضای افراطی به هیچ عنوان به معنای عقبنشینی و شکست نیست، بلکه به معنای درایت است».
حشمتالله فلاحتپیشه به جای “افراطیگری” راه حل را در فعال کردن “ظرفیتهای ضدتحریمی در داخل” میبیند و نتیجه میگیرد: «۸۰ درصد اقتصاد ایران داخلی است و ۲۰ درصد آن مبتنی بر مسائل خارجی است؛ ظرفیتهایی چون مرزها، رفع موانع تولید و جذب ایرانیان خارج از کشور را هنوز انجام ندادهایم، کشیده شدن در دام افراطیگری باعث میشود آنهایی که به آینده اقتصادی ایران امید دارند دچار تردید شوند که ما نباید وارد این فضا شویم».