چرا توان بانک ها در پرداخت تسهیلات هر سال کمتر می شود؟
۸۴ درصد مطالبات معوق بانکها مربوط به وامهای کلان (وامهای بیش از یک میلیارد تومان) است! وام های که کارگاه ها، بنگاه ها و افراد عادی داده نمی شود و صرفا برای عده خاصی در جامعه است.
فساد دامن شبکه بانکی کشور را گرفته استپولنیوز – نبود شفافیت در کشورمان فقط مشکل شهرداری و نهادهای دولتی نیست. فساد گریبان بانک ها را هم گرفته است. بانک ها دیگر نمی توانند مانند گذشته تسهیلات پرداخت کنند و کمیسیون اصل 90 در آخرین گزارش خود اعلام کرده است که از مجموع مبلغ ۷۸۱ هزار میلیارد تومان تسهیلات اعطایی بانکها در پایان شهریورماه سال ۱۳۹۶، مبلغ ۱۳۶ هزار میلیارد تومان آن تبدیل به مطالبات غیرجاری (سررسید گذشته، معوقه و مشکوک الوصول) شده که مهم تر از این سهم 18 درصدی مطالبات غیر جاری، تعیین تکلیف سر رشته وامها و وامگیرندگان است.
اما چرا تسهیلات بانک ها با وجود همه وثایق وتضامین سفت و سخت باز هم به شبکه بانکی برنمی گردد؟ این گزارش گفته است که ۸۴ درصد مطالبات معوق بانکها مربوط به وامهای کلان (وامهای بیش از یک میلیارد تومان) است! وام های که کارگاه ها، بنگاه ها و افراد عادی داده نمی شود و صرفا برای عده خاصی در جامعه است.
ایمان اسلامیان، تحلیلگر امور بانکی به پول نیوز گفت: عدم وجود یک سیستم شفاف بانکی موجب می شود که مطالبات بانکی تبدیل به مطالبات معوق شوند و بانک ها به تبع آن در موارد بحرانی دست به استقراض از بانک مرکزی می زنند. استقراضی که بیش از هر چیزی می تواند برای کشور تورم زا باشد.
به گفته او مطالبات غیر جاری شبکه بانکی کشور، شفاف نیست. همین موضوع موجب ایجاد تسهیلاتی به نام تسهیلات سبز شده که است که در سررسید بانکها وجود دارد اما وام گیرنده نسبت به پرداخت آن اقدام نمیکند.
اسلامیان تاکید میکند که در کشورما به راحتی به افرادی وام داده می شود که کفایت لازم برای بازپرداخت تسهیلات را ندارند و از طرفی در شرایط رکود اقتصادی، واحدهای تولیدی هم که در سالهای اخیر به مشکل برخورده اند، سررسید بازپرداخت تسهیلات دریافتی خود را، یک سال عقب میاندازند.
وقتی بانک بیش از توان خود وام می دهد در نهایت مجبور می شود که برخی از مطالبات معوق خود را در مطلبات جاری نشان دهد که صورت حساب خوبی از خود به جای گذاشته باشد و این جا به جاییهای آماری کارشناسی نشده و غلط، مشکلات بسیاری برای شبکه بانکی کشور ایجاد میکند و باز دوباره موضوع شفافیت مطرح می شد.
اسلامیان مشکل دیگر را عدم اعتبار سنجی شبکه بانکی از افراد دانسته و گفت: یکی از مشکلات جدی کشور ما نبود نظام اعتبار سنجی است. آحاد جامعه باید در یک سیستم واحد اطلاعات خود را ثبت کرده باشند. در کشورهای پیشرفته افراد رتبه بندی میشوند و و عمق اعتبار آنها در یک سیستم شفاف مشخص می شوند و اما در کشوری مانند کشور ما افراد بدون سابقه تولید، به راحتی و با ثبت یک شرکت درخواست وام می دهند.
گفتنی است درست است که برای اقساط بانک ها وثایق مختلفی گرفته می شود اما پولی در نهایت به بانک برنمیگردد چرا که مطالبات در نهایت تبدیل به کالاهای غیر نقدی و غیر قابل وصول میشوند.