ظریف: باید ادلب سوریه را از حضور جنگجویان باقیمانده پاکسازی کرد
لاوروف: نظام سوریه حق از میان بردن جنگجویان را در ادلب دارد
محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه سوم سپتامبر، به دمشق رفت تا از رژیم بشار اسد در حمله به ادلب، آخرین پایگاه مخالفان سوریه حمایت کند. یک هفته پیش نیز وزیر دفاع جمهوری اسلامی به دمشق سفر کرده بود و به دنبال این سفر توافق شد که مشاوران نظامی ایران در سوریه باقی بمانند.
خبرگزاری فارس گزارش داده که ظریف در بدو ورود به دمشق، درباره حمله به ادلب گفت: “باید تمامیت ارضی سوریه حفظ شود و همه اقوام و گروهها به عنوان یک مجموعه در سوریه روند بازسازی را شروع کنند و آوارگان به خانوادههای خود بازگردند و باقیمانده تروریستها در مناطق باقیمانده در ادلب پاک شوند و منطقه در اختیار مردم سوریه قرار گیرد.”
این اظهارات وزیر امورخارجه ایران در حالی است که ادلب فقط ده هزار نیروی گروه جبهه النصره با در خود جای داده و بر اساس آمار ارائه شده از سوی سازمان ملل متحد حدود سه میلیون غیرنظامی و مخالفان میانه رو بشار اسد در منطقه ادلب سکنی دارند.
سازمان ملل و دیگر سازمانهای بینالمللی نسبت به حمله رژیم بشار اسد به ادلب شدیدا هشدار دادهاند.
اما ایران و روسیه مهمترین حامیان رژیم بشار اسد از این حمله دفاع کرده و خواستار خروج مخالفان از ادلب هستند.
سرگئی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه نیز روز دوشنبه سوم سپتامبر در یک سخنرانی در مسکو گفت که وضعیت ادلب نمیتواند این چنین ادامه یابد و بشار اسد “حق دارد” که به این شهر حمله کند. لاوروف پیشتر در روز چهارشنبه ٢٩ اوت، در دیدار با همتای سعودی خود، وضعیت منطقۀ ادلب سوریه را با یک «دُمل چرکی» مقایسه کرد که باید نابود شود. او همچنین ابراز امیدواری کرده بود که غربیها برای «عملیات ضد تروریسم» در ادلب مانعی ایجاد نکنند.
سفر ظریف به دمشق در حالی است که او پیشتر برای حمایت از بشار اسد در حمله به ادلب به آنکارا سفر کرده و با رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز دیدار کرده بود.
ترکیه و ایران گرچه در مقابل آمریکا موضع مشترکی دارند، اما در سوریه دچار اختلافند و آنکارا اعلام کرده که بحران ادلب راه حل نظامی ندارد.
در حالی که ادلب در نزدیکی مرز ترکیه قرار دارد، در صورت حمله رژیم بشار اسد به این منطقه، آنکارا نگران موج تازه پناهجویان است که به سوی مرزهای ترکیه روانه خواهند شد.
رژیم دمشق با همکاری ایران و روسیه درحالی قصد دارد که عملیات علیه شورشیان ادلب را انجام دهد که این منطقه جزوی از منطقه امنی است که در مذاکرات آستانه با حضور ایران و ترکیه و روسیه درباره آن توافق شد؛ به همین دلیل، ترکیه دوازده “پایگاه نظارتی” را در این منطقه دایر کرده است.
لاوروف: نظام سوریه حق از میان بردن جنگجویان را در ادلب دارد
رسانههای روسی به نقل از سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گزارش دادهاند که دوشنبه 3 سپتامبر گفته است دولت سوریه حق از میان بردن جنگجویان مسلح در ادلب را دارد.
خبرگزاری اینترفکس به نقل از لاوروف گزارش داده که در حضور دانشجویان در مشکو گفت است: «نمیتوان باقی ماندن وضیعت استان ادلب سوریه به شکل کنونیاش را تا آینده نا معلوم پذیرفت».
دو روز پیش از این نیز لاوروف گفته بود مذاکرات برای ایجاد کردیورهای انسانی به منظور خروج غیرنظامیان از ادلب ادامه دارد.
لاوروف گفت، دولت سوریه حق کامل تعقیب کسانی را دارد که آنها را «تروریست» نامید.
سخنان وزیر امور خارجه روسیه به نظر میرسد چراغ سبزی برای نظام سوریه به منظور آغاز عملیات ادلب باشد.
لاوروف گفت: «تماسها میان روسیه و ایالات متحده درباره سوریه، به صورت لحظه به لحظه است و مسکو نمیخواهد تحرکات خود را مخفی کند».