دولت آلمان به تقاضای مجدد یونان برای دریافت غرامت جنگی از این کشور واکنش نشان داد و این مسئله را حلشده خواند. پارلمان یونان به تازگی با تصویب قطعنامهای از دولت خواسته بود که موضوع دریافت غرامت از آلمان را پیگیری کند.
دولت ائتلافی آنگلا مرکل میگوید که موضع آلمان در برابر تقاضای یونان برای دریافت غرامت خسارتهایی که در جنگ دوم جهانی به این کشور وارد شده، تغییری نکرده و این درخواست را “قاطعانه” رد میکند.
روزنامه “دی ولت” روز پنجشنبه ۲۹ فروردین (۱۸ آوریل) گزارش داد که دولت آلمان تاکید میکند مسئله پرداخت غرامت جنگی به یونان “به لحاظ حقوقی و سیاسی” حل شده است.
دولت مرکل به “قرارداد دو + چهار” استناد میکند که زمان وحدت دو آلمان امضا شد و در آن مسئله پرداخت غرامت جنگی خاتمه یافته عنوان شده است. این قرارداد سپتامبر ۱۹۹۰ میان آلمان شرقی و غربی و چهار کشور بریتانیا، روسیه، آمریکا و فرانسه در مسکو به امضا رسید.
اشتفان زایبرت، سخنگوی دولت آلمان تاکید کرده که برلین به رغم رد درخواست یونان به مسئولیت تاریخی خود آگاه است. او میگوید برلین میداند که آلمان و آلمانیها در دوران حکومت نازیها چه درد و رنج عظیمی بر یونان و شهروندانش روا داشتند.
به گفته اشتفان زایبرت دولت آلمان با آگاهی از مسئولیت تاریخی خود همواره تلاش داشته “به عنوان دوست و شریک” روابط نزدیکی با یونان داشته باشد.
بحث درخواست غرامت از آلمان از سالها پیش مطرح بوده و تابستان سال گذشته پارلمان آتن در مصوبهای میزان بدهی آلمان به یونان بابت خسارتهای جنگ دوم جهانی را ۲۷۰ میلیارد یورو برآورد کرده بود. کمیسیونی از کارشناسان یونانی این رقم را ۲۹۰ میلیارد یورو اعلام کردهاند.
یک وظیفه اخلاقی و تاریخی
اکثریت قاطع نمایندگان پارلمان یونان به تازگی به طرحی رای موافق دادند که رئیس جمهوری، آلکسی سیپراس را موظف میکند تمام اقدامات ضروری دیپلماتیک و حقوقی را برای گرفتن غرامت جنگی از آلمان در دستور کار قرار دهد. سیپراس در جمع نمایندگان پارلمان پرداخت غرامت را “وظیفه اخلاقی و تاریخی” آلمان عنوان کرد.
دریافت غرامت یکی از وعدههای انتخاباتی رئیس جمهوری یونان در سال ۲۰۱۵ بوده است. او میگوید در سالهای اخیر این مسئله را پیگیری نکرده و منتظر خاتمه یافتن کمکهای بینالمللی برای خروج آتن از بحران شدید اقتصادی و مالی بوده است.
سیپراس تاکید کرده که اکنون زمان مناسب برای پیگیری این موضوع فرا رسیده است: «اکنون این شانس وجود دارد که پرونده این مسئله میان دو ملت بسته شود.» او خاطر نشان کرد که این معضل باید دوستانه و “از موضع برابر” حل و فصل شود.
اکثریت نمایندگان پارلمان یونان، چه از احزاب دولت ائتلافی حاکم و چه از احزاب مهم اپوزیسیون به طرح پیگیری دریافت غرامت از آلمان رای موافق دادهاند. برخی از سیاستمداران اپوزیسیون پذیرش پرداخت غرامت از سوی آلمان بعید میدانند و معتقدند این کشور اعتقاد دارد پیش از این با پرداخت ۱۶۰ میلیون مارک به قربانیان جنگ دوم و جذب ۴۲۰ هزار کارگر مهمان یونانی این کار را انجام داده است.
یونان از آلمان حدود ۲۸۰ میلیارد یورو غرامت جنگی خواست
یونان از آوریل ۱۹۴۱ تا سپتامبر ۱۹۴۴ در اشغال ارتش نازیها بود و گفته میشود حدود ۳۰۰ هزار یونانی قربانی این تجاوز شدهاند. در جریان جنگ جهانی دوم سربازان آلمان هیتلری مرتکب جنایتهای هولناکی در یونان شدند که قتل عام ساکنان روستای کوچک “دیستومو” در ژوئن ۱۹۴۴ یکی ازنمونههای آن است.
اختلاف در یونان بر سر میزان غرامت
جریانهای سیاسی یونان در مورد پیگیری درخواست غرامت از آلمان و میزان آن اختلاف نظر دارند. احزاب پوپولیست، سیپراس را متهم میکنند که هدفش از طرح مجدد این مسئله بیارتباط با انتخابات پارلمانی پائیز امسال نیست. راستگرایان افراطی حزب “سپیده دم طلایی” نیز میگوید میزان غرامتی که آلمان باید بپردازد به ۴۰۰ میلیارد یورو میرسد.
ب
نظامیان نازی آلمان در جریان اشغال یونان، به جز کشتار شهروندان و تخریب، در سال ۱۹۴۲ میزان قابل توجهی پول نقد به عنوان “وام اجباری” از بانک مرکزی یونان برداشت کردند که ارزش آن معادل ۵۰۰ میلیون “رایش مارک” آن زمان برآورد شده است. این مبلغ با احتساب سود آن تا امروز چند میلیارد یورو میشود.
برلین میگوید این وام اجباری نیز شامل همان موارد از بدهیها و غرامتهای جنگی است که مطابق “معاهده بدهی” ۱۹۵۳ لندن، پرداخت آنها به وسیله آلمان خاتمه یافته تلقی شده است.