یحیی رحیمصفوی اعلام کرد که ترامپ امنیت را اقتصادی کرده و اگر نخستین تیر در خلیج فارس شلیک شود قیمت نفت به ۱۰۰ دلار خواهد رسید. بهگفته او پایگاههای نظامی آمریکا در سراسر منطقه زیر برد موشکهای ساحل به دریای نیروی دریایی سپاه پاسداران قرار دارند.
یحیی رحیمصفوی، دستیار و مشاور عالی نظامی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی
پاسدار یحیی رحیمصفوی، دستیار و مشاور عالی نظامی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در گفتوگویی با خبرگزاری فارس، ضمن بیان اینکه «ترامپ امنیت را اقتصادی کرده و اگر به صرفه اقتصادی او نباشد هیچگاه وارد هیچ جنگی نخواهد شد»، گفت: «اولین تیری که در خلیج فارس شلیک شود قیمت نفت را به بالای ۱۰۰ دلار خواهد رساند و این نفت ۱۰۰ دلاری برای آمریکا، اروپا و دوستان آمریکا مانند ژاپن و کره جنوبی قابل تحمل نخواهد بود.»
تنش میان آمریکا و ایران از یک سال پیش و با خروج ایالات متحده از برجام افزایش یافت، اما این تنش در هفتههای اخیر و با افزودن سپاه پاسداران به فهرست گروههای تروریستی، و ارسال جنگافزارها و ناوهای جنگی به منطقه خلیج فارس از سوی آمریکا شتاب بیشتری گرفت.
آمریکا گفته است قصد دارد صادرات نفت ایران را به صفر برساند و با اعمال «فشار حداکثری» ایران را به پای میز مذاکرهای جدید بکشاند.
رحیمصفوی درباره نقل و انتقالات نظامی آمریکا در نزدیکی خلیج فارس گفت: «آمریکاییها بیش از ۲۵ پایگاه نظامی در سراسر منطقه دارند که از جمله آنها فرماندهی هوایی سنتکام در قطر، فرماندهی زمینی در کویت و فرماندهی دریایی در بحرین است و در این پایگاهها نیز بیش از ۲۰ هزار نیروی نظامی مستقر است. آنها به خوبی میدانند که این نیروی نظامی در برد موشکی ایران قرار دارد و در خلیج فارس هم تمام ناوگان آمریکایی و بیگانه در برد موشکهای ساحل به دریای نیروی دریایی سپاه قرار دارد و این برد که بیش از ۳۰۰ کیلومتر است از ساحل ایران تا ساحل کشور مقابل خواهد رسید.»
مشاور نظامی رهبر جمهوری اسلامی اقدامات و سخنان مقامهای آمریکایی علیه ایران را «رجزخوانی» دانست و افزود: «[آمریکاییها] از دو هفته پیش شروع به عقب نشینی کردهاند.»
ترامپ ۶ خرداد / ۲۷ مه در ژاپن گفت معتقد است که ایران میخواهد گفتوگو کند، و «اگر آنها خواستار گفتوگو باشند، ما هم خواستار آن هستیم». او ضمن بیان اینکه آمریکا بهدنبال تغییر رژیم ایران نیست، افزود: «ایران با همین رهبران موقعیت تبدیل شدن به کشوری بزرگ را دارد.»
هدفِ این اظهارات کاهش تنش موجود بین ایران و آمریکا ارزیابی شد اما پس از سخنان ترامپ، برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، جان بولتون، مشاور امنیتی کاخ سفید و مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا بر ادامه فشارها بر ایران تأکید کردند و ضمن اعلام چند باره اینکه آمریکا قصد دارد صادرات نفت ایران را به صفر برساند، از نقش ایران در اقدامات خرابکارانه اخیر علیه کشتیها تجاری در آبهای امارات متحده عربی سخن گفتند.
یحیی رحیمصفوی قدرت آمریکا و اسرائیل و برخی کشورهای عربی را «رو به افول» ارزیابی کرد و گفت: «آمریکاییها از منطقه غرب آسیا باید بروند و قطعاً خواهند رفت».
او همچنین از طرح موضوع «معاهده عدم تعرض با کشورهای حوزه خلیج فارس» که محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران آن را مطرح کرده بود حمایت کرد و با بیان اینکه «استراتژی ما عدم تخاصم با همسایگان است»، پیشنهاد داد تا «با برخی کشورها پیمان عدم تخاصم منعقد کنیم و با برخی دیگر نیز ائتلاف تشکیل دهیم».
محمدجواد ظریف ۵ خردادماه در دیدار با همتای عراقی خود، محمد علی الحکیم در بغداد گفته بود که کشورش میخواهد روابط متعادلی با همسایگان عرب حاشیه خلیج فارس داشته باشد و پیشنهاد داده بود که با آنها «معاهده عدم تعرض» امضا کند.
روز گذشته، شنبه ۱۱ خرداد، سعد عبدالوهاب جواد قندیل، سفیر عراق در ایران از آمادگی بغداد برای میانجیگری بین ایران و دولتهای عربی خلیج فارس خبر داد و گفت: «مسئولان عراقی از این موضوع [پیمان عدم تعرض] استقبال کرده و اعلام کردند که این پیشنهاد را به کشورهای حوزه خلیج فارس به خصوص کشورهایی که با ایران ارتباط ندارند از جمله عربستان و بحرین منتقل میکنند.»
او همچنین گفت که انتظار میرود برهم صالح، رئیسجمهوری عراق در جریان سفر به عربستان سعودی برای شرکت در اجلاس سران عرب پیشنهاد ایران را به مقامهای سعودی، اماراتی و بحرینی منتقل کرده باشد.
نشست سران عرب جمعه ۱۰ خرداد / ۳۱ مه با انتشار بیانیهای در محکومیت دخالت ایران در کشورهای عربی به کار خود در مکه پایان داد اما عراق بیانیه پایانی را امضا نکرد.